DRET A DECIDIR
Política26/10/2013

El PSOE intenta desactivar Mas amb una via que el PP veta

Rubalcaba vol que la consulta sigui per reformar la Constitució i no per l'estat propi però el president es manté en el seu full de ruta

S. González / O. March
i S. González / O. March

BarcelonaReferèndum sobre la reforma de la Constitució en comptes de consulta independentista. És la solució que el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va posar ahir sobre la taula d'Artur Mas per desactivar el problema sobiranista. Però ni tan sols al mateix dirigent socialista se li escapa que la seva alternativa a l'estat propi no té ara per ara recorregut, perquè el govern espanyol del PP no vol ni sentir a parlar de tocar ni tan sols una coma de la carta magna. Diàleg, diàleg i diàleg és la recepta que va vendre Rubalcaba per obrir portes, i el president de la Generalitat va respondre que està disposat a parlar i a negociar sobre tot el que calgui, però no a passar bou per bèstia grossa.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSOE i Pere Navarro es van reunir ahir durant dues hores amb Artur Mas per presentar-li el projecte federal aprovat a Granada. Després de la conversa, Rubalcaba va arribar a la conclusió que hi ha dues maneres d'afrontar el conflicte entre Catalunya i Espanya: "Votar per trencar o votar un projecte per seguir junts". Els socialistes estan disposats a arremangar-se per la segona opció, que implica convèncer l'Estat per salpebrar la Constitució amb elements federals, com ara el reconeixement de les "singularitats" d'autonomies com Catalunya. Això sí, de concert econòmic o dret a decidir a la carta magna, ni parlar-ne.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes reconeixen que tancar un acord d'aquesta naturalesa serà "difícil" perquè, d'entrada, només és una proposta avalada pel principal partit de l'oposició i que s'estavella contra la majoria absoluta del PP. "A Rajoy no li agrada la idea de reformar la Constitució", va admetre el secretari general del PSOE. Fins i tot va revelar que en els últims dies ha mantingut converses amb el president espanyol i que comparteixen que a Catalunya "hi ha un problema" que ja ha esdevingut una qüestió d'estat.

Diàleg sí, però sense recular

Cargando
No hay anuncios

De diàleg, doncs, n'hi ha, i Rubalcaba es va mostrar satisfet que n'hi hagi tant amb Rajoy com amb la Generalitat. Però Artur Mas no està disposat a acceptar que el dret a decidir se circumscrigui ara al referèndum d'una eventual reforma de la Constitució. Aprofitant el Dia de la Justícia celebrat ahir a Palau, el president no va trigar a donar un cop de porta a la proposta de Rubalcaba, que obvia per complet que el 70% dels catalans són partidaris de la celebració d'una consulta que, com a mínim, inclogui l'estat propi.

"És un immens error utilitzar els marcs legals per impedir solucions basades en la voluntat política", va assenyalar Mas, que va considerar que la Constitució "no s'ha de veure com un marc definitiu i delimitat mil·limètricament per la convivència". Així doncs, el Govern es manté ferm en la consulta i, de fet, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va tornar a insistir que qualsevol proposta de l'Estat -i això requereix l'aval del PP- ha de ser sotmesa a referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Un president "atrapat" per ERC

Sigui com sigui, tant Rubalcaba com el Govern es van esmerçar per positivitzar la trobada. Fonts de la cúpula del PSC asseguren que el líder del PSOE va marxar convençut que hi ha diferències, però també punts de trobada amb Mas i que caldrà seguir "explorant-los". De fet, els socialistes interpreten que si Mas no cedeix en el seu full de ruta és perquè està "atrapat" per una gestió del dia a dia en què depèn del suport d'ERC. Tampoc és fàcil la situació per a un PSC que en els mesos vinents haurà de definir quin paper juga en el debat per pactar la data i la pregunta de la consulta.

Cargando
No hay anuncios

"Volem votar sobre un acord", va dir Pere Navarro sumant-se a la tesi del secretari general. Per al PSOE n'hi ha prou amb un referèndum sobre la Constitució en què votin tots els espanyols, i fonts de l'aparell socialista asseguren que comença a ser "evident" que una consulta legal i acordada amb l'Estat no serà possible. "El nostre projecte és la reforma constitucional i, en tot cas, el que volem és que la llei no prohibeixi la celebració d'una consulta", diuen fonts pròximes a Navarro. Els mesos vinents seran claus per veure si la defensa del dret a decidir del PSC trontolla o es manté ferma.

Però si una conclusió treu el Govern de la trobada a tres és que, després d'un any de pols sobiranista, Madrid comença a deixar de mirar cap a una altra banda i ja es llegeix un cert "consens" sobre el diagnòstic del procés català. "Fa un any et responien que no hi havia cap tema, i ara se'n comencen a adonar", va destacar Homs. Passar de la teoria a la pràctica seria el pas següent i més val tard que mai, però el Govern té fixat un calendari que deixa poc marge a Rajoy perquè segueixi quedant-se de braços plegats.