Política08/02/2017

Puigdemont, sobre la informació fiscal: "Mentre jo sigui president no s'obtindran dades de forma il·legal"

L'oposició s'alia per exigir explicacions a Junqueras sobre el paper de la Hisenda pròpia: "El seu estat propi és policial"

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaLes dades fiscals són al centre del debat polític des que l'exjutge i exsenador Santi Vidal va assegurar que el Govern les havia obtingut de "forma il·legal". Aquest dimecres les preguntes al Govern i al president han pivotat entorn de les seves declaracions, sobretot les que feien referència a la informació tributària dels contribuents. El cap de files socialista, Miquel Iceta, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que digui explícitament en seu parlamentària si el Govern ha utilitzat cap dada de forma il·lícita i el cap de l'executiu ha estat clar: "Mentre jo sigui president no s'obtindran dades de forma il·legal".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'aquesta resposta, Iceta ha volgut furgar en l'eventual marc legal que empararà el referèndum i ha demanat al president que digui clar si se saltaran la llei per fer la consulta. Al mateix temps que transcorre el judici pel 9-N, Iceta ha assegurat que "no hi ha alternativa" per fer el referèndum si no és acordat amb l'Estat -ja ha admès que no ho serà- i ha instat Puigdemont a convocar eleccions.

Cargando
No hay anuncios

En el torn de resposta el president ha demanat no fer "futurologies" i ha assegurat que el seu Govern continua assegut a la taula per acordar una votació. També ha convidat el PSC a implicar-se en el Pacte Nacional pel Referèndum perquè hi aporti la seva "visió".

L'oposició també demana explicacions a Junqueras

Cargando
No hay anuncios

Tant Ciutadans com el PP han acusat el Govern d'actuar fora de la llei per construir l'estat propi i fins i tot el portaveu popular, Alejandro Fernández, ha parlat d'operació "totalitària" a l'Europa democràtica en al·lusió al procés d'independència. "El seu estat propi és un estat policial", ha dit en una pregunta al vicepresident, Oriol Junqueras, sobre l'acció del seu departament en el marc de la Hisenda pròpia.

Fernando de Páramo, portaveu adjunt de Ciutadans, també ha acusat Junqueras de voler construir-se una república catalana a mida per poder actuar per sobre de la llei. "Corrupció, corrupció, corrupció", ha repetit davant l'estupefacció del vicepresident del Govern, ja que De Páramo l'ha vinculat al cas de presumpte finançament irregular del 3% de CDC o al cas Banca Catalana, que va afectar Vidal.

Cargando
No hay anuncios

Junqueras ha contestat que el seu departament no ha fet res fora de la llei i que la Hisenda catalana treballa per combatre el frau fiscal i ser més eficient. "Això és bo per a tothom, també per a vostès", ha dit.

L'oposició també ha preguntat al responsable de Justícia, Carles Mundó, sobre les suposades llistes de jutges i el conseller ho ha negat.

Cargando
No hay anuncios

Interpel·lació del PSC sobre Vidal a primera hora

El ple del Parlament s'ha iniciat amb una interpel·lació de la diputada del PSC Alícia Romero precisament sobre l'obtenció de la informació fiscal dels catalans. Romero ha demanat explicacions al vicepresident Junqueras sobre les paraules de Vidal, tot i que ha admès que agafar dades fiscals de forma il·lícita de la Hisenda espanyola és "molt difícil".

Cargando
No hay anuncios

Així, malgrat que en un inici ha reclamat a Junqueras que expliqui concretament a quines dades ha tingut accés la Generalitat, Romero ha fet girar la seva intervenció, finalment, entorn de la "impossibilitat" que la Generalitat sigui capaç de gestionartots els impostos a partir de setembre, després de la celebració del referèndum d'independència.

Quines són i com ha obtingut la Generalitat les dades fiscals dels catalans?Romero ha recordat que l'informe del Consell Assessor de la Transició Nacional (CATN) sobre l'administració tributària assenyala les dificultats de recaptar els impostos en cas d'independència no pactada. En aquest sentit ha fet especial èmfasi en el fet que si el Govern no disposa de les dades fiscals totals dels catalans la Hisenda catalana no podrà lluitar contra el frau en el moment de la transició cap a l'estat propi. "Si la independència és unilateral no es pot fer", ha assegurat Romero, i ha afegit que segons el mateix informe del CATN es necessiten més de 5.000 treballadors quan ara la Hisenda pròpia en té 400.

Cargando
No hay anuncios

Junqueras respon que la Generalitat disposarà de "noves eines" al setembre

En el seu torn de resposta, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha explicat de quines dades disposa la Generalitat, que segons ell ha actuat dins el marc legal, però no ha entrat a especificar com es produirà la transició en matèria de l'administració tributària en cas d'independència.

Cargando
No hay anuncios

Junqueras ha dit que des dels anys 80 el Govern acumula informació fiscal d'acord amb els impostos que ha gestionat, els propis i els cedits. Les fonts d'informació són les provinents de la mateixa gestió i de les dades cedides pel cadastre o les relacions de defuncions, les pròpies de l'impost de successions i donacions, les transmissions patrimonials i la taxa turística. També ha explicat que des que ha agafat les regnes d'Economia el seu equip ha depurat les dades per fer una base funcional. De més de 13 milions ha passat a 7 milions.

Alhora, el vicepresident ha reiterat que a partir de l'1 de juliol el nou programa informàtic S-priu es posarà en marxa amb la gestió de l'impost de begudes ensucrades, un dels nous tributs que conté la llei d'acompanyament dels pressupostos d'aquest 2017. Aquest 'software', ha dit Junqueras, està preparat, a diferència de l'anterior, per gestionar impostos de caràcter "massiu" i "periòdic". "Fem tot el que hem de fer", ha conclòs Junqueras.