ERC dóna un cop de mà a IU i Bildu i els integra uns dies al seu grup al Congrés
El PSOE estudiarà que les marques territorials de Podem tinguin "veu pròpia" al Congrés i Compromís els demana un diputat per fer-ho possible
Madrid / BarcelonaCop de mà d'ERC a IU-UP i Bildu al Congrés que, de pas, assegura als republicans el grup parlamentari propi sense haver de forçar el reglament de la cambra. Els republicans han constituït aquest dilluns el seu grup parlamentari amb Joan Tardà de portaveu i Gabriel Rufián de portaveu adjunt. Als nou diputats republicans se li afegiran els dos d'IU i els dos de Bildu. La seva integració al grup republicà serà només durant uns dies, ja que d'immediat passaran al mixt.
Perquè ERC fa això? Doncs per fer-los un favor. Els grups parlamentaris cobren del Congrés una subvenció per 'mailing' per cada vot obtingut a les eleccions generals. Els partits que formen part del grup mixt no hi tenen dret. Formant per uns dies part del grup d'Esquerra, tant la coalició comunista com l'esquerra abertzale rebran aquestes ajudes. El cop de mà assegura, de pas, als republicans tenir grup parlamentari a la cambra baixa sense necessitat d'haver d'apel·lar a una interpretació generosa del reglament, que necessitaven tant ells com Democràcia i Llibertat per assegurar-se'l. Per tenir grup, i sempre que es tinguin menys de 15 diputats, cal superar els cinc escons i el 5% dels vots a nivell estatal o el 15% a les circumscripcions on siguin electes els membres del grup. En el cas d'ERC, com en el de CDC, superen el 15% a les quatre províncies catalanes en conjunt però no a la de Barcelona, fet que dóna lloc a fer lectures del reglament sobre com cal comptar. Malgrat tot, el PP i el PSOE, que tenen majoria a la mesa, els havien assegurat tenir grup parlamentari en solitari. ERC, però, sumant els vots d'IU i Bildu supera amb comoditat el 5% estatal i per tant s'assegura la presència.
La legislatura 2008-2011 ERC, amb tres diputats, i IU-ICV, amb dos, van compartir grup tota la legislatura i els seus portaveus es repartien el temps. El 2011, IU-ICV en va aconseguir onze i ERC tres de nou. Aleshores els de Cayo Lara van poder formar grup en solitari, però fruit de la bona relació entre uns i altres van tenir un gest amb els republicans perquè poguessin cobrar el mailing i Alfred Bosch, Joan Tardà i Teresa Jordà van anar després al mixt. Ara, els tornen el favor.
Els grups de Podem
Si el PSOE ha cedit senadors perquè ERC i Democràcia i Llibertat tinguin grup propi al Senat, també pot cedir un diputat perquè En Comú Podem, En Marea i Compromís-Podem tinguin grup al CongrésEn MareaCompromís-Podem tinguin grup al Congrés. Amb aquesta premissa es mouen les aliances territorials de Podem per demanar als socialistes un gest a canvi d'entrar a negociar possibilitats de formar govern. O almenys en aquests termes ho ha plantejat la líder de Compromís, Mònica Oltra. El PSOE ha respost que està disposat a estudiar que aquestes candidatures tinguin "veu pròpia", però veu difícil que puguin articular-se com a grup parlamentari.
En un article publicat a 'El País', Oltra demana al PSOE que, si bé li resulta massa "feixuc" cedir tres diputats –un per a cada aliança territorial–, n'hi hauria prou de cedir-ne un perquè la confluència d'esquerres valenciana, catalana i gallega en formessin un entre els tres. "Miro quina solució és més fàcil. I després ens asseiem a parlar de les polítiques que necessita aquest país i, si hi ha acord, parlem del govern. Que ja va sent hora", assegura la vicepresidenta del govern de Ximo Puig. De fet, segons Oltra, aquest gest dels socialistes serviria per "esborrar el seu presumpte pecat original" després d'haver defensat juntament amb PP i Ciutadans que, segons el reglament del Congrés, no poden tenir grup parlamentari propi. Oltra recorda, en aquest sentit, que el govern espanyol va llegir els resultats de cada candidatura electoral com a independents.
Davant la petició de les aliances, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha assegurat que el seu partit està disposat a estudiar vies de solució perquè les aliances territorials de Podem puguin tenir "veu pròpia", però ha considerat "molt complicat" que les tres plataformes puguin tenir grup parlamentari propi. En una entrevista a la COPE, Hernando ha afirmat que la solució no passa per cedir un diputat com demana Oltra, sinó a fer entendre que el reglament de la cambra no permet que es creïn quatre grups.