El PSC defineix el seu full de ruta en un moment convuls
La crisi amb el PSOE, la necessitat de teixir aliances amb els 'comuns' i la concreció de la proposta federal marcaran el XIII congrés del partit, que comença avui i s'allargarà fins diumenge
Barcelona"El PSC es proposa enfilar la via de sortida de l'etapa més dura i difícil que li ha tocat viure en democràcia". Amb aquestes paraules arrenca el predictamen de la ponència marc que els socialistes aprovaran al XIII congrés del partit, que comença aquest divendres al Palau de Congressos de Barcelona i s'allargarà fins diumenge, quan el primer secretari, Miquel Iceta, presentarà la nova executiva.
Prop de 800 delegats de la militància seran els encarregats d'afinar, en les comissions i el ple del congrés, la ponència -el full de ruta socialista de cara als pròxims 4 anys-, els estatuts i el codi ètic del partit, i també debatran i aprovaran diverses resolucions. Recuperar l'espai electoral perdut i teixir complicitats amb les noves esquerres, desenvolupar una proposta de reforma federal mancada de suports i gestionar la tensa relació amb el PSOE, que amenaça amb el trencament, són els 3 principals reptes de futur que afronta el partit.
El futur incert amb el PSOE
El partit espera moviments a Ferraz però rebutja el trencament
Diversos dirigents consultats admeten que la crisi oberta amb el PSOE pel vot diferenciat a la investidura de Mariano Rajoy planarà inevitablement sobre el congrés. De fet, algunes de les aportacions de militants als documents a debat aborden les relacions amb Ferraz. Una esmena de Sant Cugat del Vallès als estatuts del partit, per exemple, demana incorporar un paràgraf per "valorar i actualitzar el protocol/reglament de relacions amb el PSOE" als congressos del PSC. Altres militants aposten per "visualitzar un PSC no sucursalista", i n'hi ha que reclamen recuperar el grup propi al Congrés. Perquè aquestes propostes siguin sotmeses a votació al ple hauran de rebre el vot favorable del 25% d'inscrits a la comissió on es plantegin.
L'única referència que per ara es fa a la crisi amb el PSOE a la ponència marc estableix: "El PSC, ara més que mai, ha de tornar a ser el partit amb personalitat jurídica pròpia, sobirà i autònom de la seva fundació". "Majoritàriament la gent voldrà mantenir els acords establerts fins ara, però poden haver-hi matisos", afirma un membre de l'executiva socialista. Hi coincideix un altre dirigent, convençut que, en qualsevol cas, hi haurà unanimitat en la necessitat d'evitar un trencament. Davant les amenaces dels últims dies del PSOE, que es planteja expulsar el PSC dels òrgans de direcció a Madrid, un tercer membre de la direcció conclou: "L'agressió o proposta de canvi ha de venir d'ells. La nostra posició és estar quiets i esperar".
El que també haurà d'esperar serà la participació del PSC a la gestora del PSOE -on té una plaça reservada que, de moment, no ha ocupat-. Fonts socialistes confirmen que la decisió sobre el paper dels socialistes catalans a l'òrgan al capdavant de Ferraz no es prendrà fins després del congrés, en una reunió del consell nacional o de la nova executiva.
De moment, la sintonia no és gaire bona: segons informa l'agència Efe, cap membre de la gestora assistirà al congrés, on hi ha fins a 900 convidats. Sí que hi seran, en canvi, la presidenta balear, Francina Armengol, i la secretària general del PSE, Idoia Mendia, dues de les dirigents que, com Iceta, han sigut molt crítiques amb la decisió del PSOE de facilitar el govern del PP a l'Estat.
Una aliança catalana de progrés
El PSC estén la mà als 'comuns'
La ponència marc del PSC es proposa avançar cap a una "aliança catalana de progrés" basada en "la més estreta col·laboració entre les forces d'esquerres". Un objectiu que, segons confirmen fonts socialistes, apel·la principalment als 'comuns'. El full de ruta independentista d'ERC no tindria cabuda, de moment, en aquest projecte, com tampoc el de la CUP.
El PSC ja reivindica el govern a l'Ajuntament de Barcelona amb els d'Ada Colau, però l'objectiu del partit seria anar un pas més enllà i articular "una majoria electoral" que els socialistes veuen necessària per tornar al poder. Cal recordar, en tot cas, que els 'comuns' estan en ple procés de creació d'un nou partit, que hauria d'estar enllestit el primer trimestre de l'any que ve.
El full de ruta dels socialistes també parla de la necessitat de "col·laboració entre totes les forces parlamentàries que reivindiquin el catalanisme" per tal d'assolir una "nova entesa dels catalans i les catalanes".
Més enllà del document de Granada?
Els socialistes debaten com es concreta la proposta federal
El predictamen de la ponència marc exclou la via canadenca en cas que fracassi la reforma federal de la Constitució que abandera el partit. La possibilitat de celebrar un referèndum legal i acordat sobre la independència de Catalunya en cas que el projecte federal no convencés una majoria de catalans havia sigut molt defensada per Iceta, però va generar reticències entre agrupacions i el rebuig del PSOE -amb qui el PSC va signar el 2013 la Declaració de Granada, que estableix les bases de la proposta federal dels socialistes.
A falta que alguna aportació o esmena al congrés torni a posar sobre la taula aquest pla B dels socialistes, el full de ruta del partit crida a centrar els esforços en "l'assoliment d'un nou pacte constitucional [...] per tal de bastir una autèntica federació". Entre les propostes del PSC de cara a aquest "Estat federal", es planteja que els "diversos ens federats (les actuals comunitats autònomes)" adoptin "la denominació i institucions que prefereixin", així com "la consideració de l'Estatut com a Constitució". També es defensa que es reconegui Catalunya com a nació i l'impuls d'un nou model de finançament.
El desenvolupament del pacte de Granada és una de les reivindicacions de Núria Parlon i els seus afins, que creuen que el document signat amb el conjunt del socialisme espanyol és insuficient. "Per a la gent, Granada és un ciutat", va arribar a dir l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet a les primàries.
Una executiva de consens
La nova direcció del partit es preveu "continuista" i "més reduïda"
Després de guanyar la cursa per liderar el PSC amb un resultat ajustat (54% dels vots), Iceta es va comprometre a formar una executiva de consens que integrés tant Parlon com dirigents pròxims a ella. "Tindrà el paper que ella vulgui. Ha sigut fins ara viceprimera secretària. És una funció important, i si volgués també podria fer de portaveu del partit", va dir el primer secretari a l'ARA després de revalidar el càrrec.
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, però, ha demanat ocupar la secretaria de política municipal -càrrec que ara ocupa Antoni Fogué- i que dirigents pròxims a ella s'encarreguin de les àrees d'igualtat, formació i medi ambient. També reclama que la secretaria d'organització l'ocupi una figura de consens.
A falta de saber els noms de la nova direcció, que està previst que es coneguin dissabte al vespre, un dirigent pròxim a Iceta creu que el líder del partit accedirà a les peticions de Parlon, però afegeix: "La nova executiva tindrà més continuïtat de la que es pensa i serà més reduïda". Els detalls els ha començat a treballar el mateix Iceta dimecres i dijous, amb diverses reunions amb els primers secretaris de les federacions socialistes.
De moment, només s'ha confirmat que Assumpta Escarp no repetirà com a secretària d'organitzacióno repetirà com a secretària d'organització. Fonts pròximes a la dirigent socialista asseguren que que ella mateixa va expressar fa un any la seva voluntat de deixar el càrrec quan el partit estigués estabilitzat.