La nova legislatura catalana

PSC i ERC encaren la recta final de les negociacions per investir Illa

Els dos partits reprenen els contactes després de la reunió entre Sánchez i Aragonès amb el finançament sobre la taula

Salvador Illa saluda Pere Aragonès al Parlament.

BarcelonaAquesta havia de ser una setmana clau per encarrilar el possible pacte entre Esquerra i el PSC per investir Salvador Illa, i així està sent: la comissió Estat-Generalitat per desencallar compromisos pendents i la reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès han aplanat el camí d'unes negociacions que, segons fonts de totes dues parts, avancen i arriben ja a la recta final. Des de les files republicanes neguen que només quedin "serrells" per tancar, però cada dia queda menys perquè acabi el termini que ERC s'havia marcat per arribar (o no) a un acord, el 31 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ben aviat, doncs, els republicans hauran de decidir si s'ha avançat prou en les carpetes sobre les quals pivota la negociació –la resolució del conflicte polític, el finançament, el català i les polítiques socials– i si, en aquest cas, es trasllada un hipotètic preacord a les bases per després sotmetre'l a una consulta de la militància que decidirà el destí final de la investidura (i, de retruc, mesurarà l'ascendència de la cúpula d'ERC sobre les bases després de l'escàndol dels cartells dels Maragall). Ara que l'Estat s'ha compromès a traspassar 1.000 milions per a Rodalies i també la gestió de l'ingrés mínim vital a Catalunya, l'última gran assignatura pendent és la condonació del deute de 15.000 milions del FLA, pactada per a la investidura de Sánchez, i que des d'ERC donen per fet que es farà efectiva pròximament. La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, va afirmar que el Govern tenia "garanties" que així seria. Queda pendent encara, a més, la llei per garantir el plurilingüisme a l'administració estatal que van pactar Sánchez i Aragonès al desembre.

Al PSC es mantenen optimistes sobre la investidura del seu líder, però reclamen prudència davant d'un pacte que –alerten– encara no està fet. Al centre de la negociació hi ha el finançament autonòmic, una carpeta on ERC reclama passos cap a un finançament singular que doni a la Generalitat la clau de la caixa per decidir quants diners aporten els catalans al sistema autonòmic, com Aragonès va tornar a demanar aquest dimecres a Sánchez en la trobada al Palau de la Generalitat. Segons les fonts consultades, els socialistes s'haurien mogut, però encara no prou perquè els negociadors republicans s'avinguin a estampar ja la seva signatura en un document d'acord. Fonts socialistes consultades per l'ARA admetien la setmana passada que, abans de comprometre's en la qüestió del finançament, calia consensuar amb el PSOE fins on es podia arribar.

Acord imminent?

Segons ha avançat La Vanguardia, aquest dijous han continuat els contactes entre els negociadors d'ERC i els socialistes, que són pràcticament diaris, segons subratllen a l'ARA fonts coneixedores de les converses. Quan podria arribar el pacte, si n'hi ha? ERC i PSC es passen la pilota i fonts de totes dues formacions asseguren que podria anar ràpid si l'altre es mou. En una entrevista a la Ser, la vicepresidenta del Parlament i portaveu d'ERC, Raquel Sans, no ha descartat que arribi els propers dies: "L'acord podria arribar de forma imminent, perquè és el límit que ens hem fixat des d'ERC, perquè sempre hem recordat que, si bé el PSC ha optat per la negociació amb ERC, hi ha altres majories", ha declarat.

Amb els comuns, l'altra pota imprescindible del pacte per investir Illa, les converses també avancen a bon ritme. Habitatge, serveis públics i infraestructures centren les converses entre tots dos partits, que des de la setmana passada ja intercanvien documents.

En cas de pacte fallit, ha sostingut Sans, els socialistes tindrien temps d'anar a trucar a altres portes abans que s'esgotés el termini que marca la llei per a la convocatòria automàtica d'eleccions, el 26 d'agost. Una via poc probable, perquè el PSC ha optat per jugar-s'ho tot a la carta de l'acord progressista amb Esquerra i els comuns. Junts, per la seva banda, continua defensant una investidura de Carles Puigdemont i no s'abstindrà per fer possible la d'Illa. La suma de PP, Vox i PSC és aritmèticament possible, però els tres partits implicats hi han tancat la porta.

stats