Governabilitat a l'Estat

El PSOE implora a Sánchez que no els deixi sols

Uns 12.500 simpatitzants socialistes s'han concentrat davant la seu del partit

MadridLes llàgrimes als ulls de molts dirigents del PSOE eren una barreja entre emoció per la festa que s'ha muntat al carrer Ferraz en suport de Pedro Sánchez i vertigen davant la possibilitat que el president espanyol dimiteixi dilluns. "No estàs sol", cridaven uns 12.500 simpatitzants socialistes que s'han concentrat davant la seu del partit. El partit no pot amagar el sentiment de por que Sánchez els abandoni i s'obri una etapa inesperada fa només unes hores, sense la figura del líder que va retornar el PSOE a la Moncloa fa sis anys. La direcció del partit s'ha reunit en el comitè federal d'excepció aquest dissabte i totes les intervencions han sigut un crit unànime a Sánchez perquè "resisteixi", fins i tot del manxec Emiliano García-Page. Un cop han acabat –abans d'hora– els dirigents socialistes han sortit al carrer per unir-se a la militància. "Val la pena", proclamaven.

Bany de masses socialista per donar suport a Sánchez

This browser does not support the video element.

Les mostres de respecte pel procés de reflexió personal de Sánchez, en certa manera, xoquen amb l'onada de peticions perquè no dimiteixi. El PSOE ha posat una mena d'espasa de Dàmocles al cap de l'executiu de l'Estat demanant-li que no es "rendeixi". Si decideix plegar, ¿significa que els progressistes espanyols s'han rendit davant l'ofensiva de la ultradreta? I el mateix partit també s'ha retratat nítidament com a entregat al lideratge de Sánchez, com si fos imprescindible. Així doncs, el PSOE ho ha apostat tot a convèncer-lo i no vol imaginar-se un altre escenari, tot i que fonts de la direcció assumeixen que és "més aviat un desig" i que pot haver-hi un punt "il·lusori". Esperen una trucada aquest diumenge per conèixer la decisió que Sánchez farà pública dilluns.

Cargando
No hay anuncios

Qui més li ha apujat el preu de la retirada és el líder del Partit Socialista d'Euskadi, Eneko Andueza, amb un paral·lelisme amb l'època en què ETA matava. "Has de pensar en la gent que van acabar en cunetes, en tàpies de cementiris, en els que van patir exili, repressió i presó. En els vells socialistes que es posaven de vint-i-un botó per anar a votar perquè sabien que en el vot socialista hi anava la vida i la democràcia. En els socialistes que miràvem sota el cotxe i havíem de mirar enrere als familiars perquè no sabíem si tornaríem", ha manifestat en la seva intervenció. També el ministre de Transports, Óscar Puente, ha assegurat que el patiment de Sánchez deu ser més "lleuger" que el que va patir el seu avi quan –ha explicat– va ser pres i torturat després de la Guerra Civil.

María Jesús Montero animant als concentrats davant la seu del PSOE de Ferraz

This browser does not support the video element.

Després de menys de dues hores de comitè federal, el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, ha donat per acabat l'acte i ha convidat els membres a sortir al carrer. Ho han fet encapçalats per la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha volgut aixecar els ànims dels manifestants al crit de "Força, força!" Malgrat la música seleccionada per a l'ocasió –ha sonat Quédate, Pedro,de Raffaella Carrà, i Perra–, altres dirigents no han pogut evitar una actitud més resignada, com Puente i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que amb llàgrimes als ulls anava saludant poc efusiu els concentrats. "És molt emocionant", admetia a l'ARA la portaveu de l'executiu, Pilar Alegría. I l'expresidenta del Congrés Meritxell Batet, que tampoc ha volgut fallar a la cita, empatitzava amb Sánchez. "Et poden dir que «no estàs sol», però la realitat és que t'hi sents", ha explicat ella, que fa pocs mesos va renunciar a seguir en la política de primera línia.

Cargando
No hay anuncios

Cares llargues

Els rostres eren igualment expressius durant el comitè federal, amb cares llargues. "Us miro les cares i comprenc la preocupació", admetia Montero, que ha obert el fòrum en absència de Sánchez. "Pedro, queda't!", li ha suplicat, i ha clausurat el seu discurs assegurant que "val la pena que guanyin els bons". Tots els líders territorials i ministres han demanat a Sánchez que no dimiteixi i han fet una defensa de la "humanització de la política". Un d'ells, García Page, que ha carregat contra Carles Puigdemont per haver dit que "s'ha de sortir plorat de casa". "I ho diu qui va sortir de casa dins d'un maleter", ha criticat.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la part personal, en clau política el PSOE ha tret punta al màxim als atacs de la dreta per traslladar que les llibertats estan en perill. "Estan deteriorant la democràcia", advertia la presidenta del Congrés i líder dels socialistes balears, Francina Armengol. El candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, s'ha absentat d'un acte a Tarragona per fer costat al president espanyol i l'ha animat a continuar i a participar en la campanya. "Res em farà més il·lusió", ha assegurat, i ha demanat "aixecar una resistència col·lectiva".

A la capital del Tarragonès, el segon dia de campanya del PSC ha arrancat marcat per les mobilitzacions a Ferraz i s'han pogut veure des de la pantalla. Hi ha acudit l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que ha assegurat que la concentració "no és per sentimentalisme ni per militància, és per indignació" davant els atacs de la dreta, informa Martina Alcobendas. "48 hores, ni més ni menys, perquè els demòcrates, els progressistes, els que volem un país on es respecti les persones, aconseguim dues coses: el llançament perquè Illa sigui president i perquè Pedro continuï a la Moncloa", ha conclòs. El PSOE aguanta la respiració tot esperant la decisió de Sánchez.

Cargando
No hay anuncios