Parlament

El PSC paga el sou de dos assessors dels comuns al Parlament

Els dos partits ho van pactar en les negociacions per la mesa de la cambra i defensen que no contravé cap norma interna

BarcelonaEl PSC paga dos dels assessors dels comuns al Parlament amb els fons públics que la cambra dona als grups per contractar assessors al seu servei. Segons ha pogut confirmar l’ARA, hi ha dos càrrecs de confiança de Catalunya en Comú que figuren dins de la plantilla del PSC a la cambra des de mitjans de juliol, però que fan tasques per al grup parlamentari que encapçala Jéssica Albiach. Tots dos estaven a sou del grup dels comuns la legislatura passada, però van passar (formalment) a engreixar les files dels càrrecs socialistes al Parlament a principis de juliol, segons recull el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya del 17 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest va ser un dels acords als quals van arribar el PSC i els comuns en el marc de la negociació per la mesa del Parlament, segons reconeixen fonts de totes dues parts, tot i que en el seu moment no es va fer públic. Després de les eleccions, el PSC i els comuns van treballar per un pacte d'esquerres que donés la presidència de la cambra a ERC, però finalment aquesta negociació no va fructificar i Josep Rull (Junts) va ser elegit president en una mesa amb majoria independentista. Tot i això, els socialistes van mantenir el compromís de cedir part dels seus fons als comuns, que els van votar en segona volta per presidir la mesa. La decisió es va fer efectiva quan els dos grups ja estaven negociant l'acord d'investidura, però tots dos la desvinculen del pacte al qual van acabar arribant per investir Salvador Illa.

Cargando
No hay anuncios

Fonts parlamentàries expliquen que no hi ha hagut cap decisió de la mesa de la cambra per validar aquesta operació, que apunten que és inèdita al Parlament.

Està regulat?

A preguntes de l'ARA, els comuns i el PSC neguen que aquesta cessió d'assessors contravingui el Reglament o l'Estatut del règim i govern interior del Parlament. Ara bé, l’article 5.1 de les Normes reguladores del personal eventual del Parlament de Catalunya estableix que els assessors compleixen "funcions d’assistència, assessorament o suport al grup o subgrup parlamentari", i no hi ha cap previsió específica que habiliti els grups a cedir-ne. El repartiment dels assessors es fa, de fet, en funció dels resultats electorals. "L'existència d'aquest personal es fonamenta en les necessitats dels membres del Parlament de disposar d'una assistència directa i de confiança, segons la seva adscripció política, addicional a la que poden obtenir del personal funcionari de la cambra", diu l'acord de la cambra pel qual es van aprovar aquestes normes.

Cargando
No hay anuncios

En contra d'això, tant el PSC com els comuns argumenten que aquesta és una operació similar a la que es va impulsar perquè la CUP tingués grup propi a través de la cessió temporal d'un diputat perquè arribessin als cinc que estan establerts com a mínim per tenir grup propi i no haver de formar part del grup mixt (que els cupaires compartien amb Aliança Catalana). Tanmateix, en aquell cas va ser el ple del Parlament qui ho va acordar modificant el Reglament, mentre que la cessió d'assessors deriva d'un pacte tancat entre dos partits que no han promogut cap canvi normatiu en les distribucions del personal eventual del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

L’assignació dels recursos públics de la cambra a cada grup perquè contracti personal no és discrecional: es fa per acord de la Mesa ampliada del Parlament –on hi ha representants tots els partits– de forma proporcional als resultats electorals. De fet, això va ser el que va fer que els comuns, que van baixar de 8 a 6 diputats, passessin de tenir 225.304,625 euros l'any per gastar en assessors a 172.588,57 euros després dels comicis del 12 de maig. Malgrat la disminució en l'assignació, el pacte amb el PSC ha fet que puguin continuar tenint cinc assistents que donen suport a les tasques diàries del grup parlamentari.

Els dos assessors

Els dos assessors adscrits al PSC però que treballen per als comuns ja estaven al servei del grup parlamentari que encapçala Albiach la legislatura passada. Un d'ells també forma part del consell nacional de Catalunya en Comú, mentre que l'altre va ser regidor d'Iniciativa a Sant Cugat abans de passar a treballar en l'àmbit parlamentari. Els dos assessors són de categoria 3: això significa que el seu sou és de 47.070 euros bruts anuals. Fonts dels comuns justifiquen l'operació per tal que aquests dos càrrecs, que consideren tècnics, poguessin mantenir les mateixes condicions laborals que tenien abans de les eleccions i neguen que el fet que el seu sou surti dels fons assignats al PSC pugui afectar la seva independència política.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, el grup podia haver optat per mantenir els dos assessors en plantilla rebaixant el que cobren la resta de col·laboradors que té al Parlament, perquè el sistema vigent no estableix quant ha de cobrar cada assessor: dona als grups uns diners que poden repartir com considerin, sempre que no baixin de 31.379,74 euros l'any i no superin els 78.449,35 per persona.

La situació al Congrés

La situació és inèdita al Parlament, però els comuns argumenten que s'emmiralla en el que passa al Congrés dels Diputats. A la cambra baixa espanyola, per exemple, el PSOE ha cedit fins a sis assistents que han anat a parar, entre altres grups, al d'ERC, segons fonts socialistes. Hi ha, però, una diferència respecte a la situació catalana. Al Congrés va ser una decisió de la mesa la que va autoritzar aquesta operació. I encara una altra diferència: el PSOE renuncia formalment a aquests assessors –no en podran tornar a disposar durant la legislatura– i passen a estar integrats en els grups parlamentaris als quals s'han cedit.

Cargando
No hay anuncios

Des d'ERC afirmen que tenen menys tècnics al Congrés que la legislatura anterior –aleshores tenien 13 diputats i ara 7–, però la realitat és que, tal com es desprèn del Butlletí Oficial del Congrés, la bancada republicana ha fet 9 nomenaments. La relació d'assistents és d'un per cada diputat del grup, i una persona més per als grups petits com a coordinador de grup, de manera que això evidencia que el PSOE li va cedir assessors. A més, hi ha dos assessors més dels republicans que corresponen als presidents de comissió –Inés Granollers, d'Indústria i Turisme, i Jordi Salvadó, de Joventut i Infància–. En total, doncs, onze.

El personal tècnic pot ser de diverses categories: la més baixa és la d'assistent, que és la que compleix aquesta relació d'1 a 1 amb els diputats. I la més alta és la d'assessor: nomenar un assessor equivaldria a dos assistents. Per exemple, Junts ha optat per tenir quatre assessors –més ben pagats– en lloc dels 8 que haurien tingut si haguessin optat pels de menys categoria, informa Ot Serra.