Política31/08/2017

L’oposició exigeix informes sobre la desconnexió

Cs, PSC, CSQP i PP demanen a Forcadell, ara per escrit, que consulti els lletrats del Parlament

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaTots els partits que s’oposen al Procés van redoblar ahir la pressió sobre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’endemà que Junts pel Sí (JxSí) fes valer la seva majoria a la mesa per tornar a ajornar l’admissió a tràmit de la llei del referèndum i fer el mateix amb la de transitorietat jurídica -registrada el dia anterior per les forces independentistes-. Cs, PSC, CSQP i PP ja havien reclamat dimarts a Forcadell que sol·licités als serveis jurídics de la cambra un informe sobre les dues lleis de desconnexió, que previsiblement s’aprovaran al ple de la setmana que ve (6 i 7 de setembre). I arran de la negativa de la mesa, els mateixos partits van reiterar ahir la demanda per escrit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les forces de l’oposició van presentar les respectives peticions de dictamen separadament i, malgrat que presentaven matisos, totes compartien un mateix objectiu. “Portar als serveis jurídics diferents aspectes de les anomalies que hi ha dins del processisme i el seu vessant parlamentari”, va resumir en roda de premsa el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa. L’escrit que el primer partit de l’oposició va registrar al Parlament reclama als lletrats que determinin si l’actuació de Forcadell en relació amb les lleis del referèndum i de transitorietat s’ajusta a dret i si “està perjudicant el normal funcionament” de la cambra i “la participació política en igualtat de condicions dels diferents grups parlamentaris”. El “bloqueig” de les dues lleis és una situació “inaudita en la història” del Parlament, va criticar Carrizosa, que va arribar a acusar Forcadell d’estar “degradant” la institució sotmetent-la a allò que diguin “Puigdemont i Junqueras”.

Cargando
No hay anuncios

Impedir l’admissió a tràmit

Més enllà de sol·licitar que s’analitzin les dues lleis que han de fer possible l’1-O i la transició cap a l’estat català, el PSC també va exigir en la seva petició que la qualificació de les dues normes s’inclogui a l’ordre del dia de la pròxima reunió de la mesa (dimarts que ve, dia 5) i que “es decideixi, de forma fonamentada i raonada, no admetre-les a tràmit” perquè vulneren l’Estatut i la Constitució. La portaveu parlamentària dels socialistes, Eva Granados, va acusar la majoria independentista de “menystenir” la resta de diputats posposant el debat al Parlament, i va aconsellar Forcadell que es deixi “assistir” pels serveis jurídics de la cambra davant d’unes normes que ella mateixa va definir com a “complexes”. “L’ajudaran a prendre una decisió”, va ironitzar Granados.

Cargando
No hay anuncios

L’escrit del PP sol·licita que s’analitzi tant el contingut de les dues lleis com l’ajornament de la seva admissió a tràmit, una situació que els populars qualifiquen d’“anòmala” i “que no troba empara” ni en el reglament ni en “la praxi parlamentària”. També CSQP demana als lletrats que determinin si la presidenta del Parlament pot “posposar sine die ” iniciatives legislatives ja registrades i “robar” així el dret de la resta de membres de la mesa a pronunciar-s’hi.

La coalició d’esquerres no s’està de preguntar si es pot invocar l’article 81.3 del reglament per alterar l’ordre del dia d’un ple en marxa i incloure la votació d’una llei en cas que la mesa no l’hagi admès a tràmit i no s’hagi pogut obrir un període d’esmenes ni demanar-ne un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. Un mecanisme que, de fet, les forces independentistes valoren utilitzar per aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat.