Sánchez proposa adequar el delicte de rebel·lió al cas català
Defensa que cal ampliar el tipus al Codi Penal més enllà del “cop d’estat militar”
BarcelonaL’endemà de tancar files amb Mariano Rajoy i advertir el nou president de la Generalitat, Quim Torra, amb la possibilitat de tornar a aplicar el 155, Pedro Sánchez va proposar ahir adequar el delicte de rebel·lió a casos com l’1-O o la DUI. Malgrat que ja hi ha fins a tretze líders independentistes processats al Tribunal Suprem per aquest mateix tipus delictiu, el líder del PSOE va assenyalar a TVE que la rebel·lió està assimilada a un “cop d’estat militar”, i va defensar ajustar el delicte “a l’Espanya del segle XXI, del 2018, i per a fets tan inaudits com els que han passat” a Catalunya.
Sánchez coincideix amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que la setmana passada va dir en una entrevista a l’ARA: “Si mirem els delictes de rebel·lió i sedició i el que ha passat, costa encaixar-ho”. El secretari general del PSOE, però, va anar ahir un pas més enllà plantejant una reforma del Codi Penal perquè el delicte de rebel·lió -no va dir res del de sedició- serveixi per castigar els “responsables públics que s’estan valent de les institucions i la seva posició política per violentar l’ordre constitucional”.
El secretari general dels socialistes espanyols va garantir que el seu partit donarà suport al govern del PP si planteja “actualitzar” el Codi Penal al Congrés i que, en cas que no ho faci, serà el PSOE qui posarà sobre la taula una proposta en aquest sentit. Des del PSC no hi va haver ahir reaccions a les paraules de Sánchez, però fonts del partit remarquen la idea que hi ha una manca de correspondència entre els fets ocorreguts a Catalunya i el delicte de rebel·lió, cosa que s’ha d’analitzar i resoldre de cara al futur.
En canvi, el partit hereu d’Unió Units per Avançar, que comparteix grup al Parlament amb el PSC, va presentar precisament ahir un document en què també s’inclou una proposta per “delimitar de manera precisa els tipus de rebel·lió i sedició”. A diferència del que planteja el PSOE, però, la idea seria que la reforma del Codi Penal s’apliqués amb “caràcter retroactiu” i només si fos beneficiós per als encausats -i no en cas que s’agreugés la seva situació.
“En efecte. És evident que el delicte de rebel·lió no es correspon amb el que ha passat a Catalunya”, va afirmar Jaume Alonso-Cuevillas, l’advocat de Carles Puigdemont, que reaccionava així a les paraules de Sánchez. Cuevilla destacava el fet que el líder del PSOE hagués admès el seu desacord amb el criteri del magistrat Pablo Llarena. “Pedro Sánchez, ¿el 14 d’abril del 1931 i la proclamació de la República va ser delicte de rebel·lió?”, va preguntar també el diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà. Els republicans, de fet, van presentar aquest febrer a la cambra espanyola una proposició de llei per suprimir del Codi Penal el delicte de rebel·lió per als qui declarin la independència i el de sedició per als qui convoquin referèndums com l’1-O.
Des del PDECAt, el també parlamentari al Congrés Ferran Bel va qualificar d’“escàndol” la proposta de Sánchez: “Si és simplement per adaptar [la rebel·lió] al segle XXI diria que arriba 19 anys tard, i si és per adaptar-lo a Catalunya, em semblaria un escàndol”, va reblar. S’hi va sumar la portaveu adjunta dels comuns al Parlament, Marta Ribas, que va exhortar Sánchez a “sortir immediatament de l’habitació en què s’ha tancat amb Cs i començar a fer de líder que es considera progressista”. La líder del partit taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, també va marcar distàncies amb el líder del PSOE: “Podem parlar de moltes reformes de futur, però el problema el tenim ara i el PSOE ni hi és ni se l’espera”.