El PSC obre l'ofensiva anti-Mas
BARCELONAEl PSC busca un antídot anti-Mas. Quan la popularitat del president passa pel moment més dolç i el focus d'atenció ja no és en les retallades que han marcat la seva gestió econòmica, els socialistes centraran la precampanya a rebaixar el suflé del protagonisme que Artur Mas ha assolit des de la Diada. El hashtag que s'impulsarà des de Nicaragua resumeix bé la personificació de la seva ofensiva de desgast: #Masfracas. I és que el PSC es nega a acceptar que el 25-N sigui exclusivament plebiscitari sobre l'estat propi i s'esmerçarà a recordar amb bombo i platerets els efectes de les retallades del president, que va prometre redreçar l'economia i es va fixar l'objectiu de reduir l'atur a la meitat.
"Dos anys després, res a celebrar". Aquest és el lema del vídeo de precampanya que ahir va presentar el secretari d'organització, Dani Fernández. Tot en blanc i negre, en l'espot hi apareixen quatre ciutadans explicant la seva situació: des d'estar a l'atur fins a ser en una llarga llista d'espera per operar-se, passant pel copagament farmacèutic i l'increment de les matrícules universitàries. Mentre aquests ciutadans lamenten la seva situació, es va repartint un pastís. Així doncs, com han fet d'ençà que CiU governa, les retallades segueixen sent el leitmotiv , tot i que fugint de l'agressivitat del vídeo de la campanya de Carme Chacón en les espanyoles en què un pacient moria perquè no l'atenien.
Les promeses incomplertes
L'objectiu inicial del PSC és personificar la precampanya per intentar desmitificar un Artur Mas sobiranista a qui algunes enquestes auguren la majoria absoluta. I és que, segons Fernández, el "govern dels pitjors" de Mas ha sigut també "el pitjor de la història de Catalunya". Una de les estratègies que seguiran els socialistes, que busquen la fórmula per mantenir-se almenys com a segona força encara que sigui amb els seus pitjors resultats, és posar en evidència les grans promeses incomplertes. Fernández va fer referència al "triple fracàs" de Mas per no haver estat capaç de reduir l'atur a la meitat, reactivar l'economia i aconseguir el pacte fiscal, els tres estendards amb què va arribar a Palau el 2010.
"No acceptarem un debat electoral que no tingui al centre les persones", va assegurar Fernández, que va afegir que això no vol dir que el PSC eludeixi el debat nacional, malgrat que els incomodi. Seguiran defensant el federalisme. De fet, ahir el candidat del PSC, Pere Navarro, va concretar a Efe que reclamarà una reforma constitucional que desemboqui en una Espanya federal en què Barcelona sigui "cocapital" tant en l'àmbit econòmic com en l'institucional amb Madrid.
Defensar la tercera via en una campanya polaritzada no serà fàcil, però des de la cúpula del PSC es fan esforços per transmetre un missatge de calma en un moment en què la tempesta interna vessa per tot arreu. D'entrada, el secretari d'organització va assegurar que el nou partit d'Ernest Maragall, Nova Esquerra Catalana, "no menjarà cap espai" al PSC perquè no serà al 25-N. Fernández va explicar que ell es va assabentar del projecte de Maragall a través dels mitjans de comunicació, però, fregant la ironia, va dir que no dubta que el nou partit tindrà una "magnífica relació" amb el PSC.
I en aquesta línia de treure ferro a les batalles internes, Fernández -que a diferència del seu antecessor, José Zaragoza, sí que anirà a les llistes al Parlament- va negar que l'elaboració de la candidatura per Girona hagi acabat "com el rosari de l'aurora" per la negativa del primer secretari de la federació, Juli Fernández, a acceptar l'exconsellera Marina Geli de cap de llista. "És normal que de vegades no hi hagi acord per fer les llistes. Però la decisió final la prendrà un òrgan democràctic, el consell nacional", va justificar Fernández. La comissió de llistes es reuneix avui a les 11 del matí.
Ros reivindicarà Geli a la llista
Però l'absència de Geli no convenç un sector del PSC. "És un gran actiu del partit i té un suport molt important. A més, representa la coincidència del projecte nacional amb el de partit", va assegurar a l'ARA l'alcalde i candidat in pectore per Lleida, Àngel Ros, que avui alçarà la veu perquè l'exconsellera ocupi un lloc de sortida a la llista. "La democràcia interna dels partits acostuma a ser molt poc democràtica", concloïa ahir un històric dirigent del PSC deixant en evidència unes fractures ja molt difícils de cosir.