El PSOE amplia la distància amb un PP desgastat per Vox, segons el CIS
La ultradreta s'enfila fins al 15% de l'estimació de vot i se situa a menys de tres punts del PP
BarcelonaVox ja trepitja els talons al PP. El baròmetre de març del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) situa la ultradreta de Santiago Abascal amb el 15% de l'estimació de vot, 1,4 punts més que fa un mes i a només 2,9 punts d'un PP que continua retrocedint i se situa en el 17,9% –9 dècimes per sota del baròmetre del febrer–. La baixada dels de Pablo Casado permet al PSOE augmentar la distància al capdavant i passar del 30,7% al 31,3%. L'enquesta, que no capta les conseqüències del terratrèmol suscitat per la moció de censura fallida a Múrcia i les eleccions anticipades a Madrid, mostra també una caiguda d'Unides Podem –que passa de l'11,2% al 9,6%– i una certa resistència de Ciutadans, que passa del 9,3% del febrer al 9,5%.
L'espiral frenètica en què ha entrat la política espanyola l'última setmana obliga a extremar la prudència davant d'unes dades que, tanmateix, consoliden la dinàmica ascendent de la ultradreta. Els d'Abascal ja estan còmodament instal·lats en la tercera posició i cada cop més a prop d'un PP que segueix dessagnant-se. Si al gener el baròmetre del CIS li donava un 20,5% en estimació de vot i una diferència de set punts i mig amb Vox, dos mesos després aquesta diferència s'ha retallat fins a només 2,9 punts. El gran beneficiat de l'enquesta –feta a partir de 3.820 entrevistes entre l'1 i l'11 de març– és el PSOE, que arriba al 31,1% i amplia la distància amb els populars fins als 13,2 punts.
On el baròmetre mostra menys variacions és en el vot independentista. Tant ERC com Junts i la CUP es mouen en paràmetres molt similars als d'anteriors enquestes del CIS, amb els republicans en el 3,2% (pel 3,5% del febrer), Junts en l'1,5% (1,3% fa un mes) i la CUP en el 0,8 (una dècima per sota de l'anterior publicació del CIS).
Pel que fa a la valoració de líders, tots els caps visibles dels principals partits de l'Estat suspenen. El president espanyol, Pedro Sánchez, continua sent el més ben valorat amb un 4,3, seguit per la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb un 3,7 i Pablo Casado amb un 3,4. Per sota, Pablo Iglesias obté un 2,9 i Santiago Abascal un 2,6.
La percepció de la política com a problema
Més enllà de projeccions electorals, el baròmetre del CIS deixa també altres dades destacades que poden ajudar a explicar l'ascens de la ultradreta. Per exemple, la creixent desafecció amb la política que hi ha entre la ciutadania. Així, quan es pregunta als enquestats sobre els principals problemes a l'Estat, els problemes polítics en general i el mal comportament dels polítics apareixen com la quarta i la cinquena preocupació dels enquestats –amb un 15,4% i un 15%, respectivament–, només per darrere de tres ítems directament relacionats amb la pandèmia: la crisi econòmica –primera preocupació, amb un 43,8%–, els perills per a la salut derivats del covid-19 (41%) i l'atur (31,57%).
La distància amb els representants polítics encara s'observa més nítidament quan es pregunta sobre la confiança que inspiren als enquestats el president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Pablo Casado. En el cas del dirigent socialista, un 70,3% dels enquestats asseguren que els genera entre poca i zero confiança –només un 26,9% diuen entre bastanta i molta–, mentre que en el cas del dirigent popular les xifres són encara més dures. Un 87,4% afirmen que Casado els genera poca o cap confiança. Quan el CIS pregunta qui d'entre els principals líders prefereixen com a president, un 27,1% opten per Sánchez, però fins a un 26% responen que no volen cap dels actuals dirigents polítics al capdavant del govern espanyol i només un 7,8% opten per Pablo Casado, la mateixa xifra que els que s'inclinen per Santiago Abascal.