"El PSC no és patrimoni de ningú en particular": les al·legacions dels crítics per no ser sancionats

Argumenten davant la comissió de garanties que el programa electoral del PSC es va comprometre amb el dret a decidir i que Pere Navarro va fixar com a punt de partida a principis de legislatura l'abstenció

Elena, Geli i Ventura, els tres diputats díscols, aquest dijous al Parlament / EFE
Sara González
05/03/2014
3 min

BarcelonaArraconats al partit i també al Parlament, els tres diputats crítics del PSC que van trencar la disciplina de vot per defensar la consulta al Parlament –Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura– estan encara a l'espera de conèixer quina sanció els imposa la comissió de garanties del PSC, l'ens disciplinari del partit. A les al·legacions que van presentar el 10 de febrer i a les quals ha tingut accés l'ARA, alerten que el partit "no és patrimoni de ningú en particular" i avisen que amb el seu gest van actuar amb "coherència" amb el programa electoral del partit. És per això que sol·liciten ser restituïts en les seves funcions tant a la direcció del PSC com al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La comissió de garanties està ja ultimant l'expedient de Fabian Mohedano, que també va ser suspès cautelarment de la direcció per haver assistit a un acte d'ERC. I, tal com publica avui l'ARA, el seu dictamen marcarà la línia i accelerarà la resolució del cas dels tres diputats, que coneixeran la sanció previsiblement abans de les eleccions europees. En tot cas, Geli, Elena i Ventura ja han deixat clar a les al·legacions davant la comissió de garanties que el seu vot a favor de la consulta se sustenta en arguments que s'han defensat des del mateix PSC.

Així doncs, asseguren, d'entrada, que el programa electoral del partit recull el "principi democràtic del dret a decidir i del principi de la legalitat". Afegeixen, a més, que el PSC no pot "autoexcloure's de la possibilitat que la ciutadania es pronunciï". També recorden que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va anunciar al principi de la legislatura que s'abstindria "en totes i cadascuna de les votacions" que fessin referència al dret a decidir durant tota la legislatura. De fet, recorden que el portaveu parlamentari del partit, Maurici Lucena, va assegurar que el 'no' es reservava davant d'iniciatives "descaradament il·legals". Al seu parer, no entra dins aquest marc el fet de sol·licitar al Congrés el traspàs de la competència per poder convocar una consulta a Catalunya.

"El PSC no va sancionar Chacón"

Els tres dirigents també recorden que la direcció del PSC va considerar "una qüestió política i no un problema de disciplina" el gest de desobediència dels cinc diputats que el 23 de gener de l'any passat es van negar a votar en contra de la declaració de sobirania. Aleshores la qüestió es va resoldre amb una sanció econòmica, però poc després, el 26 de febrer, el PSC va trencar la disciplina de vot al Congrés per votar a favor de la sol·licitud d'un diàleg per possibilitar la convocatòria de la consulta. Els socialistes catalans, tret de Carme Chacón, van votar diferent del PSOE i també van ser sancionats amb una multa. "En canvi, el PSC va resoldre no sancionar a la diputada Carme Chacón ni demanar-li l'acta de diputada ni encara menys amenaçar-la amb cap expulsió", subratllen els tres dirigents crítics a les al·legacions. Afegeixen que el 29 d'octubre els diputats catalans van tornar a votar diferenciadament del PSOE per abstenir-se en una proposta contra el procés sobiranista presentada per UPyD. De nou, les diferències, insisteixen, es van resoldre "políticament".

Geli, Ventura i Elena destaquen també el suport a la consulta que s'ha explicitat arreu del territori amb l'aprovació de mocions a favor del 9-N.

Per tots aquests motius, insisteixen que el PSC "no és patrimoni de ningú" i que els seus militants han de treballar per fer el partit "mereixedor d'una nova credibilitat que eviti caure en inèrcies burocràtiques i oligàrquiques". Alerten que el seu cas entronca amb un "debat polític profund" i manifesten la seva voluntat de participar "activament" d'un nou "inici del projecte socialista".

stats