El nou govern de Pedro Sánchez

El PSC perd un altre càrrec a l'Estat: Espadas substituirà Granados de portaveu al Senat

El PSOE, en canvi, manté Patxi López com a portaveu al Congrés

BarcelonaDesprés de deixar d'ostentar la presidència del Congrés i passar de dos ministres a un, el PSC perd un càrrec més a l'Estat dins de l'entramat de relacions amb el PSOE malgrat la seva victòria a Catalunya el 23-J. Es tracta del de portaveu al Senat, que fins ara exercia la catalana Eva Granados (PSC). El consell executiu del PSOE ha decidit aquest dilluns que l'assumeixi el senador Juan Espadas, secretari general dels socialistes a Andalusia i exalcalde de Sevilla. El canvi només afecta el Senat; al Congrés, en canvi, continuarà sent portaveu el basc Patxi López.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons recull el partit en un comunicat, Granados ha traslladat el seu agraïment tant al PSOE com al PSC per la "confiança dipositada" durant els anys que ha estat a la cambra alta. "Ha estat un honor liderar el grup parlamentari socialista al Senat des de l'octubre del 2021 fins avui", diu. També dona les gràcies al seu equip i posa a disposició del partit el seu "bagatge i experiència allà on siguin" en un futur les seves "responsabilitats".

Cargando
No hay anuncios

A les eleccions espanyoles del juliol els socialistes també van arrasar al Senat: es van endur 12 dels 16 senadors en joc a Catalunya. Al Congrés van treure 19 diputats, el millor resultat des del 2008 i gràcies al qual el PSOE va poder optar als pactes amb la majoria plurinacional, que finalment li obririen de nou les portes de la Moncloa tot i la victòria del PP.

Granados va aterrar al Senat després de ser escollida com a senadora autonòmica al Parlament el 2021, quan era vicepresidenta segona de la cambra i acabava de passar el relleu com a portaveu del Parlament a Alícia Romero. De la mà de Miquel Iceta, Granados va ser una de les veus més dures de les files socialistes contra el Procés i l'1-O. El seu nomenament va arribar després que, dos anys abans, la cambra catalana bloquegés el d'Iceta, frustrant la possibilitat que l'aleshores líder del PSC fos senador o, fins i tot, president de la cambra alta.

Cargando
No hay anuncios

Pèrdua de pes?

Per ara, els plans de Granados passen per quedar-se al Senat. "Hi continuarà desenvolupant el seu paper", ha dit en roda de premsa la portaveu del PSC, Èlia Tortolero, que ha negat que el fet que el càrrec de portaveu passi a mans d'Espadas suposi una pèrdua d'influència. "Això no va de quotes o de persones, sinó de projectes polítics", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

De fet, es tracta del mateix raonament que el partit va esgrimir al fer-se pública la composició del nou consell de ministres, d'on en van sortir Raquel Sánchez i Iceta, a Transports i Cultura, per deixar pas al ministre Jordi Hereu, a Indústria. El PSC ha negat per activa i per passiva que hagi perdut pes en l'òrbita socialista, perquè la influència que compta de veritat, argumenten fonts de la formació, és en les polítiques i no en els noms o els números. El PSC confia que la cartera d'Indústria permeti captar noves inversions cap a Catalunya i fer tornar les empreses que van marxar-ne el 2017, tal com explicava el ministre aquest cap de setmana en una entrevista a La Vanguardia.

Espadas va beneir la negociació

El nou portaveu al Senat és un dels barons socialistes que van donar suport explícitament a la negociació d'investidura amb els independentistes quan encara no hi havia hagut un posicionament clar del PSOE en favor de l'amnistia. Ho va fer des de Catalunya, en una compareixença amb el líder del PSC, Salvador Illa, al Parlament en què va beneir la negociació i es va mostrar convençut que el partit no tancaria cap acord "fora" de la Constitució.

Cargando
No hay anuncios

Posteriorment, quan Pedro Sánchez ja havia agafat l'amnistia de bandera, Espadas va expressar el seu aval a la mesura davant del comitè federal, però va avisar que els socialistes andalusos estarien amatents que els pactes amb l'independentisme no es traduïssin en "desequilibris econòmics o territorials". El PSOE-A, que havia arribat a ser quasi hegemònic a Andalusia, malda ara per recuperar-se davant d'un PP que governa amb majoria absoluta a la Junta, amb Juan Manuel Moreno al capdavant. Al Senat s'hi trobarà el mateix: un PP amb la majoria absoluta dels escons.