CEO

El PSC repetiria victòria a les eleccions amb Aliança Catalana triplicant els resultats

Els socialistes i Junts retrocedeixen en l'estimació de vot i ERC podria millorar els seus resultats fins als 21 escons

BarcelonaSi demà hi hagués eleccions, el PSC només podria aspirar a mantenir els seus resultats i, fins i tot, s'arriscaria a perdre algun escó. És el que revela l'últim Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, que dona als socialistes una forquilla d'entre 39 i 42 escons al Parlament de Catalunya. Per darrere se situaria Junts, que baixaria dels 35 que té ara fins als 30-32 diputats. Després de la patacada electoral del 12 de maig, ERC podria mantenir-se en els seus 20 diputats o fins i tot pujar fins als 21. Ara bé, el partit que més es beneficiaria d'una convocatòria electoral seria l'extrema dreta d'Aliança Catalana: passaria dels seus dos escons actuals fins als 6-7.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és el primer Baròmetre realitzat sota la batuta del nou director del CEO, Joan Rodríguez Teruel, que ha introduït una nova fórmula d'estimació que redueix el pes dels votants indecisos o propensos a l'abstenció, que són més proclius a no acabar votant a l'hora de la veritat. Es tracta d'una fórmula que beneficia els partits amb un electorat més mobilitzat, com seria el cas dels més petits. De fet, segons l'enquesta, la CUP passaria dels 4 als 5-7 escons, mentre que els comuns podrien mantenir-se en els 6 actuals o pujar fins als 7.

Cargando
No hay anuncios

El PP continuaria com a quarta força al Parlament amb entre 15 i 16 diputats (ara en té 15) i Vox podria conservar els 11 diputats o baixar fins als 10. La fotografia final mostra un Parlament molt semblant al que va sorgir de les eleccions catalanes del 12 de maig i recull també el vistiplau dels votants del PSC, Esquerra i els comuns a la gestió del Govern que va sorgir del pacte entre les tres formacions polítiques.

Cargando
No hay anuncios

Cap líder català aprova

A més, el president de la Generalitat, Salvador Illa, és el líder polític més ben valorat (malgrat que tampoc aprova: té un 4,9) i un 59% saben qui és el cap de l'executiu català quan se'ls pregunta, una xifra entre 20 i 25 punts més alta que la registrada en els últims anys. Amb un 18% de suports, és el líder preferit per ser president de la Generalitat, seguit de no gaire lluny pel líder de Junts, Carles Puigdemont (11%). Tanca el rànquing l'expresident d'ERC i candidat a liderar el partit, Oriol Junqueras, amb un 3%.

Cargando
No hay anuncios

Qui no té rival a Catalunya com a preferit per ser president del govern espanyol és Pedro Sánchez: el volen un 28% dels enquestats, a molta distància dels seus rivals, Alberto Núñez Feijóo (3%) i Yolanda Díaz (3%). Crida l'atenció que, entre els votants de Sumar, Pedro Sánchez obtingui quasi la mateixa simpatia per ser president del govern (26%) que la que té Díaz (27%).

L'independentisme no remunta

Com ja apuntava l'anterior Baròmetre, el suport a l'independentisme a Catalunya continua sense remuntar: només un 40% dels enquestats en són partidaris (és el mínim registrat, com ja recollia el Baròmetre del juliol), mentre que el percentatge de catalans que es declaren contraris a la independència s'enfila fins al 54%, el màxim del Baròmetre. D'altra banda, es consolida el suport entre els catalans al model autonòmic, el preferit per un 34%. Els partidaris que Catalunya sigui un estat independent són el 30%, més que els que voldrien que fos un estat dins d'una federació espanyola (22%).

Cargando
No hay anuncios

També concita un ampli consens l'aposta pel diàleg amb "altres governs de fora de Catalunya": els simpatitzants de tots els partits l'avalen amb quotes superiors al 70%. Segons Rodríguez Teruel, el Baròmetre reflecteix una societat menys polaritzada que la dels últims anys i que considera que el Govern s'ha de dedicar a reduir la pobresa i les desigualtats (43%), impulsar el creixement econòmic (23%), millorar la seguretat (15%) i lluitar contra la sequera i el canvi climàtic (10%). Unes preocupacions que, segons el director del CEO, són coherents amb l'arribada de Salvador Illa a la Generalitat, que ha centrat el seu discurs en la gestió i la millora dels serveis públics. De fet, només un 7% dels enquestats creuen que les relacions Catalunya-Espanya han de ser prioritàries per al nou executiu.

Cargando
No hay anuncios

L'habitatge, el principal problema

Segons l'enquesta, l'habitatge ja és la primera preocupació dels catalans, un fet que no es produïa des del 2007 i que arriba després de la massiva manifestació a Barcelona per rebaixar els preus dels lloguers; ho és entre els votants de tots els partits excepte els d'Aliança Catalana i els de Vox, que assenyalen la immigració. La segona cosa que més preocupa als catalans és la insatisfacció amb la política, tot i que les dades revelen més optimisme en la seva evolució. La xifra dels que pensen que el país està millor que fa un any (el 18%) és la més alta des del 2016.

Cargando
No hay anuncios

El CEO també ha preguntat sobre la immigració: 6 de cada 10 catalans consideren que el govern "ha perdut el control" de qui entra al país i, a més, pensen que "hi ha massa" persones nouvingudes a Catalunya. Ara bé, més de la meitat consideren que els immigrants fan una contribució valuosa a l'economia i els serveis socials del país.

Tradicions nadalenques

El dinar de Nadal és, per als catalans, el més important de les festes. Amb un 45% d'adeptes, l'àpat del 25 de desembre guanya la batalla al de la nit de Nadal, que només és el preferit del 33%. Per darrere queden els canalons de Sant Esteve, que només són el millor dinar per al 8% dels enquestats. El 7%, però, asseguren que gaudeixen de tots els àpats per igual.