Sánchez crida els ‘barons’ a l’ordre i exigeix lleialtat per a l'aprovació dels pressupostos

El PSOE minimitza l'entesa amb EH Bildu i assegura que no hi ha cap "pacte" amb els abertzales

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. EFE
Marc Toro / Anna Mascaró / Mireia Esteve
16/11/2020
5 min

BarcelonaCop de puny sobre la taula de Pedro Sánchez a Ferraz. L'ofensiva pública del PSOE per intentar girar full de la polèmica pel suport anunciat d'EH Bildu als pressupostos de l'Estat i tornar a posar el focus en l'actitud frontista del PP, ha tingut aquest dilluns la seva rèplica de portes endins. Després de cinc dies de crítiques tant externes com internes per l'acostament dels abertzales al govern de coalició, el president espanyol ha aprofitat l'executiva de partit per fer una crida a l'ordre als barons socialistes que han qüestionat l'estratègia de la Moncloa. Fonts de la direcció socialista citades per l'agència Efe expliquen que el líder del PSOE ha acusat les veus discrepants de "generar confusió" i "donar arguments" a la dreta, i els ha exigit lleialtat.

Minuts després de la intervenció de Sánchez, que sembla que ha estat "molt dur i "contundent", el secretari d'organització socialista, José Luis Ábalos, assegurava en roda de premsa que de la trobada de la direcció n'havia sortit una "valoració positiva" del paper del govern espanyol per part de la "totalitat" de l'òrgan. El també ministre de Foment, que no s'ha referit a la reprimenda del president espanyol, ha admès que un dels dirigents més crítics en els últims dies, el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha expressat en la reunió les seves reserves amb el nou soci de la Moncloa, però ha assegurat que la seva apreciació ha estat més per l'"escenificació" de l'entesa –un dard velat al vicepresident espanyol Pablo Iglesias, artífex del pas endavant de Bildu– que no pas pel contingut. L'extremeny, a més, ha deixat "molt clar" el seu "suport" a la Moncloa i a prioritzar l'aprovació dels comptes per sobre d'altres consideracions, ha assegurat Ábalos.

La cúpula del PSOE, que també ha tret ferro a les declaracions de l'exvicepresident espanyol Alfonso Guerra sobre el tema –ha qualificat d'"absolutament menyspreable" qualsevol acord amb Bildu–, ha comptat també aquest dilluns amb l'ajuda l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que en declaracions a La Sexta ha demanat "coherència" per normalitzar, un cop enterrada la lluita armada a Euskadi, els acords amb el partit d'Arnaldo Otegi. Un esforç col·lectiu per donar explicacions que evidencia que Ferraz és conscient de la polseguera que ha aixecat la seva fotografia al costat dels abertzales en les esferes més reaccionàries de l'Estat. Ábalos, en aquest sentit, ha fet un esforç per tornar a minimitzar aquesta entesa: d'una banda, ha volgut remarcar que no hi ha cap "pacte" amb ells i que si el grup basc vol aconseguir alguna cosa amb els comptes haurà de fer-ho en el marc de les esmenes. De l'altra, ha equiparat la posició de Bildu a la de qualsevol dels dotze grups que la setmana passada van permetre la tramitació dels números de Sánchez: "El govern [espanyol] no pot renunciar als vots de ningú", ha afirmat.

ERC i Cs avalen la tramitació dels pressupostos però alerten Sánchez que ha d'escollir

Tornant la crítica a manera de bumerang, el ministre ha ubicat Bildu i la majoria aplegada fins ara al voltant dels pressupostos al bloc del "diàleg, la negociació i la transacció", i ha assenyalat el PP, Vox, JxCat i la CUP com els màxims representants de la "negació" i l'"obstruccionisme". Una actitud, ha dit, que respon a interessos únicament partidistes: "Prefereixen que pateixi Espanya". Amb tot, ha reclamat al líder del PP, Pablo Casado, que compleixi el "compromís de moderació" i negociï els comptes. "Els pressupostos no són del PSOE sinó del conjunt del país", ha dit, abans de fer una crida a la "generositat" i demanar "sacrificis" de totes les formacions per sumar, encara que sigui amb altres grups a les "antípodes". La crida, però, no ha fet efecte a les files populars, on Casado continua enrocat en la idea que l'executiu de coalició està traspassant una "línia d'indignitat moral".

"Els que també han sigut víctimes del terrorisme pacten amb els seus botxins a canvi de poder", ha denunciat en roda de premsa el líder del PP, que l'última setmana ha trobat en Bildu el filó per intentar tornar a liderar l'oposició al govern espanyol. "Al PP no deixarem que passin per aquí, ni per uns pressupostos, ni per una investidura, ni per una reforma laboral; no hi ha dret", ha sentenciat. Als seus retrets s'hi sumaven aquest cap de setmana els de Cs. Sacsejats per l'oposició interna al gir al centre d'Inés Arrimadas, els taronges troben cada dia un nou argument per apujar el llistó del seu suport als comptes, cosa que contribueix a lligar encara més el govern espanyol a la via d'ERC i el bloc de la investidura.

ERC reclama recursos "ara"

I els republicans, condicionats a cada pas que fan pel context preelectoral, eviten de moment concretar les seves exigències per avalar els comptes. No obstant això, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha avisat aquest dilluns que el govern espanyol ha d'actuar "ara" i destinar més recursos per fer front a la pandèmia aquest 2020. "Negociarem els pressupostos però avui ja anem tard, perquè tenim una necessitat i una emergència que és com ajudem la ciutadania de Catalunya", ha dit. La dirigent republicana no ha volgut establir cap vinculació entre la negociació pressupostària i les vies que hi ha sobre la taula per alliberar els presos polítics. "Fan una cosa molt perillosa que és generar expectatives que potser no es podran complir", ha lamentat en referència a la voluntat de la Moncloa d'accelerar a finals d'any la modificació del delicte de sedició al Codi Penal.

Però aquest no ha sigut l'únic gest per facilitar l'entesa del PSOE, que també ha acceptat les esmenes d'ERC a la nova llei d'educació espanyola. Malgrat que no ha suposat un incendi com el de l'acostament de Bildu, el blindatge de la immersió lingüística que hauria d'incloure la norma també ha donat artilleria a les crítiques externes i, un cop més, internes als socialistes. Aquest dilluns ha estat el mateix Guerra qui ha disparat contra l'esmena, que a parer seu facilitarà l'"arraconament" que el castellà pateix a Catalunya. "Serà tractat com a llengua estrangera", ha denunciat a TVE. La resposta més contundent –i pública– li ha arribat en aquest cas del PSC: la vice primera secretària del partit, Eva Granados, ha carregat contra qui "va ser un dirigent del PSOE" però que "ara mateix no ho és" i li ha recomanat "que llegeixi els textos que són ara al Congrés" perquè la nova llei "estableix el respecte a la Constitució i l'Estatut i garanteix el ple domini de les dues llengües". Ha rematat, així, el cop de puny sobre la taula a Ferraz.

El PSC apel·la als valors de "l'acord i el diàleg" de Lluch

També des del PSC, en plena sintonia amb Ferraz, han defensat la necessitat d'entesa amb aquells amb qui no comparteixen "tesis o una manera d'entendre el món". Així ho ha expressat en roda de premsa la vicesecretària del partit, Eva Granados, que ha apel·lat als valors de "l'acord i el diàleg" que van caracteritzar l'exministre socialista Ernest Lluch. Aquesta setmana es compleixen vint anys de la seva mort a mans precisament d'ETA, l'organització armada a la qual la dreta vincula Bildu.

stats