Calvo discrepa "absolutament" d'Iglesias per qüestionar la qualitat democràtica d'Espanya

Ábalos puntualitza que "la normalitat democràtica permet elements d'anormalitat"

Reunió de l'executiva permanent del PSOE a Ferraz amb Pedro Sánchez, Carmen Calvo i José Luis Ábalos.
M. Ferrer i Fornells
08/02/2021
3 min

MadridEl PSOE ha intentat sortir del pas aquest dilluns de les declaracions del vicepresident segon del govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, que en una entrevista a l'ARA afirma que "a Espanya no hi ha una situació de plena normalitat democràtica" per l'excepcionalitat que suposa la presó i l'exili dels líders independentistes. D'una banda, el candidat del PSC, Salvador Illa, ha volgut replicar-li amb contundència i desmarcar-se de les tesis dels seus socis de coalició a l'Estat. "El respecte a l'estat de dret és imprescindible en democràcia i si es vulnera porta patiment i conseqüències molt doloroses per a tots", ha afirmat en una entrevista a RAC1. En la mateixa direcció s'ha expressat la vicepresidenta primera espanyola, Carmen Calvo, que ha remarcat en declaracions als mitjans que "discrepa absolutament" de les paraula d'Iglesias.

Ara bé, d'altra banda, el secretari d'organització del PSOE, el ministre José Luis Ábalos, ha intentat ser més conciliador. Si bé ha admès que a Espanya existeixen "elements d'anormalitat democràtica" que s'han de "tallar de soca-rel", ha apuntat que això no pot "qüestionar la situació global" perquè "Espanya és un país democràtic". "Una cosa és que el sistema no sigui normal i una altra cosa que contingui anomalies democràtiques", ha opinat Ábalos en roda de premsa telemàtica després de la reunió de l'executiva del PSOE, presidida pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. De fet, el ministre ha assegurat que Iglesias defensa la democràcia a Espanya, i no ha vist "cap problema" en termes globals sobre l'afirmació del vicepresident segon en l'entrevista a l'ARA. Ara bé, quan li han preguntat més detalladament sobre les declaracions, ha sortit al pas puntualitzant que "la normalitat democràtica permet elements d'anormalitat".

Des de Ciutadans, han demanat al Congrés la reprovació d'Iglesias i el seu "cessament" immediat, així com la compareixença de la titular d'Exteriors, Arancha González Laya, per si pot haver-hi conseqüències en la imatge d'Espanya.

Ferraz continua amb la màquina totalment greixada per donar suport al seu candidat el 14-F. Sobre la possibilitat que aquest diumenge el Govern no difongui els resultats per la manca de personal a les meses degut a les absències per la pandèmia, Ábalos s'ha mostrat convençut que hi haurà resultats com és habitual i ha rebutjat anticipar-se a "elements que pretenguin desacreditar o deslegitimar els resultats". De fet, en la seva intervenció inicial, ha recordat que la dreta espanyola porta qüestionant els resultats electorals des de l'inici de la legislatura al Congrés, i que al seu parer aquesta manera "d'enverinar la política" és el mateix que feia el "trumpisme".

Igual que Illa, Ábalos no ha volgut aclarir què farà el PSC si necessita Vox per governar –"No volem cap suport de la ultradreta", ha mantingut–, així com tampoc si acceptaria donar suport a un govern d'ERC. El secretari d'organització del PSOE ha insistit que Illa no pensa fer un govern amb independentistes i, sobre la possibilitat de donar suport a un executiu sense formar-ne part, ha dit que caldrà esperar a veure els resultats perquè, si no, seria admetre un "escenari de debilitat".

Xocs per la llei d'habitatge i la llei trans

La campanya catalana està fent aflorar les discrepàncies sempre latents entre els dos socis de govern a l'Estat. A més de la situació dels presos polítics, Unides Podem pressiona el PSOE perquè impulsi ja la llei d'habitatge que es va comprometre a presentar aquest febrer, i també defensa l'esborrany difós els últims dies de la coneguda com a llei trans. Ábalos ha dit en el primer cas que el compromís de presentar la mesura aquest mes es manté, però que cal una negociació política, mentre que el partit lila acusa els socialistes d'estar deixant-la per després de les eleccions catalanes. Pel que fa la llei trans, Calvo continua criticant el contingut de l'esborrany del ministeri d'Igualtat. Segons el secretari d'organització del PSOE, és molt important que el text sigui "constitucional" perquè estan convençuts que el PP la recorrerà i no volen que el Tribunal Constitucional l'acabi tombant.

stats