El PSC evita que l’Ajuntament de Sabadell demani que l’exalcalde Bustos entri a la presó
Els socialistes fan prevaldre que l'acusació del consistori al cas Mercuri s'inhibeixi al requeriment de l'Audiència per decidir si s'empresona l'exdirigent
BarcelonaMés de vuit anys després de ser encausat en la trama de corrupció del cas Mercuri, l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos sabrà aquestes pròximes setmanes si entra a la presó per complir una pena de tres anys. L’exdirigent socialista té dues condemnes per tràfic d’influències, l’última confirmada pel Tribunal Suprem fa un mes, que el declaren culpable d’haver ordenat fer retirar una multa de trànsit de 200 euros a la seva dona i una altra pel mateix import als seus fills el 2012. L’Audiència de Barcelona ha preguntat ara a les acusacions si demanen que es compleixi la pena, atès que és susceptible de suspendre-la. El tribunal també ha demanat el parer de l’Ajuntament, que exerceix d’acusació particular en diverses derivades de la macrocausa que va obligar Bustos a dimitir el 2013. El PSC, de nou al capdavant de l’alcaldia, ha evitat que el consistori es posicioni a favor o en contra de l’empresonament de l'exalcalde.
La divisió que Bustos continua suscitant s’ha evidenciat aquest matí en una junta de portaveus extraordinària on l’Ajuntament havia de prendre una decisió davant el requeriment judicial. L’oposició en bloc (ERC, Crida per Sabadell, Junts i Cs) ha forçat la reunió, on s’han reflectit dues posicions oposades. Per una banda, ERC, Crida i Junts han defensat que el consistori sol·licités el compliment íntegre de la pena de l’exalcalde i de l’excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, condemnat a quinze mesos de presó. Per l’altra, el PSC, Podem –amb una sola regidora a Sabadell, sòcia de govern del PSC– i Cs han adduït que no pertocava a l’Ajuntament manifestar-se en una decisió que entenen que correspon als jutges.
Durant la sessió, ERC i la Crida han demanat que es votés per adoptar un acord. Cs havia anticipat que s’abstindria, cosa que decantava el resultat a favor dels partidaris de reclamar que Bustos i Duran compleixin les penes. Els socialistes han respost que l’ordre del dia no preveia cap votació. A més, s’han acollit a una moció del 2014 en què es va aprovar que els passos que l’acusació de l’Ajuntament faci han de ser consensuats.
Cap votació per prendre un acord
El PSC ha fet prevaldre el seu criteri i ha aconseguit no haver de votar sobre l'empresonament de l'exalcalde, investigat en almenys tres derivades obertes del cas. L’Ajuntament traslladarà el posicionament de cadascun dels sis grups polítics de Sabadell a l’Audiència. Al judici, el consistori va reclamar que s’imposessin quatre anys de presó a Bustos, igual que la Fiscalia i l’acusació popular exercida per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. La vista es va celebrar el 2018, quan la ciutat la governava un quadripartit d’esquerres que va aïllar a l’oposició el PSC, que va recuperar l’alcaldia de la mà de Marta Farrés un any després.
A la pràctica, l’acusació particular de l’Ajuntament de Sabadell no es mullarà davant l’eventual empresonament de Bustos. La condemna podria no fer-se efectiva perquè, en realitat, són dues d’un any i mig de reclusió per cada multa retirada. No superen el límit de dos anys que fa inevitable l’ingrés. El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha carregat contra l’alcaldessa, a qui ha culpat de pretendre “neutralitzar l’acusació particular”. “El PSC ha perdut l’oportunitat de girar full a una etapa de connivència amb la corrupció”, ha opinat la portaveu de la Crida, Nani Valero.
“Hi ha partits instal·lats en el passat. No ens sentim responsables del que va passar en una altra etapa”, ha contestat el tinent d’alcalde del PSC Pol Gibert. Ha sostingut que l’acusació particular s'ha vist compensada amb les sancions que l’exalcalde i l’excap de la policia han d’abonar i, alhora, ha interpretat que a l’Ajuntament li “falten elements per valorar si han d’entrar a la presó”. “S’ha de rescabalar tot el que s’hagi malversat i per això defensem l’acusació particular, però la resta són decisions judicials que els partits no hem de prendre”, ha afegit el portaveu de Cs, Adrián Hernández. L’acusació popular de Sabadell Lliure de Corrupció –on participen partits de l’anterior govern de Sabadell– sí que sol·licitarà que les penes s'executin com a mesura d’exemplaritat contra la corrupció, mentre que la Fiscalia no s'hi ha posicionat encara.