DEBAT D’INVESTIDURA
Política27/10/2016

Un PSOE dividit afronta el repte de justificar l’abstenció

Sánchez reapareix al Congrés sense aclarir si votarà ‘no’ a Rajoy

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridHa arribat l’hora de fer equilibris. Un PSOE totalment dividit afronta avui la difícil missió d’intentar presentar-se com a oposició a Mariano Rajoy després de regalar-li la investidura. I per si aquesta tasca no fos prou titànica, l’encarregat d’arremangar-se serà l’home que ha brandat més vegades el “no és no” al PP: el portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, que guarda silenci des del cop a Ferraz l’1 d’octubre. Pedro Sánchez veurà relegat a la tercera fila de l’hemicicle com Hernando -que al seu dia va ser el seu braç executor al Congrés i que ara seu al seu lloc com a líder de l’oposició- defensarà l’abstenció dels socialistes “en benefici de l’interès general dels espanyols i de la nostra democràcia”, segons van avançar ahir fonts del grup parlamentari socialista.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’ex secretari general del PSOE va reaparèixer ahir al Congrés enmig d’una gran expectació mediàtica. Sánchez es juga el seu futur polític en la votació de dissabte. Té tres opcions sobre la taula: doblegar-se i abstenir-se, com implora la gestora; mantenir el seu no i liderar un grup organitzat en contra de Ferraz; o bé finalment deixar buit el seu escó. Ahir es va limitar a defensar que avui el seu partit votarà no a Rajoy i que “dissabte serà un altre dia”. La bancada socialista no ha aconseguit arribar a cap acord sobre l’abstenció. Els dos blocs van sortir ahir de la reunió del grup parlamentari per intentar desbloquejar la situació igual que hi havien entrat.

Cargando
No hay anuncios

La gestora rebutja l’opció de l’abstenció mínima. “El debat està tancat”, va assenyalar ahir Mario Jiménez, l’enviat de Susana Díaz a Madrid. Tant ell com el president de la gestora, l’asturià Javier Fernández, seguiran avui atentament la intervenció d’Hernando des de la tribuna de convidats del Congrés. El portaveu dels socialistes a la cambra va advertir ahir per carta als seus 84 diputats que no permetrà llibertat de vot i que han d’acatar la resolució del comitè federal. Des del PSC, la seva cap de llista el 26-J, Meritxell Batet, va defensar ahir la posició del no acordada gairebé per unanimitat pel consell nacional. Els diputats díscols amb Ferraz “no veuen seducció per enlloc” amb les respostes de la gestora i assenyalen que no s’ha parlat de possibles represàlies en cap moment. Afloren fins i tot esquerdes a la gestora. Un dels seus vocals, el secretari d’organització de la Rioja, Francisco Ocón, es va desmarcar ahir del comunicat de Ferraz sobre el PSC de dimarts a la nit i va denunciar que ningú els havia informat.

“El diàleg arriba tard”

Cargando
No hay anuncios

Antonio Hernando culparà avui el líder de Podem, Pablo Iglesias, d’haver obligat el PSOE a acabar abstenint-se. És l’únic argument que manté intacte entre el no a Rajoy i l’aval al PP. Iglesias i Hernando rivalitzaran per decidir de qui és patrimoni ara el lideratge de l’oposició. Els socialistes han deixat clar que actuaran des del primer dia buscant acords per revertir les polítiques dels populars. “Estarem disposats al diàleg, però és evident que aquest diàleg arriba tard”, va asseverar ahir la secretària general adjunta del grup parlamentari socialista, Isabel Rodríguez, després del discurs de Mariano Rajoy, que va titllar de “triomfalista”. El PSOE busca passar ràpid el tràngol d’haver de defensar l’abstenció.

Augmenten els diputats disposats a rebel·lar-se

Cargando
No hay anuncios

Creix el nombre de diputats que estan disposats a trencar la disciplina de vot per mantenir el no a Rajoy, malgrat les amenaces de Ferraz. Encapçalen la llista els set diputats del PSC, liderats per Meritxell Batet, que s’enfronta a l’expulsió de la direcció del grup parlamentari. I els segueixen les independents Margarita Robles i Zaida Cantera, a més de l’aragonesa Susana Sumelzo -la primera a rebel·lar-se- i l’exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza. I encara se n’hi podrien sumar uns quants més, a part de Sánchez: una de Galícia, tres de Castella i Lleó, el valencià José Luis Ábalos i la murciana María González Veracruz.