El PSC s'obre a investir un president independentista si immediatament després convoca eleccions
Els socialistes no assistiran demà al ple on compareixerà Torra, on sí que hi haurà Cs i el PP
BarcelonaEl PSC està disposat a tot per escurçar el camí cap a les urnes a Catalunya un cop inhabilitat Quim Torra, fins i tot a investir un president independentista. "Si fos per convocar eleccions, sí", ha afirmat aquest dimarts el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, insistint en la idea d'una candidatura instrumental per accelerar els comicis. Malgrat reconèixer que és una "alternativa molt difícil", Iceta ha confirmat que vol parlar-ne amb tots es grups. La intenció, ha dit, no és "desgastar ningú", sinó "estalviar dos mesos d'interinitat" al govern de la Generalitat.
Independentista o no, el líder del PSC s'ha mostrat convençut que entre els 135 diputats se'n pot trobar algun disposat a presentar-se com a candidat a la presidència amb un programa de govern molt concret: dissoldre el Parlament i convocar noves eleccions. Un cop més, però, ha descartat ser ell qui protagonitzi aquest paper, argumentant –com ja va fer dilluns– que no hauria de ser una persona que després es vulgui presentar com a presidenciable als comicis.
Perquè la candidatura instrumental del PSC tirés endavant caldria el difícil consens de la majoria de la cambra. Quina és l'alternativa, si no s'aconsegueix? Al parer d'Iceta, el president del Parlament, Roger Torrent, hauria d'activar el compte enrere electoral de dos mesos si en el termini de deu dies establert legalment arriba a "la conclusió que és inviable cap candidatura". "Així ho comuniqueu al ple o adopteu la mesura que estimeu adient i la feu pública, explicitant que aquesta comunicació constitueix un acte equivalent a la primera votació d'investidura fallida", li ha demanat en una carta que el grup parlamentari socialista li ha enviat aquest dimarts al matí.
L'informe dels lletrats de la cambra després de la inhabilitació de Torra deixa en mans de Torrent l'opció de materialitzar un "acte equivalent" a una "investidura fallida" per activar el rellotge sense la necessitat de proposar un candidat. I aquí és on s'agafa el PSC. Cs, per contra, redobla la pressió sobre el president del Parlament. El diputat David Mejía ha afirmat que el reglament de la cambra és "prou clar" i que cal trobar un candidat, a diferència del que plantegen els serveis jurídics. Els taronges, però, continuen sense aclarir si tenen previst presentar un candidat a la investidura o no, i aposten per explorar la possibilitat d'una candidatura consensuada amb la resta de l'oposició.
"Un pas més en la degradació institucional"
El consens, de moment, no ha existit en la posició defensada respecte al ple d'aquest dimecres amb la compareixença de Quim Torra. Dels tres partits constitucionalistes, el PSC és l'únic que ha decidit no participar en la sessió específica a la cambra catalana. "Nosaltres no participarem al ple", ha explicat Iceta, argumentant que serà una "escenificació partidista" i suposa "un pas més en la línia de la degradació institucional". "El PSC no accepta la manipulació o instrumentalització de la institució", ha sentenciat.
Ciutadans, en canvi, sí que serà al ple, segons informen fonts del partit. En aquests moments la formació està valorant si participar-hi amb normalitat (el ple se celebra demà a la tarda) o bé abstenir-se en les votacions, com ha decidit fer el PP. Fonts populars han assegurat a l'agència Efe la seva presència a l'hemicicle durant el ple d'aquest dimecres perquè se senti "la veu dels que defensen la llei, la democràcia i la convivència", però ha deixat clar que no votaran resolucions "sobre un inhabilitat per la justícia".