LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política16/01/2014

El PSC es trenca al Parlament per la consulta

Els diputats Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura desobeeixen Navarro i voten a favor de la proposta de CiU, ERC i ICV-EUiA per demanar la consulta al Congrés

Sara González
i Sara González

BarcelonaLa consciència ha passat per sobre de l'obediència. Els diputats Joan Ignasi Elena, Núria Ventura i Marina Geli han trencat la disciplina de vot del PSC, tal com abans del ple han comunicat a Pere Navarro i ha estat avançat per l'ARA, i han votat finalment a favor de la proposta per demanar al Congrés el traspàs de la competència per poder convocar un referèndum a Catalunya juntament amb CiU, ERC i ICV-EUiA. Tot i que l'amenaça de l'expulsió és damunt la taula, els tres diputats consideren que el seu posicionament és coherent amb el programa electoral que donava suport al dret a decidir amb el qual el PSC es va presentar a les darreres eleccions i no volen ser còmplices del desmarcatge de la consulta del 9-N que aquest dijous ha consolidat el líder del PSC.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Just després de prémer el botó del sí, els tres dirigents crítics han rebut el suport de la majoria de la Cambra i també d'assistents del públic, entre ells, els dirigents de l'executiva Fabian Mohedano; l'alcalde de Flix, Marc Mur −que és membre de l'Associació de Municipis per la Independència−, i Laia Bonet, que també ha anunciat que plega de la direcció del PSC. Tot i això, el reglament de les primàries de Barcelona ja fixa que els candidats han de deixar els càrrecs orgànics abans del dia 20.

Cargando
No hay anuncios

Els 16 diputats restants del PSC −la cadira d'Àngel Ros, que ahir va renunciar a l'escó, està temporalment buida−, han votat en contra de la proposta, tal com havia fixat el primer secretari del PSC, Pere Navarro. Entre els disciplinats hi ha la diputada Rocío Martínez-Sampere, que just abans de l'inici del ple ha deixat clar que votaria en contra de la proposta a contracor, perquè considera que el millor posicionament hauria estat mantenir el grup unit amb una abstenció. També ha anunciat que la seva voluntat de treballar per la pluralitat del PSC era "incompatible" amb el fet de seguir sent membre de l'executiva, càrrec al qual ha renunciat.

El diputat per Tarragona Xavier Sabaté, una de les veus que més ha insistit a l'hora d'arrossegar el partit cap a l'abstenció, també ha obeït i ha votat 'no', tal com va assegurar aquest dimecres que faria. Altres dirigents que discrepen de la decisió final de Navarro, però que s'han mantingut fidels al vot en contra, com ara Jaume Collboni, Juli Fernández o Núria Parlon, han emès el vot amb cares llargues i de preocupació, sabent que el partit es fa aquest dijous una foto amb el PP i Ciutadans que serà difícil d'esborrar de la memòria dels catalans.

Cargando
No hay anuncios

Ara caldrà veure si la direcció de Pere Navarro fa complir l'amenaça i expulsa els crítics, un càstig que diversos càrrecs del partit han demanat que no s'executi. En tot cas, la decisió de plegar de l'escó és exclusiva de cada diputat i, si els tres díscols decideixen quedar-se i passar a ser diputats no adscrits, el PSC, que durant molts anys ha estat alternativa de govern, passarà a ser el quart partit de la cambra.