El PSC i ERC ajornen la incorporació dels republicans al govern Collboni
Després del fracàs del congrés del 13 de juny, Esquerra reactivarà el debat en funció de les negociacions per la investidura de Salvador Illa
BarcelonaEl PSC i ERC van anunciar un pacte perquè els republicans entressin al govern de Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona tot just després de les eleccions europees, un acord que ja estava tancat des de feia setmanes, però que els dos partits, especialment els republicans, esperaven per presentar en el moment oportú. Res va sortir com estava previst, perquè el congrés que la federació de Barcelona va convocar per al 13 de juny es va acabar ajornant perquè la militància va desbordar les previsions d'aforament. L'endemà, la presidenta del partit a Barcelona, Eva Baró, intentava redreçar les diferències amb la direcció nacional i s'obria a compassar la decisió de Barcelona amb les negociacions per investir Salvador Illa. Aquestes converses continuen en marxa i, segons diverses fonts consultades, la federació barcelonina no té previst reactivar aquesta qüestió fins que no s'hagi aclarit el camí de la legislatura catalana. Des del PSC, a més, no pressionaran els republicans i, per tant, la incorporació d'Esquerra al govern barceloní es posposarà un cop més.
Els socialistes han decidit no fer sang de la situació delicada que travessen els republicans, per la divisió que hi ha sobre si han d'entrar a governar amb Collboni i també per la pugna entre Oriol Junqueras i els roviristes per liderar el partit, tot i que fonts del partit admeten que els diversos fronts oberts que té Esquerra impacten en com es desenvolupen les negociacions. I tot plegat, a més, s'ha vist agreujat pel cas dels cartells destapat per l'ARA. Per evitar posar més pressió a qui podria ser el seu pròxim soci al govern a Barcelona, el PSC no demanarà als republicans que accelerin la seva decisió sobre Barcelona, sinó que fonts socialistes municipals afirmen que "respecten els processos interns dels partits". El pacte s'ha anat retardant diverses vegades, primer per les negociacions dels pressupostos de la Generalitat i després per l'avançament electoral i els comicis europeus. En el cas dels socialistes, es va pilotar des de la federació de Barcelona i fonts de la direcció del PSC recalquen que continuen sent els socialistes barcelonins els que tenen el control sobre les converses.
A més, en els últims dies hi ha hagut un gir de discurs en una de les figures de pes que veien amb reticències el pacte de Barcelona. Es tracta de la secretària general d'ERC, Marta Rovira. En l'assemblea que la federació de Barcelona va celebrar dilluns, en què va participar la dirigent republicana –en el marc de les assemblees que ja ha anat fent per tot el territori per posar el termòmetre a la militància sobre les negociacions de la investidura–, va assegurar que veia "interessant" i un "bon preacord" el que els republicans havien signat amb el PSC. Ara bé, també va dir que tot plegat s'havia de fer en coordinació amb la direcció nacional. És a dir, que el pacte no se sotmeti a votació abans que culminin les negociacions per investir Salvador Illa.
L'endemà del congrés fallit –els partidaris del pacte van acusar els contraris d'haver boicotejat el congrés–, Rovira va apostar per fer el congrés en els següents dies perquè "l'afluència de militants" havia demostrat que les bases volien dir la seva: "aquest congrés s'ha de fer", va dir en una entrevista a SER Catalunya. Ara bé, aquest dilluns, en roda de premsa, la secretària general va evitar repetir aquestes paraules i es va limitar a dir que la decisió sobre convocar el congrés s'havia de prendre "molt coordinadament" entre la direcció nacional i la federació de Barcelona.
Els partidaris i detractors del pacte
El debat sobre si ERC ha d'entrar al govern municipal de Barcelona s'arrossega des de fa mesos al partit i té partidaris i detractors. Els més contraris a l'acord eren al Palau de la Generalitat, mentre que Oriol Junqueras hi havia donat el seu vistiplau. Els bàndols, però, no eren granítics. La direcció del partit a Barcelona, i la majoria de regidors del consistori, era generalment partidària d'entrar al govern de Jaume Collboni, però també hi havia veus que s'hi oposaven. Ara, un mes després d'aquell 13 de juny, hi ha membres de la formació que defensen posposar el debat, tot i assegurar que la decisió d'entrar a governar amb el PSC a Barcelona és independent de la que es prengui per la investidura de Salvador Illa. Ara bé, també n'hi ha d'altres que admeten que un no a Salvador Illa, per exemple, portaria Catalunya a unes noves eleccions i deixaria el pacte amb Collboni en l'aire.