El PSC no descarta emprendre accions si Borràs no convoca el ple d'investidura
Esquerra nomena Josep M. Jové president del grup parlamentari i Marta Vilalta portaveu
La possibilitat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no convoqui el ple d'investidura si no hi ha un acord dels partits independentistes ha fet disparar les alarmes al PSC. Aquest divendres, el candidat socialista, Salvador Illa, en una entrevista a Catalunya Ràdio recollida per Efe, ha assegurat que Borràs té "l'obligació" d'obrir una ronda de consultes i ha afirmat que haurà de "justificar les seves decisions" sobre la proposta o no d'un candidat al debat d'investidura. Fonts del grup parlamentari del PSC assenyalen que, si els independentistes no es posen d'acord sobre la investidura, és el candidat del PSC el que té més vots i Borràs "hauria de donar suport perquè es presenti". Així li traslladaran en la ronda de consultes. En el cas que s'hi negués, els socialistes "no descarten" emprendre accions, que podrien passar per un recurs al Tribunal Constitucional, com ha avançat La Ser i confirmen les mateixes fonts.
Tal com explica aquest divendres l'ARA, la presidència de la cambra estudia la possibilitat d'evitar el plenari si no hi ha acord entre Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP, ja que, ara per ara, les negociacions estan encallades. S'agafaria a un informe dels lletrats del 2020, sobre el cas de la inhabilitació de Quim Torra, per justificar que no es presenta cap candidat perquè no n'hi ha cap amb "possibilitats reals" de sortir elegit ara per ara.
La reunió d'ahir dijous entre Esquerra i Junts no va anar bé, segons fonts coneixedores, de manera que els partits independentistes s'aboquen al límit de la negociació quan només queda una setmana pel primer debat investidura. De fet, aquest divendres els contactes han sigut mínims entre uns i altres –més enllà de la visita de la CUP a la presó de Lledoners, on s'ha vist amb el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras– i no hi ha hagut una reunió formal fins ara entre els dos socis de govern actuals.
Més enllà de la mala maror entre els partits independentistes, Illa ja ha advertit que vol presentar-se al debat d'investidura. "Em veig de president", ha assegurat, malgrat admetre que només té garantits els suports del seu grup parlamentari i que està "treballant" per tenir els dels comuns –amb els quals no n'hi hauria prou–. A parer seu, cal una agenda del "retrobament" amb una taula de diàleg a Catalunya i una altra amb l'Estat. Illa ha opinat que "no seria convenient" arribar a un escenari en el qual es produeixi una investidura fallida el pròxim 26 de març, la data del primer debat per començar el compte enrere de dos mesos fins a la convocatòria automàtica de les eleccions. Els socialistes consideren que Illa s'hauria de poder presentar encara que no tingui tots els suports garantits i no descarten accions jurídiques. Però tampoc volen avançar esdeveniments. "Esperem a veure com van les reunions abans de plantejar res més", assenyalen les mateixes fonts.
Qui també ha donat senyals a Borràs perquè obri la ronda de contactes és Esquerra. La presidenta del Parlament va afirmar ahir dijous, després de veure els presos polítics a la presó de Lledoners, que començaria la ronda de consultes quan estiguessin constituïts tots els grups parlamentaris. Aquest divendres s'ha formalitzat el nomenament dels lideratges d'Esquerra: han elegit Josep Maria Jové de president del grup republicà, en substitució de Sergi Sabrià, i Marta Vilalta com a portaveu al Parlament. Els dos dirigents formen part de l'equip negociador del partit amb JxCat i la CUP i són dos pesos pesants de l'organització. Jové, però, té l'espasa de Dàmocles al damunt: està processat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pels preparatius del referèndum de l'1 d'Octubre, juntament amb Lluís Salvadó, i en qualsevol moment poden ser cridats al judici oral.
Reunió de Borràs amb les patronals
Malgrat que la legislatura està aturada fins a la constitució del nou Govern i les negociacions van lentes, la presidenta de la cambra, Laura Borràs, ja ha començat a exercir el seu càrrec. Aquest divendres al matí s'ha reunit amb Foment del Treball al Parlament, que li ha demanat la constitució d'un Govern amb celeritat. En declaracions als mitjans de comunicació recollides per l'ACN, el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha subratllat la importància que hi hagi un acord i ha asseverat que seria "irresponsable" que no es produís en la situació de crisi actual. Per encarar la reactivació de l'economia, ha recordat que és "fonamental" el principi de lleialtat institucional entre les administracions i ha afegit que Foment tindrà "la mà estesa" en tot moment. Abans de Sánchez Llibre, Borràs també s'ha reunit amb el president de Pimec, Antoni Cañete.
A part d'activar la seva agenda institucional, la presidenta de la cambra també ha nomenat el seu equip de confiança a partir d'ara. El fins ara cap de gabinet que tenia com a líder de JxCat a Madrid, Salvador Esteve, passarà a ser-ho ara de la presidència del Parlament i Josep Elías, adjunt al cap del gabinet. També ha nomenat l'exdiputat Lluís Guinó, que també havia format part de la mesa del Parlament durant l'1-O, com a tècnic assessor de Borràs.