El PSOE es desmarca de Podem a Madrid i Iglesias demana acabar amb els retrets
Sánchez demana aturar "un govern de la plaça de Colón" a Madrid: "És injustícia, corrupció, ultradreta i transfuguisme"
La rival a vèncer és Isabel Díaz Ayuso, però la precampanya de les eleccions madrilenyes també està evidenciant les diferències entre el PSOE i Podem i la seva particular batalla per esdevenir l'oposició al PP. Fins ara l'estratègia dels socialistes és virar cap al centre, descartant Pablo Iglesias com a aliat i prioritzant un pacte amb Ciutadans. L'argument del candidat del PSOE, Ángel Gabilondo, és situar el líder de la formació lila en "els extremismes" i comprometre's a governar seriosament –el seu lema és "Governar en serio"–. El PSOE, doncs, es desmarca d'un partit amb qui comparteix carteres a la Moncloa. Iglesias, en canvi, des que va deixar el consell de ministres per participar en la carrera electoral, no ha deixat de fer crides a la unitat de l'esquerra. Primer va oferir formar coalició amb Més Madrid, i davant la negativa dels d'Íñigo Errejón, vol que almenys les forces de l'esquerra no es llancin retrets.
Aquest diumenge el líder de Podem ha insistit en el concepte de l'esquerra unida: no ha demanat que els ciutadans el votin a ell, sinó que ho facin a una força progressista. "La que us doni la gana", ha insistit en un acte preelectoral en què també ha participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En aquest sentit, Iglesias ha promès que no sortirà de la seva boca "ni una sola mala paraula" en referència a les altres forces progressistes (PSOE i Més País). Per això, també ha instat aquests partits a no "donar-se cops de colze" entre si i deixar enrere els retrets.
Per exemplificar-ho, Iglesias ha fet una crida a respectar el dret a l'habitatge i a regular el preu dels lloguers i ha carregat contra els grups empresarials contraris a la regulació i no contra el PSOE, partit que està bloquejant aquest compromís de l'executiu de coalició en el si del govern. La dificultat per regular el lloguer, al parer d'Iglesias, és "la presència d'una minoria" que busca mantenir una estructura de privilegis "absurda". Per evitar-ho, Iglesias ha emplaçat les classes treballadores a votar el 4 de maig i no permetre que "el barri de Salamanca" –un dels més adinerats de Madrid– decideixi els comicis. Per la seva banda, Colau ha agraït la "valentia" de l'aposta d'Iglesias per encapçalar la llista electoral i ha destacat la importància de deixar enrere el Madrid "còmplice i hostil".
A diferència d'Iglesias, Colau i la nova ministra de Drets Socials, Ione Belarra, sí que ha enviat crítiques velades al PSOE en l'àmbit del lloguer. L'alcaldessa ha apuntat que per aconseguir augmentar el parc d'habitatge social s'ha d'evitar que es privatitzin blocs públics, cosa que "desgraciadament" no han fet el PSOE ni el PP. Al seu torn, Belarra ha advertit als seus socis de govern que la llei d'habitatge que s'està negociant ha de tenir mesures socials i no "antisocials i ineficaces" com són incentius fiscals, que, al parer seu, "van en contra de l'esperit d'acord".
Davant les crides a la unitat de l'esquerra de Podem, de moment el PSOE fa el sord. A finals de març Gabilondo ja va deixar clar que no s'associaria amb el líder de Podem i que apostaria per Ciutadans i Més Madrid. Aquest diumenge, en un acte preelectoral en què ha tingut el suport de Pedro Sánchez, el candidat socialista ha insistit que en el fet que no governarà "amb extrems": "No tocarem els impostos i els madrilenys no pagaran ni un euro més", ha defensat. Per la seva banda, Més Madrid no vol entrar en les pugnes partidistes i tampoc especula sobre les aliances del pròxim govern. Un fet que la seva candidata, Mónica García, defineix com "la política de la cosa quotidiana": "Estem posant sobre la taula els problemes de la gent", ha afirmat aquest diumenge.
"El govern de Colón"
Més enllà de la competició per liderar l'esquerra, tots els partits practiquen oposició central al PP. El que està sent més crític amb Díaz Ayuso és el PSOE, i avui Pedro Sánchez s'ha sumat a l'ofensiva socialista. El president espanyol ha demanat aturar "un govern de la plaça de Colón" a Madrid, format pel PP, Vox i Cs. "Què és aquest govern? Injustícia social, corrupció, demagògia i ultradreta, tot això empolvorat amb una capa abundant de transfuguisme", ha afirmat Sánchez, que no ha fet referència a Iglesias i s'ha centrat en carregar contra els populars. En l'àmbit de la pandèmia, Sánchez ha criticat la gestió d'Ayuso: "La llibertat ho és tot menys el descontrol de fer circular el virus", ha apuntat.També ha sigut dur Gabilondo, que s'ha referit al PP "com una altra versió de l'Espanya ens roba", parafrasejant el moviment independentista català.
I al PP també l'amenacen des de la dreta, ja que Vox tampoc es conforma amb ser aliat popular i promet un sorpasso. Aquest diumenge la candidata del partit ultra, Rocío Monasterio, ha afirmat que veuen un govern de Vox "cada vegada més proper, no només a la Comunitat de Madrid, sinó a tot Espanya". Per això, ha assegurat que el PP té "tanta por" que no vol convocar eleccions a Múrcia perquè saben que el partit d'extrema dreta les guanyaria.
Ayuso, a prop de la majoria absoluta, i Cs sense cap escó
Aquest diumenge El Mundo ha publicat una enquesta que deixa Díaz Ayuso més a prop que mai de la majoria absoluta. Segons el sondeig, el PP obtindria entre 61 i 62 diputats, a set escons de la majoria absoluta. Per la seva banda, Gabilondo, que va guanyar les eleccions del 2019 amb 37 diputats, se situaria ara en els 33-35 escons, mentre que Unides Podem, que lidera Pablo Iglesias, pujaria fins als 11-12 escons davant dels 7 actuals. Quedarien pràcticament empatats amb Vox, que n'obtindria entre 10 i 11. Més Madrid es mantindria amb 20 escons i el gran perdedor seria Cs, ja que passaria dels 26 actuals a no tenir representació. Davant d'això, el candidat taronja, Edmundo Bal, ha afirmat que estan al "minut 1" de la campanya i encara els queda molt temps per remuntar.