El PSC proposa l'elecció directa de 58 diputats però manté la circumscripció única en el recompte
La proposta que ha posat damunt la taula es basa en el sistema alemany de doble vot. Proposa dividir el territori en 7 demarcacions -que no circumscripcions- sense diputats territorials preassignats, cosa que rebutgen d'entrada CiU i ERC
BarcelonaEl PSC ha sacsejat aquest dimecres i per sorpresa la negociació per a una eventual nova llei electoral catalana. La proposta que ha presentat en conversa informal amb la premsa el dirigent del partit Miquel Iceta, i que també han conegut la resta de grups parlamentaris aquest mateix dijous-, Es basa en el sistema alemany de doble vot, amb mecanismes de correcció de la territorialitat i millora de la proporcionalitat. Però manté el recompte nacional que rebutgen la majoria de CiU i ERC.
La proposta que el PSC ha fet, segons Iceta, amb voluntat d'acord, fixa l'elecció directa de 57 diputats de districte, un per al diputat triat pels catalans residents a l'exterior i 58 més en funció de la llista de partit elegida, amb diputat també per a l'Aran. Al número de diputats que s'obtinguin pel vot a la llista de partit s'hi restarien, però, els diputats de districte per evitar una excessiva sobrerepresentació. La resta, de 116 a 135 diputats, seria una bossa de 19 diputats variable per compensar els partits infrarepresentats un cop feta l'assignació de diputats en base al recompte nacional únic.
Set demarcacions; una circumscripció
També proposa dividir el territori en set "demarcacions" -que no circumscripcions- amb llista de partit pròpia del territori però que no tindran preassignats diputats, com passa ara, sinó que els electes territorials s'atribuiran en funció del pes percentual que obtinguin en el recompte nacional de vots.
Com es tradueix això a la pràctica? Doncs que si un partit obté 100 vots i un territori concret ha aportat el 5% dels vots d'aquest partit, el 5% del grup parlamentari que formi hauria de sortir de la llista d'aquest partit al territori. Aquesta fórmula garanteix una sensible millora –de 0,6 punts– de la proporcionalitat actual, si bé reduint el pes electoral dels territoris menys poblats en benefici de les zones de gran concentració demogràfica –com l'àrea metropolitana de Barcelona–, que condicionaran sempre el pes territorial dels partits.
Rebuig inicial de CiU i ERC
La proposta l'han conegut aquesta mateixa tarda la resta de grups parlamentaris que negocien la llei electoral. Fonts de CiU i ERC consultades per l'ARA ja han deixat clar que la proposta socialista manté el que sempre ha estat el principal escull per a un eventual acord: basa la composició de la cambra, més enllà dels districtes uninominals, amb un sol recompte nacional sense blindar el pes electoral dels territoris. CiU valorava positivament ahir que el PSC hagi posat damunt la taula una proposta, que ara han de valorar tots els grups en una pròxima reunió multilateral.
El PSC, però, defensa que la seva proposta s'ha fet pensant en facilitar les coses a l'elector a l'hora de votar –un vot per al diputat de districte i un segon vot per al partit–. També, defensa que la seva proposta és l'única que s'ha fet fins ara que "millora la proporcionalitat" i proposa mecanismes de correcció de la territorialitat. A més, aporta projeccions fetes pels experts del PSC que conclouen que amb la seva proposta de sistema, la composició del Parlament el 2012 hauria estat pràcticament la mateixa que l'actual, amb dos diputats menys per a CiU, un més per al PSC i un més per a la CUP.
Miquel Iceta ha emmarcat la seva proposta detallada en el compromís que va adquirir Pere Navarro amb el president de la Generalitat, Artur Mas, en el sentit d'adoptar una actitud proactiva en el procés per a acordar una nova llei electoral, tenint en compte que Catalunya és l'única autonomia que ha estat incapaç d'aprovar-la des del restabliment de la democràcia. La llei, però, necessita el vot de 90 diputats per tirar endavant –dos terços del Parlament–, i ara per ara només és a l'abast de la suma de CiU, ERC, ICV-EUiA i PSC.