Pressupostos catalans
Política25/01/2023

El PSC rebutja l'última oferta d'ERC i deixa els pressupostos penjant d'un fil

Els republicans traslladen al Congrés la pressió al PSOE perquè s'aprovin els comptes

Barcelona / MadridAmb l'arribada del 2023 la negociació dels pressupostos de la Generalitat ha girat com un mitjó. Si a finals de desembre semblava que el pacte entre el Govern i el PSC era qüestió de dies, amb l'any nou cada cop sembla més lluny la possibilitat que Catalunya tingui nous comptes. Aquest dimarts els socialistes han rebutjat l'última oferta que els havien fet els republicans per mirar de desencallar el gran escull de les converses: l'autopista B-40 en el seu tram entre Terrassa i Sabadell. Per al PSC no n'hi ha prou que la Generalitat s'hagi retractat del seu posicionament inicial i ara es comprometi a, com a mínim, estudiar si cal impulsar aquesta via –una opció que fins ara rebutjava–. Els socialistes reclamen que es faci la carretera. I punt.

Cargando
No hay anuncios

"No és temps d'estudi, és temps d'executar". Amb aquestes set paraules la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha replicat a la Generalitat que no els satisfà aquesta última proposta. El Govern havia vehiculat aquesta idea a través d'una esmena d'ERC al Parlament que es votarà dijous. Romero ha assegurat que es miraran l'esmena i que fins i tot estan disposats a negociar-la, però es fa difícil veure quin marge hi ha per arribar a un acord. Aquest dimarts Romero s'ha reunit al Parlament amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, per abordar el tema. Hi ha hagut bones paraules per les dues parts, però cap avenç. La trobada ha durat poc més de 20 minuts.

Mentrestant el Govern continua comminant els socialistes a firmar un pacte com més aviat millor. La seva portaveu, Patrícia Plaja, ha defensat que l'última oferta de l'executiu hauria de ser "un gest decisiu" per desencallar els comptes. Ha arribat a admetre que la B-40 "no és el model" de mobilitat que vol la Generalitat, però que això "no vol dir que no es pugui arribar a un acord". En resum, que els pressupostos són un bé superior pel qual ERC està disposat a revisar el seu discurs històric de rebuig a aquesta carretera. Una revisió que, sigui sincera o només dialèctica, li pot generar rebombori al territori pocs mesos abans de les eleccions municipals. Els comuns, que ja fa temps que tenen un acord de pressupostos signat amb el Govern, també han remat avui a favor de pressionar els socialistes. El seu portaveu al Parlament, David Cid, ha dit que si el PSC no aprova els comptes per "una carretera –la B-40– i un casino –Hard Rock–" passarà de ser "un partit de progrés" a ser "un partit de retrocés".

Cargando
No hay anuncios

En un intent d'obligar el PSOE a forçar el PSC a cedir, ERC ha decidit començar a llançar missatges a Madrid del que pot suposar el bloqueig dels pressupostos a Catalunya, informa David Miró. Aquest dimarts els republicans s’han abstingut en la votació del decret de mesures econòmiques contra la guerra malgrat que recollia alguna proposta seva com la d’estendre l’autoconsum a un radi de 2 km. Dilluns a la diputació permanent del Congrés els republicans ja van votar a favor de totes les peticions de compareixença de ministres que va fer el PP. Va ser un avís a navegants que ha tingut continuïtat avui. El portaveu republicà, Gabriel Rufián, ha advertit des de la tribuna que la no aprovació dels pressupostos de la Generalitat a qui afecta més "no és a ERC sinó a la gent", i ha denunciat que al darrere de la decisió del PSC hi ha una "càlcul electoral". "És una actitud miserable", ha reblat.

Les suspicàcies

¿Pot un tram de 10 quilòmetres de carretera que porta anys aturat condicionar uns pressupostos amb un volum de despesa de 41.000 milions d'euros? En la resposta a aquesta pregunta és quan sorgeixen les suspicàcies entre les dues parts. A la plaça Sant Jaume comença a créixer el temor que el problema no és cap carretera, sinó que els socialistes, simplement, s'han repensat la idea inicial de donar suport als comptes. En definitiva, que han refet els seus càlculs del mes de novembre i que han arribat a la conclusió que no els convé donar aire el Govern a través de l'aprovació dels comptes. Que els interessa, doncs, tot el contrari, que és infligir-li un nou cop tombant-li els pressupostos per evidenciar la seva debilitat.

Cargando
No hay anuncios

El PSC també té recels cap al Govern i li retreu que centri tota la batalla en la B-40. Segons la seva versió –que des de la Generalitat neguen–, hi ha més problemes més enllà d'aquesta carretera. Citen l'ampliació de l'aeroport, les tarifes dels serveis socials, el desplegament de la llei de ciència, el fre a l'expansió de les delegacions de la Generalitat exterior o la petició que es guardi en un calaix el pla pilot sobre la renda garantida de ciutadania. "Si volen pressupostos amb nosaltres han d'acceptar això", diu una veu socialista autoritzada.

Setmana decisiva

Si res no es mou, pot haver-hi la temptació de les dues parts d'allargar l'agonia de la negociació sine die perquè ningú vulgui quedar de cara a la galeria com que és el primer a aixecar-se de la taula. Malgrat això, el ple d'aquesta setmana al Parlament s'endevina decisiu. Aquest dimecres hi haurà la sessió de control al president que posarà cara a cara Salvador Illa i Pere Aragonès i, a la tarda, quan acabi la sessió, acabarà el termini perquè el PSC i ERC anunciïn si tenen un acord sobre l'esmena dels republicans a la moció del PSC sobre la B-40. Finalment, dijous la cambra votarà la moció. Les mocions passen normalment desapercebudes, però aquesta vegada ningú dubta que totes les mirades estaran posades al panell de votació. Si els vots del PSC i ERC són coincidents, Catalunya estarà més a prop de tenir pressupostos. Si no, es dispararan totes les alarmes. Tampoc des de la Generalitat es dissimula que és temps de caixa o faixa. "Aquesta setmana hauríem de saber si és blanc o negre", ha reconegut la portaveu Plaja.

Cargando
No hay anuncios

El Govern fa tant temps que es mou en els paràmetres que tindrà uns nous pressupostos que li donaran un any de marge mínim per governar que es fa difícil preveure quina serà la reacció d'Aragonès si es queda sense comptes. El que no és difícil de preveure és què farà l'oposició: reclamar eleccions anticipades.