Política29/04/2019

Sánchez provarà de governar sol i s’allunya de Cs i els independentistes

Ábalos diu que el nou govern reprendrà el diàleg amb la Generalitat des d’allà on el van deixar

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridEl PSOE vol adormir el joc. El partit, clar vencedor de les eleccions generals de diumenge, no té cap pressa per encetar les negociacions que li permetin tenir una majoria suficient per a una nova investidura de Pedro Sánchez. La formació ja dona per fet que fins que no passin les eleccions municipals i autonòmiques del 26 de maig no hi haurà avenços significatius en aquesta qüestió, però dilluns va començar a donar pistes de les seves preferències per formar govern, que no coincideixen amb les dels seus potencials socis. Diversos membres de l’actual gabinet de Sánchez van dir aquest dilluns que provaran de formar un executiu en solitari amb suports externs de partits progressistes, però sense accedir, en principi, a la petició de Pablo Iglesias, expressada per telèfon al líder socialista la mateixa nit electoral, de formar un executiu de coalició.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment aquesta possibilitat no entra en els plans del PSOE, tot i que el secretari organització del partit, José Luis Ábalos, va restar contundència a les seves declaracions del matí i a les de diversos col·legues de gabinet en una roda de premsa a la tarda, després de l’executiva presidida per Sánchez per valorar els resultat, i va assegurar que no es tancaven a cap opció. El partit sí que va consolidar la seva intenció de mirar a l’esquerra per trobar les majories “progressistes” que li han de permetre revalidar la presidència del govern espanyol, cosa que dona més opcions a una suma amb Unides Podem que no pas amb Ciutadans. Albert Rivera es va autodescartar per arribar a acords amb els socialistes durant la precampanya, en un veto que va indignar el PSOE però que el partit taronja ha refermat després de les eleccions per mirar de consolidar el seu paper de líder de l’oposició, davant d’un PP amb més diputats que ells però que enceta una crisi interna de final incert per la debacle electoral. Segons Ábalos, saben “què pensa” la militància sobre possibles pactes, després que ahir els simpatitzants que es van reunir a la seu del partit cridessin un contundent “Amb Rivera no”. Unes demandes, va dir, que escoltaran.

Cargando
No hay anuncios

Com va avançar l’ARA, tampoc passa pels plans del partit buscar activament el suport d’ERC i JxCat a la investidura, perquè no consideren fiables els independentistes. “Per aquí ja no hi vam entrar en el seu moment, vam dir que no hi entraríem i no hi entrarem”, va afirmar el també ministre de Foment en funcions, que va insistir en la idea d’imprimir “tranquil·litat” a les negociacions per a la investidura. L’horitzó que es marca el partit és una “aposta per la governabilitat” que doni estabilitat a Espanya, i per això va fer una crida a tots els partits a “prendre nota” del resultat electoral i abandonar la crispació per trobar acords que, “dins la diferència”, permetin fer “les reformes estructurals” que tenen a veure amb el futur de l’Estat. Els vots d’un dels dos partits independentistes és a priori necessari per a una investidura pactada amb Unides Podem i altres formacions petites, però els socialistes podrien buscar la seva abstenció, sense oferir res.

Pacte per a les meses

Cargando
No hay anuncios

La primera negociació que haurà d’encarar el PSOE, però, serà la constitució de les meses del Congrés i del Senat, que irremeiablement s’haurà de fer abans dels comicis del maig, en contra del que seria la voluntat dels socialistes, perquè la data de la constitució de les Corts està fixada per llei. La formació intentarà minimitzar danys en unes negociacions que poden tenir conseqüències electorals, si són utilitzades per la dreta com a prova de càrrec de la seva acusació que Sánchez és el candidat dels independentistes. Per no prendre mal, el partit té la intenció d’“obrir espais de representació” per als diferents partits en la composició, un fet que es podria traduir en donar cabuda també als petits o als de dretes de manera generosa. Les meses s’han de constituir el dia 21 de maig, només cinc dies abans dels comicis, que seran determinants per consolidar o matisar el gir a l’esquerra que va fer la política espanyola diumenge. Segons Ábalos, aquestes eleccions seran també importants per “integrar” el seu resultat en les negociacions.

El PSOE també veu el resultat electoral com un aval a les seves polítiques al capdavant del govern espanyol, especialment al diàleg amb la Generalitat, paralitzat per la crisi del relator que va causar l’avançament electoral. Les urnes van donar un “cert aval” a “l’estratègia del diàleg i de continuar bastint ponts” en la qüestió territorial, va dir Ábalos, abans de considerar “curiós” el resultat dels comicis a Catalunya i a Euskadi, on el PP i Cs han quedat relegats a posicions secundàries o directament extraparlamentàries. Segons el seu raonament, els posicionaments recentralitzadors dels partits de dretes han donat “combustible” a les candidatures independentistes, i per això va considerar que el diàleg és la millor recepta. En aquest sentit, va afirmar que “quan el nou govern prengui possessió” caldrà “reprendre el diàleg on el vam deixar i amb més intensitat”. Pel que fa a la possibilitat de reactivar la taula de partits, Ábalos no ho va descartar, i va afirmar que era “una qüestió instrumental”. Va admetre, però, que més enllà del Parlament, que per a ells és el fòrum on s’han de tractar aquestes qüestions, també és important el paper de “la societat civil”: “Segurament caldrà ser originals en algunes qüestions, però ja les anirem veient”. Una al·lusió que podia ser interpretada com la figura del relator.