Les forces d'esquerres mantindran el diàleg per investir Sánchez

PSOE, Podem, Compromís i IU es tornaran a reunir aquest dimarts al vespre. Pedro Sánchez, però, perfila un acord amb C's, a qui no vol excloure d'una eventual entesa. Els de Pablo Iglesias desdibuixen l'exigència del referèndum català, que el PSOE rebutja sense matisos

Representants del PSOE, Podem, Compromís i IU reunits aquest dilluns al Congrés
Ferran Casas / Marc Colomer
22/02/2016
4 min

Madrid / BarcelonaCinc hores de "reunió cordial" de les quatre forces progressistes disposades a implicar-se en la governabilitat (PSOE, Compromís, Podem i IU) i cinquanta torns de paraula. "L'objectiu comú és desallotjar el PP, hem parlat de programa només", ha explicat el líder d'IU, Alberto Garzón. "Això no s'esgota avui i seguirem reunint-nos. "Dimarts a les vuit de la tarda nova reunió", ha explicat. Malgrat el que volien Podem, Compromís i IU, no s'ha vetat el diàleg paral·lel del PSOE amb Ciutadans. "Estem millor ara que fa dos dies, que no significa res perquè depèn de moltes variables", ha afegit Garzón. Hi ha coincidit també el número dos de Podem, Iñigo Errejón, i el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, que s'han declarat optimistes davant la via de negociació multilateral de les esquerres oberta aquest dilluns. Pel PSOE, però, res a fer sense C's.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió arribava després d'un estira-i-arronsa la setmana passada sobre el format de les taules de negociació entre els partits. Pablo Iglesias volia reunir-se amb Pedro Sánchez, però aquest no hi accedia i ni tant sols els equips negociadors havien estat capaços de trobar-se. El desllorigador va ser la iniciativa del líder d'IU que amb l'ànim d'abordar el programa, però també com haurà de ser el proper govern, va proposar dijous passat la reunió a quatre, que d'immediat va acceptar Podem i unes hores més tard el PSOE.

Veto granític del PSOE als independentistes

Aquest dilluns, però, es visualitzava l'esquerda que separa PSOE i Podem. Mentre els socialistes adverteixen que només hi haurà"govern de canvi" si és transversal, amb Podem i C's, els de Pablo Iglesias han deixat clar que l'únic "govern de canvi" possible és el que deixi fora PP i C's. "Amb 161 suports no hi haurà canvi, només es produirà si hi ha transversalitat", ha advertit el portaveu del PSOE Antonio Hernando, que ha avisat que el PSOE no està disposat a "donar l'estabilitat del govern a les forces independentistes". I sense ERC i DL, cap acord que no inclogui C's suma prou.

Ha admès que amb C's, el PSOE ha avançat més perquè fa més temps que parlen i perquè "Podem no ha volgut asseure's fins avui". "No totes les organitzacions hem estat igual de coherents i sinceres durant aquest temps", ha etzibat Hernando en un torpede implícit a Podem.

"No hem pogut" abordar el referèndum

Segons ha explicat Errejón, la negociació de les esquerres ha pres de punt de partida el document de resposta del PSOE a la proposta llançada la setmana passada per Podem. Les converses avancen en sis eixos diferents i per aquest ordre: política econòmica -inclosa la derogació de l'article 135 de la Constitució que prioritza el retorn del deute abans que la política social aprovat per PSOE i PP el 2011-, drets socials, regeneració democràtica, UE i política exterior i garanties de traducció dels acords en polítiques públiques concretes.

I el referèndum català? Si bé no ha aparegut en la trobada d'aquest dilluns i Podem no hi renuncia, Errejón ha deixat clar que "no hi ha línies vermelles, sinó propostes fermes". L'eventual reforma territorial de l'Estat l'abordaran en una reunió bilateral aquest dimarts entre PSOE i Podem prèvia a la nova trobada multilateral. Però per què no ha aparegut el referèndum si era una exigència irrenunciable de Podem i la seva marca catalana, En Comú Podem? "no hem pogut abordar-ho", ha admès el portaveu d'ECP, Xavier Domènech, que ho ha atribuït al fet que hi havia moltes més qüestions a plantejar abans d'arribar al referèndum, del qual confia que se'n parlarà aquest dimarts.

Això sí, en roda de premsa, Domènech ha defensat que no és cert que una consulta d'autodeterminació contradigui la Constitució, com diu el PSOE, perquè el referèndum que defensen s'empararia en l'article 92. Ara bé, a jutjar per la nitidesa de la intervenció, després de la trobada multilateral, del portaveu socialista al Congrés, no hi ha cap possibilitat que el referèndum ni tant sols se'l plantegi el PSOE: "No donarem suport a un referèndum ni per activa ni per passiva". I sense referèndum, ERC i DL ja han deixat clar el seu 'no' a la investidura de Pedro Sánchez.

Negociació paral·lela Sánchez-Rivera

Els partits d'esquerres negocien entre ells, però en paral·lel el PSOE ho fa també amb Ciutadans. De fet, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de C's, Albert Rivera, es reunien aquest dilluns mentre es produïa la trobada multilateral de les esquerres. PSOE i C's estan a prop de tancar un acord, tot i que preveien fer-ho aquest dilluns al matí i encara no han pogut perquè els separen temes com ara la política fiscal. Però pel número dos de Podem, Iñigo Errejón, ni que aquest dimarts PSOE i C's anunciéssin un acord, no serviria per res: "Si PSOE i C's anuncien un acord, això no produeix cap investidura, serà l'anunci d'uns focs d'artifici".

Mentre durava la reunió a quatre un dels negociadors socialistes, José Enrique Serrano, estava reunit, també al Congrés, amb dirigents de la formació d'Albert Rivera. Podem també té una agenda de negociació paral·lela i, de fet, Iglesias, acompanyat del portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, es reunirà aquest dimarts amb Joan Tardà i Gabriel Rufián, d'ERC, i amb Francesc Homs, de CDC. Ell voldria que es poguessin abstenir a la investidura de Sánchez, però el PSOE no vol fer cap concessió als independentistes catalans, menys encara el referèndum que planteja Podem. Precisament és la condició dels independentistes, que actuen coordinats.

stats