Governabilitat a l'Estat

El PSOE contraataca i emprendrà accions contra familiars d'Ayuso i Feijóo

El partit reclama explicacions per suposades corrupteles de familiars dels líders del PP

MadridAcorralat pel cas Begoña Gómez i pel finançament singular pactat amb ERC, Pedro Sánchez busca girar la conversa política contra el PP. A través d'un comunicat difós als mitjans aquest matí, el PSOE ha explicat que a partir de setembre emprendrà accions parlamentàries i judicials per tal d'aclarir suposades corrupteles que afecten la parella d'Isabel Díaz Ayuso i la germana d'Alberto Núñez Feijóo. "Ni Feijóo ni Ayuso tenen cap butlla per ser més que qualsevol espanyol. El seu afany en no donar explicacions només estén més la sospita sobre aquests casos. El PSOE no permetrà que les majories absolutes del PP a Madrid i Galícia converteixin els seus líders en absolutistes", subratlla el PSOE al text.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quins són aquests casos? D'una banda, fa mesos que s'arrosseguen les suspicàcies sobre el pis on Ayuso viu amb el seu company, l'empresari Alberto González Amador, que, per la seva banda, ja té una causa judicial oberta pel frau fiscal que ell mateix va reconèixer. De l'altra, diversos mitjans han publicat últimament que hauria cobrat comissions derivades de contractes de la Comunitat de Madrid amb l'empresa sanitària Quirón Salud. De fet, quan va comparèixer a declarar als jutjats madrilenys el 24 de juny passat, l'interrogatori es va ajornar perquè les acusacions populars que exerceixen Més Madrid i el PSOE havien introduït nova documentació de l'Agència Tributària que indagava en les relacions entre González Amador i aquesta companyia.

Cargando
No hay anuncios

"Ayuso ha d'aclarir si viu en una casa que s'ha pagat amb comissions d'un dels majors receptors de diners públics de la Comunitat de Madrid; també ha d'aclarir si, quan presidia els consells de govern que aprovaven els pagaments a Quirón Salud, ja era coneixedora que la seva parella era comissionista per a aquesta mateixa empresa i, per tant, ella n'era beneficiària a títol lucratiu", exposen els socialistes. A finals de juliol el PSOE ja advertia que en aquesta legislatura a Feijóo "li esclatarà a la cara" la presumpta corrupció que esquitxa el seu partit; esmentava fins a 28 casos i ja incloïa aquesta derivada de Quirón i Ayuso.

D'altra banda, els socialistes s'agafen a la investigació del diari Públicodels últims dies que revela que la Junta de Galícia hauria adjudicat fins a 17,3 milions d'euros en els últims dos anys a l'empresa de seguretat Eulen. Micaela Núñez Feijóo, germana del líder del PP, és la directora de la companyia per al nord d'Espanya des del 2016. Ja en aquell temps rebia voluminoses adjudicacions sent Feijóo el president de la Xunta. Ara, segons Público, es dona la circumstància que alguns dels contractes amb Eulen corresponen al Servei Gallec de Salut, des del qual la cosina de Feijóo, Elóina Núñez, hauria tramitat com a mínim dos concursos per valor de gairebé quatre milions d'euros com a gerent dels hospitals públics de Santiago de Compostel·la. "Aquesta situació és insostenible", diu el PSOE, que denuncia que el PP a Galícia no doni cap explicació al respecte.

Cargando
No hay anuncios

Imposar el relat

A la Moncloa i al PSOE fa mesos que miren amb resignació com el que anomenen "màquina del fang" aconsegueix imposar un relat criminalitzador cap a les activitats de Begoña Gómez. Pedro Sánchez es va mostrar escandalitzat en la roda de premsa de balanç del primer semestre per com l'extrema dreta havia intentat capitalitzar que el jutge Juan Carlos Peinado acudís a la Moncloa a prestar-li declaració com a testimoni, en un episodi inèdit. A més, malgrat el cost en vides humanes de la pandèmia i les múltiples protestes del sector sanitari per les seves condicions de treball, Ayuso ha arribat a rebre premis per la seva gestió sanitària. Caldrà veure si Sánchez aconsegueix capgirar el relat. El nou curs polític a l'Estat, doncs, incorporarà noves dosis de batussa judicial i acusacions creuades de corrupció.