El PSC estén la mà a Aragonès per aprovar ja uns nous pressupostos
Illa s'ofereix al president per pactar els comptes si té "problemes" amb la majoria independentista
BarcelonaMalgrat que el president Pere Aragonès s'ha conjurat per garantir la cohesió del nou Govern, les diferències estratègiques i ideològiques entre ERC i JxCat mantenen viu el fantasma del xoc entre els socis de govern, que en aquesta legislatura també depèn del vistiplau de la CUP. Davant d'aquest escenari, el PSC veu la possibilitat de dinamitar la política de blocs i s'ofereix als republicans per participar de la governabilitat en aquells temes que s'allunyin de la qüestió nacional. En aquesta línia han anat fins ara les intervencions del cap de files socialista al Parlament i cap de l'oposició, Salvador Illa, que aquest dimecres fins i tot ha estès la mà al cap del Govern per aprovar ja uns nous pressupostos de la Generalitat. "Si tingués problemes, que no ho crec, amb la seva majoria, aquí estem nosaltres. Fixi's en el que li dic: aquí estem nosaltres", ha afirmat Illa.
En el torn de contrarèplica a Aragonès, que aquest dimecres ha detallat a la cambra la composició i estructura del seu Govern, Illa li ha retret que no hagi dit "ni una paraula" sobre el pressupost per a aquest any, després que el president expliqués dimarts que la seva prioritat és que hi hagi uns comptes en vigor "l'1 de gener del 2022". El republicà va assenyalar que la CUP serà el soci prioritari a l'hora de negociar-los, tot i que un cop enllestits els números confia que altres grups, com els comuns o el PSC, hi puguin votar a favor. Illa li ha recollit el guant, però per tenir uns nous comptes aquest mateix 2021. "Catalunya necessita un pressupost ja mateix per poder atendre amb més recursos les prioritats, en moltes de les quals estem d'acord", ha dit el líder del PSC, que ha reclamat "oblidar la retòrica de culminar la independència i anar per feina".
L'últim cop que els socialistes van oferir-se per negociar els comptes va ser el juliol del 2019. "Nosaltres els proposem defugir del que ens divideix i aprofundir en el que ens permet continuar units", va dir al president Torra el llavors president dels grup parlamentari, l'ara ministre Miquel Iceta, que veia marge per pactar les prioritats dels pressupostos de l'any següent. Aquells comptes, que finalment el Govern aprovaria nou mesos després de la mà dels comuns, no van comptar finalment amb l'aval del PSC, que va retirar la seva oferta poc després de les paraules d'Iceta. Segons va argumentar l'ara vicepresidenta del Parlament, Eva Granados, no es donaven les condicions per negociar amb l'executiu de Torra si no abandonava la "confrontació" amb l'Estat. Un any abans, el 2018, va ser la mateixa Granados la que, després de diverses reunions amb el departament d'Economia, confirmava que no hi hauria el sí als números del 2019 si l'independentisme no aprovava els de Pedro Sánchez a l'Estat. Tant ERC com JxCat van acabar presentant-hi esmenes a la totalitat i el PSOE es va veure abocat a convocar noves eleccions.
A diferència de les últimes negociacions pressupostàries, el PSC compta ara amb més posició de força: és el primer partit de Catalunya i disposa de 33 diputats. Una xifra que podria marcar la diferència si Aragonès perd el suport de la CUP –que reclama proves urgents conforme s'està avançant en el pacte d'investidura– o dels comuns, que recelen d'un pressupost liderat per una conselleria de JxCat. A canvi, però, Illa pressiona per allunyar l'executiu del Procés i centrar-se en projectes com el de l'ampliació de l'aeroport del Prat. El líder del PSC, de fet, ha reclamat aquest matí a Aragonès que es posicioni "nítidament a favor" d'aquesta ampliació, però el president no ha donat una resposta clara, com tampoc ho ha fet amb l'oferta pels comptes.