El PSC, PP i Unió oficialitzen l'acord "no ideològic" per governar Tarragona
Ballesteros s'assegura la majoria del ple municipal i defensa que l'acord ha deixat de banda les ideologies i se centra en la ciutat
TarragonaL'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que fins ara governava amb minoria amb nou regidors dels 27 que hi ha, ha aconseguit el suport del PP i Unió per tancar un pacte de govern, que s'ha anunciat oficialment aquest dimarts. Segons els portaveus dels tres partits, l'acord "no és ideològic”, sinó "de ciutat", i posa especial èmfasi al projecte dels Jocs del Mediterrani del 2017, el pla estratègic Tarragona 22 o l'obertura de la ciutat al mar. L'acord assegura a Ballesteros la majoria del ple.
Així, el popular Alejandro Fernández ha dit que el pacte "interpreta a la perfecció la voluntat de les urnes", mentre que el regidor d'Unió, Josep Maria Prats, ha reivindicat que l'acord "no és un pacte de cadires". Prats va abandonar el grup municipal de CiU al·legant el seu desacord per la postura independentista de Convergència.
L'anunci oficial arriba després que ahir fos avalat per les executives de cada formació. La del PSC, molt més tensa que la d'Unió, va acordar també sotmetre l'acord a la votació de la militància aquest divendres, tal com demanava un sector del partit. En el cas del PP, ho raficarà la cúpula autonòmica.
El cert és que els gestos del PP i Unió els últims dies deixaven entreveure que s'estava coent alguna cosa: tots dos partits van permetre l'aprovació dels pressupostos i no van fer sang de la imputació de Ballesteros en el cas Inipro, en el qual el jutge investiga contractes irregulars que ascendeixen a 245.000 euros.
L'oposició carrega contra l'acord i ERC s'ofereix a Ballesteros
Des de l'oposició, les reaccions no s'han fet esperar i els partits han criticat el pacte de govern. Per a Laia Estrada, de la CUP, l'entrada de PP i Unió al govern municipal és un símbol de la "perpetuació del règim del 78" perquè es basa en una "política de dretes, no aixecar catifes, continuisme amb el mandat anterior i no posar entrebancs". "Vol dir no qüestionar absolutament res", ha sentenciat.
ERC, per la seva banda, també ha lamentat el viratge "cap a la dreta" del PSC i els ha retret que no hagin comptat amb ells per bastir un govern estable. De fet, els republicans s'han ofert a Ballesteros com l'alternativa per arribar a un acord d'estabilitat "amb les forces de progrés". "L'opció de Ballesteros ha estat triar els socis més dòcils per assegurar-se una majoria acrítica que li permeti un últim mandat plàcid a l'Ajuntament", ha assegurat el portaveu d'ERC, Pau Ricomà, que ha presentat un decàleg amb propostes per impulsar a la ciutat com a base d'un eventual acord.
Per a Ciutadans, el pacte és un "xec en blanc". El portaveu del grup municipal, Rubén Viñuales, ha lamentat que l'entesa hagi arribat en base al "repartiment de càrrecs i cadires" i no pas en funció del programa electoral.
En aquest sentit, i segons avança l'ACN, els tres futurs socis de govern ja s'han repartit les regidories. El PP tindria un fort pes dins del consistori, amb regidories com la de turisme o esports (que hauran de preparar els Jocs Mediterranis) i la presidència d'alguna empresa municipal, mentre que Unió es quedaria amb l'àrea de cultura.
Pactes polèmics
El de Tarragona no és l'únic pacte municipal del PSC que ha generat polèmica. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, es va enfrontar fins i tot a una concentració que lamentava l'acord dels socialistes amb Ciutadans a la Paeria, que passava per més transparència, vetar l'entrada de Lleida a l'AMI i revisar els usos lingüístics de l'Ajuntament.
En canvi, el PSC de Badalona, que va refusar l'oferta de Xavier García Albiol (PP) per formar un govern estable, va preferir donar suport al govern de Badalona però sense ocupar cap regidoria.