Parlament

El PSC pacta amb els independentistes una reforma perquè Puigdemont pugui votar al Parlament

La reforma preveu un mecanisme per facilitar que la CUP tingui grup propi i no hagi de compartir el grup mixt amb Aliança Catalana

3 min
Josep Rull al costat
de la resta dels nous membres de la mesa del Parlament, que es va constituir ahir.

BarcelonaAcord per regular el vot telemàtic al Parlament entre el PSC, Junts, Esquerra, els comuns i la CUP. Els cinc partits han registrat aquest divendres una proposta de modificació del reglament de la cambra per oficialitzar el que fins ara havia estat una pràctica acordada a la mesa per permetre la votació als plens dels diputats a l'exili, però sense empara legal. El PSC havia recorregut al Tribunal Constitucional les decisions de la mesa acceptant el vot telemàtic de Lluís Puig al llarg de la legislatura anterior, però ara firma aquest acord per regular-ho dins del reglament de la cambra. El vot telemàtic es permetrà "en situacions excepcionals" i per als diputats que "tinguin compromisos de representació institucional a l'estranger".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, es modificaran les normes sobre el vot delegat per ampliar els supòsits en què és d'aplicació –ara només ho és durant permisos de paternitat i maternitat i per malaltia greu–. També s'acceptarà en "situacions excepcionals degudament justificades a criteri de la mesa" en què "es consideri suficientment justificat". Aquesta circumstància es donarà per acreditada en el cas dels diputats afectats per l'amnistia fins que els seus expedients no quedin resolts, segons consta en una disposició transitòria de la norma. Tot plegat hauria de permetre que Lluís Puig, Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg, encara a l'exili, puguin votar a distància sense obstacles legals. En el cas de Wagensberg, fins ara el seu vot delegat s'emparava en una baixa mèdica. El pacte arriba mentre els socialistes continuen negociant amb Esquerra i amb els comuns per investir el candidat del PSC, Salvador Illa.

La negativa del PSC a acceptar fórmules perquè els diputats a l'exili poguessin votar havia estat un punt de fricció important entre socialistes i republicans la legislatura passada. El pacte gira la truita, i les reaccions de la dreta no s'han fet esperar. El líder del PP català, Alejandro Fernández, ha acusat els socialistes d'estar "liderant" el Procés després d'haver promès posar-hi fi. "I encara n'hi ha alguns que ens exigeixen donar suport a Illa...", ha dit a X. Vox també ha carregat contra el pacte.

Canvis al grup mixt

L'acord també inclou una proposta per modificar les normes sobre els grups parlamentaris, la qual cosa permetrà que els cupaires no hagin de compartir el grup mixt amb Aliança Catalana. En aquests moments, el reglament no permet que un grup deixi un diputat a un altre grup només perquè arribi al mínim per tenir un grup propi (5 diputats) i després torni al seu, tal com s'ha fet al Congrés dels Diputats. La reforma pactada preveu que el diputat cedit pugui tornar al seu grup els cinc primers dies de cada període de sessions. Excepcionalment es podran fer aquests canvis en els deu dies següents a l'entrada en vigor d'aquesta reforma, segons una altra disposició transitòria. D'aquesta manera no caldrà que la CUP s'esperi al nou període de sessions, i ja es podrà separar definitivament de l'extrema dreta independentista.

Els cinc grups també han aprofitat l'avinentesa per pactar un altre canvi: a partir d'ara n'hi haurà prou amb una majoria de dos terços a la junta de portaveus per aprovar una declaració institucional del Parlament. El reglament requereix ara que es firmin per una unanimitat que, durant la legislatura passada, ha estat impossible en moltes ocasions per la negativa de Vox a sumar-se a declaracions que sí que concitaven un ampli consens a la cambra. Les declaracions de la junta de portaveus, com fins ara, requeriran majoria; la presidència del Parlament també en podrà fer en nom seu.

La idea és que totes aquestes modificacions s'incorporin al reglament aquest juliol, de manera que ja podrien estar operatives si se celebra un debat d'investidura. Els grups han sol·licitat que es faci pel procediment de lectura única.

Intents fallits

La reforma del reglament per actualitzar la regulació del vot telemàtic i el delegat porta cua des de la legislatura passada. ERC i la CUP van registrar aleshores una proposta en aquest sentit i per frenar els discursos d'extrema dreta a la cambra –sobre aquest punt, però, no hi ha cap novetat en l'acord fet públic avui–. En aquell moment el PSC ja es va obrir a estudiar la possibilitat de dur al reglament el vot telemàtic per a alguns supòsits (així es va fer, per exemple, durant la pandèmia), però a la mesa els socialistes van continuar votant en contra de permetre el de Puig argumentant que, si volia exercir de diputat, havia d'anar presencialment a la cambra catalana. La proposta dels republicans i els cupaires per reformar el reglament va decaure quan es va dissoldre al Parlament, perquè mai va arribar a passar de la comissió competent.

stats