El PSC pesca al món local després de desembarcar a la Generalitat

Més enllà de les conselleries, el Govern s’omple de càrrecs que han fet carrera en la política municipal

3 min
El President de la generalitat, Salvador illa, a la Reunió de Govern d'avui dimarts

BarcelonaUn canvi de govern sol comportar un reguitzell de cessaments i nomenaments al capdavant de les conselleries i entre els alts càrrecs de l’administració de la Generalitat. Quan ja es coneixen la majoria dels principals càrrecs del sottogoverno, que s'han aprovat aquest dimarts, hi ha una tendència clara: el món local és el planter del PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la tria dels consellers, Salvador Illa ja va endur-se cap a l’executiu figures rellevants de l’àmbit municipal del seu partit. La consellera d’Interior, Núria Parlon, alcaldessa des del 2009 de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), deixa la vara d’alcaldessa i abandona el consistori que ha governat durant quatre legislatures, tres amb majoria absoluta. No és l’única exalcaldessa que hi ha al Govern. No fa ni dos mesos que la consellera d’Igualtat, Eva Menor, va deixar de ser l’alcaldessa de Badia del Vallès (Vallès Occidental), per centrar-se en la seva tasca al Parlament. Finalment, ha acabat seient a la taula del consell executiu.

La Reunió de Govern, segona del mandat del President Illa, avui dimarts, al Palau de la Generalitat

A part d’aquestes dues ja exalcaldesses, Sílvia Paneque, líder municipal del PSC a l’Ajuntament de Girona, i Esther Niubó, cap de files del partit a Castelldefels (Baix Llobregat), plegaran veles a l'haver-se convertit en conselleres de Territori i Educació, respectivament. Paneque liderava l’oposició al govern de Lluc Salellas i Niubó era la número dos del partit al consistori baixllobregatenc, que governa el Partit Popular. Totes dues compaginaven la seva feina al Parlament amb la seva tasca com a regidores als seus municipis, cosa incompatible amb el nomenament al Govern. Per la seva banda, l’alcalde socialista de Tarragona, Rubén Viñuales, perd el responsable de la regidoria d’Esports del seu municipi, Berni Álvarez, que es converteix en conseller d’aquesta mateixa cartera, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha perdut una peça clau del consistori, el gerent Albert Dalmau, que s’ha convertit en conseller de la Presidència.

De l’alcaldia al sottogoverno

Més enllà dels titulars dels departaments de la Generalitat, alguns dels nomenaments pels alts càrrecs de les conselleries que han transcendit també han fet carrera en la política local. D’entrada, tres alcaldes més deixaran el càrrec per fer el salt a la Generalitat. Es tracta d’Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera (Baix Llobregat) des del 2015 i que ja ha estat nomenat cap de gabinet del president; de Xavier Amor, alcalde de Pineda de Mar (Maresme) des del 2007, que es convertirà en secretari de governs locals i relacions amb l’Aran, sota les ordres de Dalmau; i de Juli Fernández, alcalde de Palafrugell (Baix Empordà), que serà secretari general d'Economia. A més, Pol Gibert, mà dreta de Marta Ferrés a l’Ajuntament de Sabadell (Vallès Occidental), es convertirà en secretari general d’Empresa i Treball, a la conselleria que dirigeix Miquel Sàmper; Jordi Terrades, tinent d’alcaldia a Granollers (Vallès Oriental), serà secretari general de Territori a la conselleria de Paneque; i Abel García, regidor a Berga (Berguedà), serà el secretari general d'Álvarez a Esports. També entre els caps de gabinet hi ha càrrecs locals. Parlon s’ha endut al seu número 2 a Santa Coloma, Esteve Serrano, i Niubó s'han endut Nelia Martínez, regidora de Cornellà.

Tot plegat comporta que almenys cinc municipis catalans dels 128 on governen hagin canviat o canviïn d’alcalde. A Santa Coloma, Parlon cedirà l’alcaldia a Mireia González en un ple extraordinari el 27 d'agost; a Badia del Vallès, Josep Martínez va succeir Menor a finals de juny, i a Esparreguera Juan Jurado prendrà el relleu a Rivas les pròximes setmanes. A Pineda serà Sílvia Biosca qui succeirà Amor, i tot apunta que Laura Millán serà la primera alcaldessa de Palafrugell.

stats