Llei trans
Política30/10/2022

El PSOE intenta apaivagar la seva divisió per la llei trans

El partit presenta aquest dilluns esmenes que eviten reobrir el debat de l'autodeterminació de gènere

MadridLa fissura que es va obrir al govern espanyol per la llei trans es va tancar en fals quan l'exvicepresidenta espanyola Carmen Calvo va perdre el duel amb la ministra d'Igualtat, Irene Montero. Al mes de juny, tot el govern en bloc –on ja no hi havia Calvo– va tancar files amb la normativa quan la va aprovar en el consell de ministres, un text que incorpora per primera vegada la possibilitat de fer un canvi de sexe al DNI sense necessitar cap informe mèdic. És a dir, inclou l'anomenada autodeterminació de gènere, un concepte que divideix el PSOE i també el conjunt del moviment feminista. Aquesta era, de fet, una de les qüestions a les quals s'havia oposat Calvo quan era vicepresidenta. Ara que la llei ha començat la seva tramitació al Congrés, el debat en el si del PSOE ha tornat a aflorar, amb declaracions públiques de Calvo oposant-se a la normativa, però també amb la renúncia de l'activista trans Carla Antonelli a continuar militant al partit per l'intent dels socialistes d'intentar dilatar la llei.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pocs mesos després que el govern de coalició comencés a caminar, el juny del 2020 algunes militants del PSOE van fer públic un argumentari intern que el partit feia circular i en què s'oposava a "l'autodeterminació sexual" i a les "teories que neguen la realitat de les dones". Es referia a la teoria queer, que nega la divisió binària en gènere i sexe. Entén, així, que el que s'entenia com a biològic, el sexe, també és cultural, i que cadascú ha de viure la seva identitat amb llibertat. Per a una part dels socialistes, aquesta tesi suposa esborrar la identitat de les dones. És, de fet, la visió que defensa el feminisme clàssic, que defensa que és el sexe biològic el que determina qui és una dona i rebutgen que ho pugui fer la construcció del gènere (creuen que això posa en risc la igualtat). "La gent té dret a ser queer i pensar que és feminista. Per al feminisme del qual provinc, el de la revolució de l'estat modern, el del vot per a la dona i el de la igualtat, això no és un avenç", deia Calvo en una entrevista a El Mundo a finals de setembre, referint-se a la llei trans.

Cargando
No hay anuncios

La resolució del congrés del PSOE

Ara bé, l'argumentari que el PSOE va llançar fa dos anys va quedar en paper mullat l'octubre de l'any passat, en el 40è congrés que els socialistes van celebrar a València. Allà, després d'un debat llarg i intens, la resolució que es va acabar aprovant va fer seva l'autodeterminació de gènere i, de retruc, la llei impulsada per Irene Montero. "Des del PSOE fem nostres les reivindicacions de les persones trans amb aquesta futura legislació que aborda la lliure manifestació de la pròpia identitat sexual i dona suport a la inscripció registral del sexe declarat amb plenes garanties jurídiques, per acabar amb l'exclusió i amb les dificultats administratives actuals, protegint especialment menors, i despatologitzant el procés, tal com des del PSOE sempre hem defensat", deia el text aprovat, que evitava incorporar les paraules "autodeterminació de gènere", però utilitzava el sinònim de "lliure manifestació de la pròpia identitat sexual".

Cargando
No hay anuncios

Les esmenes que el partit registrarà aquest dilluns van en aquest sentit. No reobren el meló de l'autodeterminació de gènere, però sí que posen el focus en el canvi de sexe per a menors, una de les qüestions que el PSOE recelava sobre com havia quedat reflectit en la normativa. En aquest sentit, proposen que els menors de 16 anys necessitin autorització judicial per fer el canvi de sexe al DNI. La normativa d'Igualtat establia aquest requisit per als menors de 14 anys, mentre que per als joves de 16 anys demanava la presència dels pares o tutors legals en el registre. Els socialistes també demanen l'aval del jutge quan es demani revertir un canvi de sexe. A més, defensen no equiparar la violència intragènere (la que es produeix en les relacions entre persones d'un mateix sexe) amb la violència masclista, sinó situar-la en l'àmbit de la violència domèstica. L'objectiu de tot plegat, segons fonts socialistes, és donar "seguretat jurídica" al text, perquè preveuen que la triple dreta recorrerà la normativa als tribunals.

Al partit intenten minimitzar la divisió sobre aquesta qüestió i, de fet, alguns dirigents socialistes asseguren que no és un assumpte que es parli a cada executiva dels dilluns ni que plani en totes les converses del partit. El que admeten diversos membres del partit és que Podem ha volgut convertir aquesta normativa en una "batalla política". Els liles han acusat els socialistes d'intentar dilatar la tramitació d'aquesta normativa i, per tant, també els drets de les persones trans. Irene Montero va proposar el 18 de novembre com la data límit per tancar la ponència de la llei –el pas previ perquè s'aprovi definitivament al ple–. Amb les esmenes socialistes sobre la taula, ara comença l'última negociació entre els dos socis de govern perquè la normativa vegi la llum.