El PSC busca el consens amb una proposta de llei electoral que "no beneficia ni perjudica a ningú"

El partit presenta un sistema que garanteix la "màxima proporcionalitat i representació territorial"

Urna al CEIP Rosa dels Vents, a la Sagrera / FRANCESC MELCION
Marc Toro
10/05/2018
2 min

BarcelonaEn plena recta final per a la investidura d'un president i la formació del nou Govern, el PSC deixa entreveure una de les seves principals prioritats en aquesta legislatura: l'aprovació d'una llei electoral catalana. Els socialistes han presentat aquest dijous una nova proposta en aquest sentit que busca superar el desacord històric sobre aquest tema al Parlament, convençuts que és un model que pot trobar el consens a la cambra perquè "no beneficia ni perjudica a ningú".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat socialista i secretari segon de la cambra, David Pérez, ha desgranat en roda de premsa els detalls del sistema que proposa el PSC, que garanteix la "màxima proporcionalitat i màxima representació territorial". La proposta, que barreja el sistema alemany i holandès de recompte de vots, estableix que Catalunya es dividirà en 58 districtes uninominals –un d'ells, en representació dels catalans residents a l'exterior– agrupats en 7 demarcacions territorials, corresponents a les vegueries.

Cada partit haurà de presentar un candidat en cada districte i una llista de candidats en cada demarcació, i els ciutadans hauran d'emetre un doble vot. Serà proclamat diputat en representació de cada districte aquell candidat que hagi obtingut més vots, mentre que en el cas de les llistes s'aplicarà la llei D'Hondt als resultats dels partits que hagin superat el 3% dels vots. Al final, 58 escons al Parlament correspondran als representants dels districtes, mentre que la resta sortiran del recompte de vots de les llistes de cada formació.

Pérez ha afirmat que el model presentat aquest dijous "combina totes les propostes que s'han fet històricament". "Volem que sigui la de consens", ha dit, afegint que el plantejament dels socialistes "neix amb la voluntat que es pugui ajustar" per tal d'arribar a un acord com més ampli millor. S'ha mostrat convençut que l'actual context de tensió política és compatible amb un acord en aquest camp perquè "a tothom li interessa tenir un sistema en què tothom tingui el que li toca".

stats