El PSC impugna la reforma del reglament del Parlament perquè busca "derogar" l'Estatut i la Constitució
Denuncia davant del Consell de Garanties Estatutàries que l'objectiu de JxSí i la CUP és aprovar "la fantasmagòrica llei de desconnexió"
BarcelonaEl PSC ha registrat aquest dijous el recurs al Consell de Garanties Estatutàries contra la reforma del reglament del Parlament que han impulsat Junts pel Sí (JxSí) i la CUP. Els socialistes al·leguen en el seu escrit que la reforma té dos defectes: ataca els drets de les minories parlamentàries i és una via encoberta per facilitar l'aprovació de la llei de desconnexió que, a la pràctica, suposaria la "derogació" de l'Estatut i la Constitució.
Els d'Iceta adverteixen que no es pot passar per alt que l'últim objectiu d'aquesta reforma del reglament és aprovar pel tràmit d'urgència "lafantasmagòrica llei de desconnexió", i conclou que això vulnera l'ordenament jurídic. La presentació d'aquest recurs suposa que la majoria sobiranista no podrà portar la reforma del reglament en el pròxim ple, previst per al 14 de juny, i haurà d'esperar que el Consell es pronunciï (té un mes per fer-ho).
El PSC adjunta al recurs les declaracions del diputat de la CUP Benet Salellas i del de JxSí Jordi Turull a la comissió parlamentària que va abordar la reforma del reglament, ja que considera que avalen la seva tesi. Salellas va explicar que la reforma busca aprovar aquesta llei de desconnexió perquè és l'única manera que els catalans puguin decidir mitjançant el vot "si volen continuar o no dins del Regne d'Espanya i, per tant, si volen proclamar una república catalana". Turull, per la seva banda, va al·legar que amb aquesta reforma el seu grup busca forçar "tots els mecanismes legals i democràtics que tenen a l'abast" per fer possible la independència de Catalunya, ja que és un mandat ciutadà.
La polèmica denunciada pel PSC se centra en el fet que JxSí i la CUP volen que, amb una majoria simple, es puguin tramitar les lleis per lectura única, el procediment de màxima urgència que limita la capacitat de l'oposició de proposar esmenes. El PSC no està en contra de la lectura única, però considera que aquest tràmit s'hauria d'aplicar només en casos que generin molt consens, i no que dos grups que tinguin la majoria puguin aplicar-lo quan els convingui.
El PSC recorda, a més, que amb la reforma prevista no només no es poden presentar esmenes a l'articulat de les lleis ni sol·licitar compareixents, sinó que ni tan sols s'exigiria "lapublicació" de la llei abans de ser votada en el ple. També s'al·lega que la reforma del reglament afebleix les funcions del Consell de Garanties, ja que s'aproven tan de pressa les lleis que es dificulta que els grups puguin portar-les davant el mateix Consell perquè n'analitzi la constitucionalitat.