El PSC proposa una estratègia conjunta als partits per "barrar el pas" a l'extrema dreta al Parlament

Els socialistes volen que l'extrema dreta no tingui cap seient a la mesa i que les formacions no signin conjuntament cap resolució amb el grup d'Ignacio Garriga

i
Cesc Maideu
3 min
Salvador Illa, candidat del PSC.

Barrar el pas a l'extrema dreta en tots els àmbits del Parlament de Catalunya. El PSC ha enviat aquest dimecres a totes les formacions polítiques una estratègia per aplicar un cordó sanitari a Vox a l'hemicicle i aconseguir que el partit ultra hi tingui la mínima presència possible. Els socialistes desgranen en un document tots els espais del Parlament en què els partits poden evitar que Vox hi tingui cabuda. Començant per la mesa del Parlament, on el PSC proposa "coordinar el vot" de tal manera que "un diputat o una diputada de l'extrema dreta" no segui a la mesa del Parlament, i acabant per les lleis que impulsi Vox, perquè el PSC també exigeix que qui subscrigui aquest document no podrà firmar conjuntament una resolució amb el partit ultra. Totes les formacions que firmin aquest document hauran de complir les exigències que demanen els socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera és que cap membre de Vox sigui a la mesa. La llei no estableix que la distribució dels membres de la mesa respongui a un repartiment proporcional dels escons obtinguts, sinó que s'elegeixen per vots directes, i si tal com demana el PSC tots els partits es coordinen, podrien evitar que hi hagués un membre de Vox. El mateix proposen els socialistes a les meses de les comissions, que igual que en el cas de la cambra s'escullen per votació, encara que en les últimes legislatures s'han assolit acords globals entre els grups perquè tothom hi tingués representació. Ara bé, el PSC demana que a la XIII legislatura això no passi i que també es coordinin les votacions per vetar l'extrema dreta a les meses de les comissions. Tot i això, hi ha espais com els grups de treball i les ponències legislatives que, segons el reglament, tots els partits hi han de tenir cabuda. I és en aquest àmbit que el PSC admet que "no és possible excloure'n l'extrema dreta". Però sí que demanen que, sempre que es pugui, s'intenti evitar que Vox se situï com a relator o ponent d'aquests espais parlamentaris.

Però cal recordar que en el cas del Congrés de Diputats, va ser el PSOE qui va permetre l'accés de Vox a la mesa, on ocupa una vicepresidència. Aleshores el PSOE tenia a les seves mans impedir que Vox hi entrés, però no ho va fer per poder garantir-se la vicepresidència primera.Tant el PSOE com Unides Podem només van presentar un candidat cadascú per a les vicepresidències, deixant via lliure així a Vox per aconseguir la quarta vicepresidència. Si haguessin presentat un segon candidat, com van fer posteriorment a la votació de les quatre secretaries, Vox n'hauria quedat exclòs.

Però el PSC no només insta els partits a reduir al màxim el nombre de cadires on s'assegui Vox, sinó que també vol establir un cordó sanitari a les seves iniciatives parlamentàries i fins i tot intentar no rebatre'ls als plens. Així, demanen que cap partit signi "cap iniciativa conjuntament amb el grup de l'extrema dreta ni amb cap dels seus diputats". Hi inclouen les iniciatives legislatives, propostes de resolució, esmenes i transaccions, preguntes a respondre per escrit, sol·licituds de constitució d'intergrups i mocions de censura. Ara bé, el PSC no exigeix que votin en contra de totes les resolucions, propostes i lleis de Vox, perquè apunten que la posició de cada grup podrà ser fixada en "un examen cas a cas". Tampoc prohibeix a les formacions que als plens i a les comissions facin ús de la paraula per marcar "la pròpia posició" respecte a les matèries de les iniciatives de l'extrema dreta, però sí que els insta a no fer al·lusions personals als diputats de Vox als debats "a fi de no ampliar el temps d'intervenció de què disposen, gràcies a un torn per al·lusions".

Nova reunió amb els comuns

El PSC, que busca suport a una eventual investidura de Salvador Illa, i els comuns, que demanen un tripartit amb ERC, s'han tornat a trobar aquest dimecres a la tarda, moment en què els socialistes han compartit la seva proposta per aïllar Vox. El PSC ha insistit als de Jéssica Albiach que volen una presidència del Parlament ocupada per una dona d'esquerres "davant la proposta independentista que aposta per una presidència de la CUP o de JxCat". Segons un comunicat dels socialistes, les dues formacions s'han emplaçat a una nova trobada els pròxims dies.

stats