PROCÉS SOBIRANISTA
Política12/03/2016

El PSC recorre de nou al TC però evita la foto amb PP i C’s

Els socialistes són els primers a denunciar la tramitació de les lleis de ruptura

Sara González
i Sara González

BarcelonaNo judicialitzar cap problema polític. Aquesta ha sigut la màxima per la qual s’ha regit el líder del PSC, Miquel Iceta, a l’hora de teixir la seva estratègia davant del procés sobiranista: criticar-lo però, a la vegada, desmarcar-se de l’assiduïtat amb què PP i Ciutadans (C’s) recorren als tribunals. Amb tot, els socialistes ja han presentat en mig any de legislatura dos recursos davant del Tribunal Constitucional (TC) perquè consideren vulnerats els drets com a parlamentaris en les fórmules utilitzades pel Govern per impulsar la desconnexió d’Espanya. El primer va ser quan es va donar llum verda a debatre la declaració de ruptura del 9-N. Ara, per la via utilitzada per impulsar les tres lleis de desconnexió. Aquest cop, però, ho fan en solitari i sense anar de bracet de PP i C’s, per denunciar més una qüestió de formes que no pas de contingut. I això que els populars van demanar actuar conjuntament.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera vegada que el PSC va recórrer al TC va ser el 4 de novembre passat. Aleshores, es va fer una foto amb PP i C’s davant de les portes del tribunal, tot esgrimint que el Parlament se situava fora de la legalitat quan va decidir portar al ple la declaració de ruptura en una junta de portaveus que es va celebrar sense estar constituïts tots els grups parlamentaris (faltava el PP). Aquesta vegada, però, en plenes negociacions per configurar un govern a Espanya, el PSC ha decidit actuar en solitari per denunciar la forma en què s’estan tramitant les lleis de desconnexió.

Cargando
No hay anuncios

Ahir van anunciar que ja han demanat l’empara del TC, després que la mesa del Parlament acordés dimarts seguir tramitant les lleis de ruptura sota la fórmula de ponències conjuntes, encara que PSC, PP i C’s havien demanat que es reconsiderés la decisió. Especialment, perquè els serveis jurídics de la cambra van elaborar un informe en el qual es desaconsellava la creació de les ponències perquè l’oposició es negava a participar-hi. “Entenem que queden afectats els nostres drets com a parlamentaris”, va argumentar el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, que va lamentar que se’ls “forci a ser cotitulars d’una iniciativa legislativa” que no volen tenir. Segons el diputat, s’està “tensant innecessàriament” el reglament de la cambra, fent “cas omís” de l’informe elaborat pels lletrats.

Uns textos “ja configurats”

Cargando
No hay anuncios

La via de les ponències conjuntes permet redactar entre tots els grups polítics els textos de les proposicions de llei que posteriorment es tramitaran en seu parlamentària, però l’oposició al·lega que ells no estan disposats a participar-hi i que, per tant, s’hauria d’utilitzar una altra fórmula, com ara la de proposició de llei, que permet que dos grups, en aquest cas els partidaris de la independència, presentin un text articulat. “Junts pel Sí i la CUP no volen donar a conèixer uns textos que probablement ja estan configurats”, va sentenciar Ferran Pedret, que va afegir que en cap cas poden acceptar com a argument que els grups independentistes els diguin que poden no nomenar ponents, no assistir-hi o bé no subscriure el text final o presentar una esmena a la totalitat.

Els socialistes catalans han sigut, doncs, els primers a materialitzar el seu anunci de recórrer al TC la tramitació de les lleis de desconnexió. Van justificar, a més, que ho feien en solitari perquè tenen “interès a presentar els seus propis arguments”. Que actuessin pel seu compte no va ser ben encaixat pels populars, que el mateix dimarts van demanar que, de nou, actuessin en bloc contra el full de ruta independentista. El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va acusar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, de ser “un polític acomplexat” a qui li incomoda anar de bracet del PP “en la defensa d’Espanya”. Segons el dirigent popular, Iceta és “nacionalista en el fons”, però es veu obligat a ser equidistant per “qüestions de posicionament del seu partit”.

Cargando
No hay anuncios

Tant els populars com C’s tenen previst presentar el seus recursos davant del TC. Els primers ho faran en els pròxims dies i els segons encara han de decidir quan ho formalitzaran. De fet, tenen tres mesos de termini per fer-ho efectiu. Aquest cop, el PSC se’ls ha avançat.