CANVI DE CICLE
Política08/01/2013

PSC, ICV i CUP reclamen a CiU i ERC que obrin el debat del dret a decidir

Els republicans defensen que fins ara han "centrat el debat" però que a partir d'ara la consulta ha de ser "una feina de país"

Roger Tugas / Efe
i Roger Tugas / Efe

BarcelonaLes negociacions entre CiU i ERC sobre l'exercici del dret a decidir no és gaire ben vista per la resta de partits favorables a la consulta, i aquest dimarts ha quedat clar en les successives rodes de premsa que han fet al Parlament. Així, el portaveu del PSC a la cambra, Maurici Lucena, ha assegurat que estan "d'acord en el dret a materialitzar en una consulta la relació amb Espanya, però en contra de com l'han materialitzat CiU i ERC". "Els dos partits deixen deliberadament fora de l'acord els altres partits i imposen a l'altra part negociadora -l'Estat- la data de la consulta, el 2014", cosa que dificultaria les converses, segons el dirigent socialista. Lucena ha volgut subratllar igualment que "no hi ha hagut canvi de posició" en el PSC respecte el discurs del seu líder, Pere Navarro, en el debat d'investidura, atès que ara volen "explicar de manera més tranquil·la" la postura, que és la de no voler "posar pals a les rodes en un debat que ha estat segrestat per dos partits".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha denunciat que "el Parlament ni està ni se l'espera i no s'ha informat els altres grups parlamentaris". "Estem farts de sentir el portaveu del Govern dir que el dret a decidir ha de pivotar en el Parlament i que actuï de manera totalment contrària", ha lamentat, i ha reclamat que es creï una comissió parlamentària per exercir el dret a decidir "on tots els grups parlamentaris hi puguin dir la seva, també aquells que no ho tenen clar o hi estan en contra, perquè exposin els seus arguments", i que la cambra catalana sigui el lloc on es consensuïn els tempos, les fórmules jurídiques i les negociacions. "El consell assessor [per la transició nacional] no pot substituir el paper del Parlament i la societat", ha insistit Camats.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha denunciat "l'apropiació partidista del dret a decidir", atès que la fórmula actual "corre el perill de vincular-se a una obra de govern concreta i a una ideologia concreta". Per aquest motiu, ha reclamat que es trenqui "l'opacitat" de CiU i ERC perquè, si no, "el full de ruta perilla".

ERC defensa que ha centrat el debat

Cargando
No hay anuncios

Per contra, la portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, ha defensat que "el que ha fet ERC és demanar al Govern i a CiU que aquesta havia de ser la legislatura del dret a decidir" i ha subratllat que "era molt important que ERC fes aquest exercici de centrar el debat", però ha afirmat que "ara toca que la consulta sigui una feina de país i per això treballarem a partir d'ara". Així, confia que s'hi sumin les forces sobiranistes com ICV-EUiA i la CUP però ha apuntat que també hi esperen "el PSC i els altres partits que es diuen demòcrates i que no s'haurien d'oposar mai a l'exercici de més democràcia al nostre país".

Així mateix, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha considerat "lògic" que els dos partits amb més representació parlamentària consensuïn un primer document "no tancat" al qual podran fer "aportacions" altres forces polítiques que comparteixin el mateix objectiu. Això sí, Turull ha avisat explícitament al PSC que el text serà "clar", de manera que no tindran cabuda ambigüitats sobre el "dret a decidir" dels catalans.