El PSC potenciarà la campanya del Senat
Cruz serà “coprotagonista” amb Batet i es faran actes específics sobre la cambra alta
Barcelona“Avui debuto jo”. Aquestes van ser les primeres paraules de Manuel Cruz a la Festa de la Rosa que el PSC va celebrar el 29 de setembre a Gavà. El president del Senat, que repeteix com a cap de llista dels socialistes a la cambra alta, va oferir un discurs breu, força acadèmic i ple d’agraïments a la “família” socialista. Un discret debut a la tradicional trobada del PSC que si bé no va aixecar grans passions entre els assistents tampoc era anecdòtic. Cruz, que en les últimes setmanes ha intensificat el nombre d’entrevistes a mitjans i ha participat en diversos actes del PSC, serà “coprotagonista” amb Meritxell Batet de la campanya del 10-N, en la qual els socialistes volen donar més importància al Senat, segons expliquen fonts del partit.
El PSC busca potenciar la figura del filòsof i expresident de Federalistes d’Esquerres, fins fa uns mesos lluny del focus mediàtic, ara que és la quarta autoritat de l’Estat. “En el 80% dels casos la Meritxell tindrà al costat el Manuel”, expliquen fonts de la direcció, i afegeixen que la fotografia del president del Senat podria aparèixer fins i tot al mailing electoral que s’enviarà als ciutadans. Cruz, que en la campanya del 28-A va passar desapercebut, no només intervindrà en els principals mítings socialistes, sinó que també es preveu que -com acostuma a fer el líder del PSC, Miquel Iceta- exerceixi de portaveu del partit en actes més secundaris. “Tindrà agenda pròpia i farà de cap de cartell en actes pel territori”, expliquen fonts coneixedores de la campanya.
En paral·lel, el partit també treballa en la preparació d’una “minicampanya” sobre el Senat, en la qual participarien altres membres de la llista i que comptaria amb “materials específics”, com flyers i vídeos, apunten les fonts. “Volem donar un paper rellevant al Senat com a cambra territorial i de diàleg”, afegeixen, i destaquen que aquest és l’espai on es podrien impulsar reformes per resoldre els problemes d’encaix de Catalunya a Espanya.
El 155, sobre la taula
En un moment en què els socialistes amenacen amb una nova aplicació del 155, però, la cambra alta també seria l’encarregada de validar una eventual intervenció de l’autonomia. El mateix Cruz deixava clar en una entrevista recent a Catalunya Ràdio que, en cas que el Govern desobeís la llei en resposta a la sentència del Procés, el 155 es podria aplicar encara que el Senat estigui dissolt, a través de la seva diputació permanent. “Seria absurd que en una situació excepcional l’Estat no disposés de determinades eines”, va argumentar, tot i admetre que ara no es donen els supòsits per a la intervenció. En la mateixa entrevista, de fet, va pronosticar que després de les eleccions -i de la sentència- l’“actitud” dels partits “no serà la mateixa”, tampoc la del PSOE. “Les vies per trobar solucions i diàleg hi són i es poden activar”, va dir.
Fonts del PSC admeten que el president del Senat no ha tingut temps de “consolidar una gran notorietat”, però confien que el seu perfil federalista i alhora contundent amb el Procés generi simpaties tant per la banda dels comuns com per de la de Cs, els principals rivals dels socialistes a les urnes. Tot suma per intentar ampliar la majoria al Congrés, però també per mantenir-la al Senat, on el PSC aspira a augmentar els seus tres representants. El que li toca per designació autonòmica continua vacant, a l’espera que el Tribunal Constitucional resolgui el recurs d’Iceta contra el veto dels independentistes. Un veto que va precipitar l’arribada de Cruz a la presidència del Senat. Està per veure si en el debut als grans mítings de campanya, aconsegueix aixecar grans passions.