DRET A DECIDIR
Política14/11/2013

El gir del PSC amenaça de trencar la direcció i el grup parlamentari

Dirigents crítics es plantegen deixar els càrrecs orgànics al partit i fracturar la unitat al Parlament si Navarro s'allunya de la consulta

Sara González
i Sara González

BarcelonaHan anat d'esquerda en esquerda i de treva en treva, però la cruïlla, asseguren, aquest cop és definitiva. Els dirigents crítics del PSC avisen Pere Navarro que el partit no pot anar en contra de la defensa del dret a decidir. I encara menys renunciar a formar part d'un front comú català a Madrid que l'únic que pretén és reivindicar la consulta a través d'una via legal: invocar l'article 150.2 de la Constitució per demanar el traspàs de la competència per organitzar un referèndum a Catalunya. Els díscols no estan disposats, com vol Navarro, a votar en contra d'aquesta proposta, que arribarà a principis de desembre al ple del Parlament. Alerten que actuaran amb "coherència" si el partit no rectifica, i en alguns casos estan disposats a ser conseqüents encara que això impliqui mesures dràstiques, com ara deixar la direcció del partit o marxar del grup parlamentari.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió que divendres mantindrà el primer secretari amb dirigents dels corrents crítics Avancem i Agrupament Socialista serà clau per sospesar si el desmarcatge del PSC del procés sobiranista és reversible o no. En principi aquesta trobada havia estat programada des del nucli dur com un contacte habitual més amb els dirigents crítics, però l'últim viratge ideològic dels socialistes situa aquesta qüestió en el primer punt de l'ordre del dia.

Cargando
No hay anuncios

"No acceptarem ni un pas enrere en el dret a decidir", alerta un dels dirigents crítics. El mateix líder d'ERC, Oriol Junqueras, va fer ahir una crida des de Brussel·les als sectors del PSC que creuen en el procés de la consulta perquè siguin "lleials" a aquest full de ruta. Un altre socialista díscol lamentava ahir que el vot contrari del PSC a l'article 150.2 s'hagi anunciat sense ni tan sols haver estat debatut a l'executiva del partit. "Hem de dir que sí a tot instrument legal per convèncer Espanya. No ens podem desmarcar del catalanisme", asseguren.

Així doncs, els dirigents crítics assistiran a la reunió de divendres demanant debat i explicacions sobre un gir que ha estat decidit pel nucli dur. No els serveix, afirmen, que continuïn dient que el PSC no pot avalar cap proposta sobre la consulta que no tingui el suport del govern espanyol. "No és un argument sòlid. Es dóna un dret a veto a l'Estat que no podem assumir", afegeix un altre membre de la direcció. I és que, asseguren, la defensa de la reforma constitucional en sentit federal tampoc té l'aval del PP. "Per aquesta regla de tres no presentaríem proposicions de llei al Parlament si no tinguéssim el suport de l'executiu", argumenten.

Cargando
No hay anuncios

Els crítics esperen poder arrencar almenys una abstenció, tot i que insisteixen que per coherència amb el programa electoral del partit el vot hauria de ser favorable a la via del 150.2. Però Navarro segueix pensant que el PSC no ha de participar d'un full de ruta traçat per CiU i ERC que és un "nyap". En una entrevista ahir a Antena 3 va arribar a dir que el PSC no acompanyarà Artur Mas "en el seu suïcidi polític".

Si aquest posicionament és irrevocable, els dirigents d'Avancem asseguren que hi ha un "risc real" que la fractura sigui aquest cop definitiva. "Serem coherents fins al final", alerten. Més enllà de tornar a trencar la disciplina de vot al Parlament i repetir l'estampa que ja es va produir el 23 de gener, quan cinc diputats es van negar a votar en contra de la declaració de sobirania, es plantegen deixar el seu càrrec a l'executiva del partit. Insisteixen que volen actuar en conseqüència amb les seves conviccions i no perdre credibilitat davant el moviment que representen. Serien tres, Joan Ignasi Elena, Jordi del Rio i Fabian Mohedano, però podrien arrossegar altres dirigents amb qui estan en converses per fer una plantada "en bloc". L'alcalde de Flix, Marc Mur, seria un d'ells. I caldria veure què fan membres d'Agrupament Socialista com Àngel Ros i Marina Geli, que per ara asseguren que no volen fixar cap ultimàtum i que el seu objectiu primordial és apostar per una "defensa inequívoca del PSC a favor del dret a decidir".

Cargando
No hay anuncios

Diputats al grup mixt

El que més pot inquietar el primer secretari és que si aquest escenari no es recondueix, el trencament també podria tenir conseqüències en el grup parlamentari. Elena i la diputada Núria Ventura sondegen la possibilitat de renunciar a l'escó o, el que seria pitjor per a l'aparell del carrer Nicaragua, passar al grup mixt. Aquesta última opció implicaria que el PSC passés a ser quarta força del Parlament, ja que a hores d'ara la diferència amb el PP és d'un sol diputat. "Tot i que pot semblar que serem nosaltres els que marxarem, en realitat és el mateix PSC el que s'expulsa del catalanisme i del que va defensar electoralment", afirma un dirigent d'Avancem.

Cargando
No hay anuncios

I és que si una cosa tenen clara tots els crítics és que no pensen renunciar al carnet del PSC. Insisteixen que per molt que els emmarquin en una minoria orgànica al partit, són ells els que defensen el que la "majoria social" espera d'un "autèntic" PSC en un moment tan crucial pel país com aquest.

Argumentari de la cúpula

Cargando
No hay anuncios

El marge perquè Navarro rectifiqui és, ara per ara, molt estret. D'entrada, plantejar-se una abstenció implicaria una nova batussa al Congrés amb el PSOE, amb qui ja va signar la pau el cap de setmana passat. La prova que la marxa enrere no es preveu és l'argumentari que ahir va fer arribar l'aparell del PSC a la militància i als càrrecs institucionals. Segons va avançar Efe, els socialistes insisteixen que no volen un "pla Ibarretxe 2", que imposar una data per a la consulta és un "error fatal" i que la iniciativa de portar la petició de la consulta al Congrés és "inútil i contraproduent per fer realitat una consulta" i "enterra" del tot el diàleg. El pols està servit. O Navarro esmena el seu gir o el partit, si aquest cop els crítics no es fan enrere, se li esmicolarà a les mans.

"Estat propi no és sinònim d'estat independent"

Cargando
No hay anuncios

Miquel Iceta, president de la Fundació Rafael Campalans, el think tank del PSC, demana claredat a l'hora de configurar el que hauria de ser la pregunta en una hipotètica consulta sobiranista. El dirigent socialista assegura que tots els partits defensen que la pregunta ha de ser "clara" i per això al·lega en el seu blog que no entén que es posi sobre la taula el concepte d'estat propi. "Estat propi no és sinònim d'estat independent", adverteix Iceta, i com a exemple fa una llista de territoris definits així que formen part d'estats federats. Així doncs, per Iceta no és vàlida la fórmula de pregunta que més satisfaria Unió i ICV -però no ERC-, perquè la ciutadania ha de saber què està votant exactament. Una pregunta explícita amb la paraula independència serviria, i molt, a Pere Navarro per pressionar tant Josep Antoni Duran i Lleida com Joan Herrera perquè es despengessin del procés i no quedar-se sol amb el PP i Ciutadans.