El PSOE cau al CIS després del 4-M i ja comença a notar l'alè del PP
Els de Casado no paren de créixer i passen de més de 10 punts de diferència respecte als socialistes fa un mes a només 4,5
MadridCanvi clar de tendència a nivell demoscòpic després dels resultats de les eleccions madrilenyes del 4 de maig, en les quals Isabel Díaz Ayuso va arrasar. L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) no recull la puixança del PP de Pablo Casado d'altres enquestes, que el situen ja com a primera força a l'Estat, però sí que mostra com retalla distàncies respecte al PSOE. Si fa un mes, abans dels comicis, els populars creixien però encara se situaven a gairebé onze punts percentuals de diferència dels socialistes, amb un 20,6% d'estimació de vot, ara augmenten gairebé tres punts, fins a un 23,4%, i manlleven suports tant de Vox com de Ciutadans, que continua caient en picat, mentre que el PSOE passa d'un 31,5% d'estimació de vot a l'abril a un 27,9% aquest mes de maig.
Es tracta dels resultats més baixos per als socialistes des de les eleccions generals del 2019. De fet, llavors van obtenir un 28,7% a l'abril i un 28,3% al novembre. Des de llavors que Sánchez havia mantingut el PSOE a molta diferència del PP: sempre per sobre de la barrera del 30% d'estimació de vot –excepte el desembre del 2020, que va baixar a un 29,5%–. En canvi, els de Pablo Casado van obtenir els pitjors resultats des de les penúltimes generals del 28-A fa només dos mesos, amb un 17,9%, i ara els millors en tot el cicle del baròmetre des de finals del 2019.
Més País duplica l'estimació de vot
El baròmetre, elaborat entre el 4 i 12 de maig, també mostra moviments a l'esquerra del PSOE. Unides Podem no varia gaire, només perd tres dècimes, però la caiguda dels socialistes es deu en part al creixement de Més País, la formació d'Íñigo Errejón, que va superar el candidat del PSOE en les eleccions madrilenyes. Si bé en l'últim baròmetre Més País obtenia un tímid 1,9% d'estimació de vot, ara duplica resultats, fins a un 3,8%, cosa que dona importants perspectives de creixement a aquesta formació a nivell estatal després de l'adeu de Pablo Iglesias.
Errejón aspira a convertir la marca Més País en un partit verd a Espanya, equiparable als verds alemanys, i alhora a teixir fortes aliances territorials com ja va fer en el seu moment amb Compromís. En les últimes generals van aconseguir tres diputats, un d'ells Errejón. L'aposta ha servit a l'exnúmero dos de Podem per tenir visibilitat al Congrés, amb debats que surten de la polarització habitual com el de la salut mental. De moment demana no tenir presses: en declaracions als mitjans ha demanat ser prudents i no caure en "les presses del PP" perquè no s'ha entrat encara "en campanya electoral". "Les enquestes sempre cal agafar-se-les amb pinces. Aquesta mostra que duplicaríem resultats i tindríem grup propi l'anotem com que estem fent una bona feina", ha dit Errejón.
Ciutadans, en canvi, continua amb la tendència clara descendent després del fracàs de l'efecte dòmino de la moció de censura fallida de Múrcia, i si el març estava frec a frec amb Unides Podem, amb un 9,5% d'estimació de vot, ara ja obté un 5,4% a nivell estatal i se situa a només dos punts d'ERC, que augmenta dues dècimes, fins a un 3% d'estimació de vot. Al seu torn, Junts per Catalunya també augmenta una dècima, fins a un 1,6%, mentre que la CUP es manté. El baròmetre no recull encara el resultat de l'acord entre els dos partits independentistes per formar govern.
Tot i els errors en les enquestes del CIS prèvies al 4-M, així com també en la postelectoral que es va fer a Catalunya, aquest baròmetre de José Féliz Tezanos sí que mostra un clar canvi de tendència. Per al PP, però, no és un resultat prou clar, perquè Pablo Casado ja fa dues setmanes que pronostica que si hi haguessin eleccions generals ara mateix serien primera força i podrien arribar a la Moncloa. Davant d'aquest escenari, el govern de coalició de Pedro Sánchez ha respost tancant files i contraatacant amb una agenda progressista. A més, la Moncloa ha deixat clar que no té intenció de convocar eleccions i que queden per davant 32 mesos de legislatura. Sánchez espera que la fi de la pandèmia i la recuperació econòmica tornin a donar força al PSOE. "Tenim una legislatura llarga al davant. Entenem el nerviosisme del PP, perquè han de tapar el problema de lideratge de Casado", ha dit el secretari general del grup socialista al Congrés, Rafael Simancas.
El PP aconseguiria així a poc a poc tornar a unir el centredreta, dividit entre tres formacions. Al seu torn, el 4-M posa un nou partit en escena en l'esquerra estatal, Més País, cosa que divideix així el vot dels socialistes. Vox passa d'un 15,4% d'estimació de vot a un 13,7%, el percentatge més baix des del febrer. Però d'on manlleva vots de manera clara és de Ciutadans, que no para de desplomar-se des de fa dos mesos, fins gairebé la meitat de percentatge d'estimació de vot. El PP, però, continua donant poca credibilitat al CIS i la mesa del Congrés va admetre a tràmit ahir una petició per crear una comissió d'investigació entorn l'ens demoscòpic. Caldrà ara que es posicioni la junta de portaveus, però els populars demanen la dimissió de Tezanos per recuperar credibilitat.
Pel que fa a la valoració dels líders estatals, l'enquesta encara no mostra formalment el relleu de Pablo Iglesias després de l'anunci el 4 de maig que deixava la política institucional. De fet, hi ha pocs canvis: Sánchez continua en primera posició però sense aprovar, amb un 4,3 sobre 10 (perd una dècima respecte a l'abril), mentre que Casado creix una dècima i obté un 3,6. Tot i la caiguda en vot, Inés Arrimadas es manté en un 3,5, Iglesias amb un 3,1 i Santiago Abascal perd dues dècimes, fins a un 2,8.