Política05/10/2017

El PSC vol que Junqueras expliqui al Parlament les conseqüències econòmiques d'una DUI

Demana empara al TC perquè el ple de de dilluns suposaria un "trencament radical" de la Constitució

Ara / Agències
i Ara / Agències

BarcelonaEL PSC ha demanat la compareixença al Parlament del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, perquè informi "sobre els efectes i conseqüències econòmiques de la declaració unilateral d'independència anunciada". Així queda per escrit a la petició que la diputada socialista Alícia Romero ha registrat a la cambra catalana "després de conèixer les últimes notícies econòmiques que generen tanta preocupació", segons ha informat ella mateixa a través de Twitter. Segons ha pogut confirmar l'ARA, el Banc Sabadell anunciarà aquest dijous que trasllada a Alacant la seu social, mentre que CaixaBank podria prendre aviat una decisió similar.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En paral·lel, el PSC ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) perquè anul·li l'acord de la mesa del Parlament de convocatòria del ple de dilluns, tal com el partit va anunciar aquest dimecres. Els socialistes argumenten en el seu escrit a l'alt tribunal que declarar la independència al Parlament suposaria un "trencament radical" de la Constitució i una "aniquilació" dels drets dels diputats. "Els diputats recurrents i el conjunt d'institucions d'autogovern de Catalunya, incloent-hi el Parlament, la mesa i el mateix govern de la Generalitat, quedant fora del marc constitucional i estatutari del qual deriven, perdrien completament la seva legitimitat i de cap manera es podria entendre que queda garantit l'accés a condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics, i quedaria afectat també el dret de la ciutadania a la participació política", afegeixen.

Cargando
No hay anuncios

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà dilluns al ple per valorar els resultats i els efectes de la jornada de l'1-O, i tant la CUP com la resta de l'oposició donen per fet que proclamarà la independència en aplicació dels resultats del referèndum. Els de Miquel Iceta afirmen en el recurs d'empara que el ple suposa "ignorar la suspensió acordada pel TC" de la llei del referèndum, i que "pretendre que l'esmentada llei sorgeixi efecte suposaria un trencament radical de l'ordenament constitucional". Amb tot, el PSC demana que es "declari la nul·litat" de l'acord de la mesa per a la convocatòria del ple de dilluns i es suspenguin "els efectes de l'acte impugnat i qualssevol altres mesures cautelars que [el tribunal] estimi pertinents per assegurar l'objecte d'empara sol·licitat", alhora que subratllen que es tracta d'un "supòsit d'urgència excepcional".