El PSC s'obre a "reformular" les preguntes sobre el col·lectiu trans que va frenar la mesa
El redactat de les preguntes va generar inquietud al partit, i algunes veus van traslladar crítiques a la direcció
La mesa del Parlament va prendre aquesta setmana la decisió gens habitual -segons van expressar diverses fonts- de deixar sense tramitar dues preguntes que el PSC formulava al Govern. El pretext que va donar la majoria independentista per posposar el debat d'aquests dos escrits i demanar als socialistes que en refessin el redactat va ser que considerava que vulneraven els drets d'un col·lectiu, en aquest cas el trans, emparant-se en l'article 163 del reglament. Tot i que fonts del partit de Salvador Illa van descartar que fossin preguntes discriminatòries i van criticar l'actitud "censora" de la mesa, aquest dimecres el PSC s'ha obert a "reformular" els textos si és necessari, "perquè ningú es pugui sentir malament".
Així ho ha assegurat el portaveu adjunt de la formació, Raúl Moreno, que ha recalcat que, tot i que consideren les preguntes "ben redactades", no veuen inconvenient en modificar-ne la redacció "si cal", ja que no tenien "cap tipus de voluntat" d'ofendre. "El PSC sempre ha defensat els drets dels col·lectius vulnerables", ha recalcat el socialista. Més enllà de les crítiques del PSC a la mesa per haver vetat els seus escrits en base al seu contingut -que els lletrats van validar a la reunió, encara que no es van oposar a posposar el debat-, la publicació de les preguntes als mitjans ha generat malestar en diverses entitats LGTBI, que aquest dimarts les van considerar "estigmatitzadores". També en el propi partit hi va haver veus crítiques provinents de les joventuts i de la secretaria i la sectorial LGTBI de la formació, que s'han fet arribar a la cúpula socialista, tal com ha sabut l'ARA.
Fonts del grup parlamentari expliquen que les diputades que signen les preguntes, Gemma Lienas i Rosa Maria Ibarra, les van consultar amb el partit. Destaquen que existeixen diferents "sensibilitats" sobre la qüestió i rebutgen que hi hagués "cap mala intenció" rere les preguntes, que es refereixen al col·lectiu trans. Expliquen, a més, que han contactat amb les secretaries del partit per informar-les del posicionament del grup en favor dels "col·lectius vulnerables". El partit espera ara que la mesa els enviï una comunicació "oficial" sobre com s'haurien de reformular els dos textos i, si ho consideren oportú, valoraran fer-ho.
Moreno ha instat en roda de premsa a veure el capítol de X, la sèrie en què apareixien les Tres Bessones parlant de sexualitat i que va motivar una de les preguntes dels socialistes, per entendre'n la motivació. Concretament, la petició era la següent: "Quina és la base científica per presentar la sexualitat humana dissociant els òrgans sexuals del sexe de les persones?". TV3 va acabar retirant aquest capítol després que la creadora de les Tres Bessones, Roser Capdevila, denunciés l'ús dels seus personatges sense permís, com va avançar l'ARA.
L'altra pregunta que la mesa va bloquejar es referia a la possibilitat que les persones trans empresonades puguin demanar un trasllat a una presó que es correspongui amb el seu gènere. Des del 2019 la Generalitat autoritza a fer-ho, mentre que a les presons de l'Estat es permet des del 2006, quan es va aprovar durant la presidència del socialista José Luis Rodríguez Zapatero. "S'han avaluat les conseqüències que per a les dones han tingut els trasllats de persones trans a les presons de dones?", preguntava el PSC. Segons algunes fonts, aquesta formulació pot donar a entendre que les dones trans no són dones. Els lletrats del Parlament van estar a favor de tramitar les iniciatives però no es van oposar a deixar la qüestió per a la següent reunió de la mesa. El PSC ha acceptat ara refer els escrits perquè no suscitin polèmica.
El PSC presenta 35 propostes de resolució de caràcter "urgent"
En paral·lel, Moreno ha anunciat la presentació de 35 propostes de resolució de caràcter "urgent" davant la "paràlisi" del Govern per les negociacions entre ERC i JxCat. Entre altres qüestions, les propostes van dirigides a enfortir l'atenció primària, reduir les llistes d'espera i reforçar l'accés a la salut mental. Els socialistes també reclamen que es revisi el llibre d'estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Precisament, el líder del partit, Salvador Illa, ha demanat la dimissió del director de TV3, Vicent Sanchis, a qui ha titllat de "sectari" –també va exigir la del cap d'informatius, David Bassa–, en una entrevista a Eldiario.es.
En la mateixa bateria de preguntes, el PSC ha demanat explicacions al Govern pel fet de no incloure els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil designats a Catalunya en la vacunació al personal essencial. En aquest sentit, Ciutadans també ha avançat que preguntarà a la Moncloa els motius d'aquest pla de vacunació "discriminatori". De fet, hi ha tensió entre el ministeri de Sanitat i el departament de Salut pel subministrament de dosis a policies i guàrdies civils. Aquest dimarts, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va denunciar que Catalunya és l'única comunitat autònoma que ha incomplert l'estratègia de vacunació pel que fa a la protecció d'aquests agents. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va respondre que el retard es deu eminentment a la nova limitació d'edat fixada per l'Estat per a les vacunes d'AstraZeneca. Segons els sindicats policials, a la resta d'Espanya s'ha inoculat la primera dosi a més del 76% dels agents, mentre que a Catalunya "amb prou feines" s'ha cobert el 15%.