GUERRA FRATRICIDA
Política01/10/2016

El PSOE decideix: o Sánchez o Rajoy

El líder socialista dimitirà si guanyen els crítics, i una gestora haurà d’assumir l’abstenció al PP

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl PSOE ha arribat finalment al seu dia D. Després de nou mesos fent gruar el PP i sense sortir-se’n amb una alternativa, els socialistes avui s’hauran de decidir. El comitè federal que se celebra des de les nou del matí ha de servir per triar el futur tant del secretari general del partit, Pedro Sánchez, com del rumb que ha d’emprendre la formació les pròximes setmanes. I el líder socialista ha decidit convertir-lo en un plebiscit entre ell o Mariano Rajoy. En una declaració ahir a última hora des de Ferraz va anunciar que dimitirà si avui no triomfen els seus plans.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segueix el dia D del PSOE, minut a minut

Cargando
No hay anuncios

El debat és a cara o creu: o mantenir el no a Rajoy, celebrar un congrés extraordinari el 23 d’octubre i apostar per un govern alternatiu -el que defensa Sánchez-; o apostar per l’abstenció i que una gestora prengui les regnes del PSOE per tirar-la endavant. “Si el comitè federal decideix que cal passar a l’abstenció, no puc administrar una decisió que no comparteixo”, va dir Sánchez. És un canvi radical de posició respecte a dimarts, quan en una entrevista a la SER, abans de la dimissió en bloc de la meitat de l’executiva, va assegurar que continuaria en el càrrec encara que no tirés endavant la seva proposta de celebrar un congrés extraordinari.

Els crítics, però, en cap cas volen entrar en aquesta dicotomia. Asseguren que la rebel·lió no té res a veure amb l’abstenció al PP i no accepten l’ordre del dia previst per avui. Sánchez no farà cap intervenció inicial i els dos únics punts a l’agenda són per ratificar les 17 dimissions en bloc de l’executiva federal i debatre el congrés extraordinari previst per al novembre. Els díscols creuen que el debat que hi ha sobre la taula és la legitimitat de la seva direcció. Però Sánchez ha aconseguit acorralar-los. Després d’atrinxerar-se a Ferraz i guanyar el primer round, ahir va aconseguir que confirmessin que posaran els peus a Madrid i es mullaran en la votació.

Cargando
No hay anuncios

Susana Díaz s’haurà de mullar

Cadascun dels bàndols creu que té la paella pel mànec i que guanyarà. L’última jugada política del secretari general és assenyalar-los amb l’abstenció. Si voten no als seus plans -la celebració d’un congrés extraordinari- estaran dient a Mariano Rajoy. Qui té més força? L’ultimàtum d’ahir de Sánchez es va interpretar en dues direccions: d’una banda els que hi veien una demostració de força i de l’altra els que ho entenien com un gest a la desesperada. Tot i ser la cara de la rebel·lió, la presidenta andalusa, Susana Díaz, encara no ha ensenyat les seves cartes i dijous, des de Sevilla, es va limitar a dir que s’oferia a “cosir” el PSOE. Avui finalment s’haurà de mullar. Tant si demana finalment el cap de Sánchez -encara no ho ha dit públicament- com en el debat sobre la relació amb el PP.

Cargando
No hay anuncios

Antidisturbis a la seu

Ferraz va viure ahir una calma tensa, trencada només per l’arribada de fins a cinc furgons d’antidisturbis enviats per la Delegació del govern de Madrid. La direcció socialista tem que avui hi hagi tensió a les portes de la seu entre els dos bàndols i va fer una crida a la “serenitat” perquè cap militant es desplacés fins al comitè federal per mostrar el suport al secretari general. Avui la batalla entre federacions socialistes, algunes de les quals també estan dividides internament, serà més crua que mai. Cada territori s’inclina majoritàriament per un sector. El líder del PSC, Miquel Iceta, ja va avançar que defensarà un pacte amb Podem i els independentistes.

Cargando
No hay anuncios

En sortirà dividit el PSOE? El cisma ja és irreconduïble. Cada dirigent s’ha anat situant en un bàndol. L’últim intent per arribar al comitè federal amb un mínim de consens el van abanderar l’expresident del Congrés Patxi López i la candidata catalana el 26-J, Meritxell Batet, que en la reunió de l’executiva “en funcions” de dijous es van oferir per fer de mediadors. Però tot intent ha fracassat i cada part ha tret l’artilleria. Si l’expresident Felipe González va abanderar la rebel·lió final dimarts, acusant Sánchez d’haver-lo “enganyat” amb l’abstenció, ahir l’ex secretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba va demanar al líder socialista que anteposi la governabilitat d’Espanya als problemes del partit. Sánchez només té el suport de l’exministre Josep Borrell, que va acusar Díaz de ser un “ sargento chusquero ” per la mala organització del “cop d’estat” al PSOE.

Encara caldrà veure si José Luis Rodríguez Zapatero anirà al comitè federal per acompanyar Díaz i decantar els suports. En total són 290 els dirigents que tenen la clau per decidir el futur tant del PSOE com del govern espanyol. Si Sánchez guanya el pols, les terceres eleccions estaran a tocar.