El nou govern de Pedro Sánchez

El PSOE accelera amb ERC i espera tancar la investidura la setmana que ve

La carpeta econòmica amb els republicans es comença a moure després de setmanes de bloqueig

MadridEl PSOE ha posat la directa per tancar l'acord d'investidura amb les diferents forces implicades amb l'objectiu de poder-lo anunciar ja al llarg de la setmana que ve, coincidint amb la consulta telemàtica als militants socialistes que acabarà el dissabte dia 4. Amb aquest objectiu s'han començat a desbloquejar aspectes de la carpeta econòmica que s'està negociant amb ERC, que aquesta setmana havia llançat un toc d'atenció al PSOE per denunciar el bloqueig que patien des de feia setmanes tant pel que fa al traspàs de Rodalies com en el finançament de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts coneixedores de les negociacions, el missatge d'ERC va tenir un efecte gairebé immediat en el ministeri d'Hisenda, la titular de la qual, María Jesús Montero, havia estat assenyalada pels republicans com a responsable del bloqueig. No tant en el nucli de les negociacions de la investidura, és a dir, Rodalies i finançament, com en diferents compromisos que estaven pendents de la legislatura passada que es mantenien encallats i enrarien la relació entre els dos partits com ara inversions per al Hub Digital, Audiovisual i del Videojoc (Catalunya Media City), a l'antiga central tèrmica de Sant Adrià de Besòs, partides per als Mossos d'Esquadra o el traspàs de recursos per a l'ingrés mínim vital (IMV). Justament avui també s'ha anunciat el desbloqueig de les obres per pacificar la carretera N-II, amb una inversió de prop de 420 milions d'euros. Les diferents fonts coincideixen que el clima de confiança ha millorat i que ara ja s'està en disposició d'abordar la part central de la negociació.

Cargando
No hay anuncios

De cara enfora, però, ERC continua pressionant el PSOE perquè es mogui més ràpid. El president del partit, Oriol Junqueras, ha avisat avui el PSOE i Sumar que hauran de "moure's" si volen que s'arribi a un acord d'investidura. "Ens ho posen molt difícil", ha dit el líder republicà aquest dissabte, ja que "no entenen" –ha dit– que la prioritat és el finançament i Rodalies. Els pròxims dies seran claus per desencallar una negociació molt complexa que fins ara el PSOE ha mantingut en un segon pla perquè s'havia centrat en l'amnistia.

Pedro Sánchez, però, ha donat instruccions per tancar l'acord de manera ràpida per poder celebrar el ple d'investidura la setmana del 6 de novembre, i així poder fer d'amfitrió de la cimera dels partits socialdemòcrates europeus del cap de setmana de l'11 i 12 de novembre a Màlaga ja com a president investit. Les negociacions, doncs, entren ja en la fase decisiva.