El PSOE avisa l'independentisme que ja va donar suport al 155 contra la unilateralitat
El PP prepara una ofensiva per frenar l'amnistia i obre la porta a la via judicial
MadridFins que no passi la investidura d'Alberto Núñez Feijóo –amb tota probabilitat fallida–, el PSOE no vol parlar de les negociacions perquè Pedro Sánchez sigui president. El partit s'ha imposat discreció i només llança algunes coordenades en públic en format d'avisos a l'independentisme. Aquest dilluns, la ministra d'Hisenda en funcions i vicesecretària general dels socialistes, María Jesús Montero, s'ha refermat en la seva aposta pel diàleg per abordar el conflicte català, però ha advertit que el PSOE no acceptarà cap mena d'unilateralitat. Montero ha recordat, així, que a la formació no li va tremolar el pols el 2017 per avalar l'aplicació de l'article 155. "Sempre hem cregut que el diàleg era l'única manera d'entesa. Això no impedeix que quan s'ha alterat l'ordre constitucional aquest partit ha donat suport a un govern d'un altre signe polític per restaurar la normalitat democràtica a Catalunya. Som aquest partit", ha afirmat en roda de premsa.
Les condicions que el PSOE posi per a la llei d'amnistia que hauria d'acordar amb l'independentisme seran claus per aconseguir el suport de Junts, que ja ha avisat que no renunciarà a la via unilateral. Per a Montero, l'única via possible per resoldre el conflicte a Catalunya és el diàleg dins la Constitució i l'exemple que en demostra l'èxit, assegura, és que la Diada d'aquest dilluns "no té res a veure amb la del 2017". Una manera de treure pit, un cop més, que la via dialogada ha dividit i apaivagat l'independentisme. "L'alternativa al diàleg quina és? La imposició d'uns davant dels altres? O no hi ha possibilitat democràtica de construir un element de convivència?", ha preguntat. La tesi de Montero l'ha defensat també aquest matí el líder del PSC, Salvador Illa, des de l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, on ha apostat per "coherència, paciència, discreció i Constitució" en les negociacions.
Sumar veu "just" aprovar la llei d'amnistia abans de la investidura
Una de les línies vermelles que va fixar Carles Puigdemont fa una setmana va ser tenir aprovada una llei d'amnistia abans de la investidura de Sánchez. Amb el calendari a la mà, perquè això sigui factible caldria escurçar al màxim els tràmits parlamentaris i, així i tot, des de Sumar ho veuen complicat d'encaixar. "Anem molt justos, és forçar molt la màquina, no sé si es podrà fer", ha admès Jaume Asens, el negociador de Sumar, en una entrevista a TVE. Asens ha defensat aquesta norma per "curar les ferides del passat", però ha demanat a l'independentisme que aparqui la petició del referèndum perquè ara no el veu factible. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, s'ha expressat en el mateix sentit i ha reclamat una llei d'amnistia per culminar el procés de desjudicialització.
La negociació per a aquesta normativa no s'albira fàcil, però és que a l'altra banda ja es preparen per frenar-la en cas que vegi la llum. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha obert la porta a fer servir un altre cop la via judicial i també ha anunciat que el partit prepara iniciatives per presentar en ajuntaments i Parlaments per obligar el PSOE a mullar-se. Vox també vol tirar endavant "accions" al Parlament Europeu, segons ha explicat el secretari general del partit, Ignacio Garriga, perquè Europa també es pronunciï sobre l'amnistia.