Iceta ofereix el PSC com a mediador entre Catalunya i l'Estat per evitar tant la DUI com el 155

Els socialistes presentaran recurs d'empara al TC per denunciar la convocatòria del ple de dilluns

El líder del PSC, Miquel Iceta, ahir a l’hemicicle.
Marc Toro / Aleix Moldes
04/10/2017
3 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha ofert aquest dimecres el PSC com a mediador entre els governs català i espanyol. "Ni DUI, ni 155: negociació", ha reivindicat davant del consell d'alcaldes del partit, i ha afegit: "I si els que han de negociar no se'n surten i han de buscar mediador, els ajudarem. I si volen que siguem nosaltres, ens oferirem [...] Parlarem amb tothom, en públic i en privat, aquí a Madrid i al conjunt de l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ja havia registrat al Parlament una carta adreçada al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qual li demanava evitar "la proclamació dels resultats de l'1 d'octubre i una ulterior declaració unilateral d'independència". La carta recorda que la proclamació de la independència s'empara en dues lleis que han sigut suspeses pel Tribunal Constitucional (TC) i reclama a Puigdemont "una resolució democràtica del conflicte polític i institucional" que es viu a Catalunya. En la carta no feia, però, cap oferta de mediació.

De fet, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha anunciat aquesta tarda que els diputats socialistes presentaran un nou recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC), contra la vulneració dels drets que entenen que representa la convocatòria, dilluns, d'un ple per avaluar les conseqüències de l'1-O. "Estem indignats. Estan vulnerant els nostres drets en convocar un ple il·legal sobre una llei que no existeix perquè està suspesa", ha insistit Granados en roda de premsa.

Els socialistes ja van presentar dos recursos d'empara per vulneració dels drets dels diputats per l'aprovació els dies 6 i 7 de setembre de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. Granados ha afegit que la posició dels lletrats durant la reunió de la junta de portaveus ha sigut molt clara i, de nou, han elaborat un informe per instar la presidenta del Parlament a no admetre a tràmit la petició de compareixença de Carles Puigdemont que havien registrat JxSí i la CUP. La mesa no ha tingut en compte l'informe ni les peticions de reconsideració de PSC, PP i Cs i ha convocat per a dilluns a les 10 del matí el ple en què, teòricament, s'hauria de declarar la independència de Catalunya.

"No deixarem de fer tot el que està al nostre abast per defensar institucions i autogovern de Catalunya", ha advertit Iceta, que ha arrencat els aplaudiments dels alcaldes. "No deixarem que malmetin la convivència, que posin institucions que són de tots fora de la llei", ha afegit. El socialista ha remarcat que de l'1-O no se'n pot despendre "cap mandat democràtic. I encara menys donant per bones les xifres de l'organització", que -ha recordat- no demostren que hi hagi una majoria de catalans favorables a la independència. "No es pot construir una nova república amb uns fonaments tan fràgils", ha sentenciat.

"Seria injust fer recaure sobre els policies totes les responsabilitats"

Iceta ha assegurat que molts socialistes ja van "plorar" al ple dels dies 6 i 7 quan, segons els partits constitucionalistes, es van vulnerar els drets dels diputats. I ha afegit que molts també van deixar anar llàgrimes en veure la "contundent i desproporcionada acció policial" de l'1-O. "El pitjor de tot és que era innecessària, ja no calia. Ja no estàvem davant d'un referèndum, sinó d'una mobilització pacífica", ha dit, i ha criticat que hi hagi qui diu que el PSC no va condemnar la brutalitat policial.

Tot i això, ha afegit que "seria injust fer recaure sobre policies concrets les responsabilitats" de les càrregues de diumenge, perquè "algú va dissenyar el dispositiu". "És un error voler enfrontar policies i ciutadania. En una societat democràtica les forces de seguretat tenen un rol fonamental a l'hora de mantenir l'ordre i protegir els drets". En aquest sentit, ha recordat que els socialistes demanaran responsabilitats polítiques al Congrés, on el PSOE ja ha demanat la reprovació de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

Les paraules d'Iceta van en la línia del que aquest dimarts va dir Pedro Sánchez durant la jornada de vaga general, quan va qualificar d'"intolerable l'assetjament que estan patint" els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, una afirmació en un tuit que li va replicar a la mateixa xarxa social l'alcalde de Castellar del Vallès, el també socialista Ignasi Giménez Renom: "L'assetjament intolerable és el que està rebent la població civil", va dir. Entre els alcaldes socialistes ja fa setmanes que hi ha malestar per la manca de duresa de les direccions de PSC i PSOE davant la repressió de l'Estat.

En aquest context, Iceta ha volgut agrair aquest dimecres les "actuacions" de tots els alcaldes del partit aquests últims dies, "guiades per la convivència, el respecte, la tolerància, la democràcia i la llibertat", així com les tasques de mediació com les de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que es va interposar entre policies i votants del referèndum i va demanar als agents que no carreguessin més i marxessin.

stats