El PSC, Ciutadans i el PP marxaran de l'hemicicle quan es voti la llei del referèndum
Els socialistes demanaran peticions de reconsideració a totes les decisions de la mesa
BarcelonaTensió al Parlament a poques hores de ser tramitada la llei del referèndum. Junts pel Sí i la CUP, davant el veto de l'Estat, preveuen aprovar-la de forma exprés alterant l'ordre del dia del ple d'aquest dimecres. I, en aquest escenari, els grups de l'oposició del PSC, Ciutadans i el PP ja han avançat que abandonaran l'hemicicle quan es voti la llei que ha d'emparar l'1-O. Argumenten que és il·legal tirar endavant aquesta iniciativa, que contravé les resolucions del Tribunal Constitucional, i afegeixen que la manera com la majoria independentista vol aprovar aquesta proposició de llei implica la vulneració dels drets dels diputats.
Aquest dimarts, en roda de premsa al Parlament, la portaveu socialista, Eva Granados, ha carregat contra els independentistes per voler tramitar de forma exprés la llei del referèndum i ha remarcat que el 81.3 del reglament -l'article que vol utilitzar JxSí i la CUP- no pot servir per aprovar una norma en lectura única. És per això que Granados ha anunciat que els socialistes participaran en el debat al ple però abandonaran l'hemicicle en la votació. "No volem formar part ni donar una imatge de normalitat quan es faci a miques l'Estatut", ha afirmat Granados."Estem posant les institucions d'autogovern a la vora del precipici", ha afegit. Aquesta decisió se suma també a la del PP, que aquest cap de setmana ja va avançar que sortiria de l'hemicicle en el moment de votar.
Abans de marxar del ple, però, Granados ha avisat que el PSC farà servir tots els mecanismes a l'abast per "exigir els drets dels diputats". De moment, el grup socialista ha començat per presentar una petició de reconsideració a la decisió de la mesa del Parlament de rebutjar una sol·licitud d'informe per als lletrats sobre les lleis de desconnexió. Així, la mesa s'haurà de reunir -segurament el tema es tractarà a la trobada extraordinària de demà- i justificar per escrit al PSC per què no ha volgut demanar l'opinió als lletrats. Els socialistes també tenen a punt la petició de dictamen al Consell de Garanties sobre la llei de transitorietat jurídica.
"No tinguin cap dubte que utilitzarem tots els articles del reglament i de l'Estatut per exigir els drets dels diputats. Si no s'atenen els nostres drets, s'està atemptant contra el dret de participació política", ha considerat Granados.
"Els socialistes som gent d'ordre i respectem la llei. La manera de fer les coses no és la unilateralitat i enganyar la ciutadania. Fins i tot els portaveus i dirigents que són al capdavant de tot aquest engany saben que no hi haurà un referèndum vinculant", ha sentenciat.
Així, Granados ha avançat que els socialistes demanaran peticions de reconsideració a cada decisió que prengui la mesa, presentaran una esmena a la totalitat i també sol·licitaran un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries perquè valori la constitucionalitat de les lleis de desconnexió. La petició del dictamen al Consell, d'acord amb el reglament, atura el tràmit parlamentari.
Ciutadans: "El Parlament no és la casa de l'ANC"
El portaveu de Ciutadans, Fernando de Páramo, s'ha sumat a l'acció del PSC i ha dit que també sol·licitaran una petició de reconsideració a la mesa del Parlament sobre el rebuig a sol·licitar un informe jurídic sobre les lleis de desconnexió als lletrats del Parlament. "Forcadell ha convertit el Parlament en una assessoria de Puigdemont i Junqueras", ha sentenciat el diputat.
De Páramo ha dit que el Parlament "no és la casa de l'ANC" i ha afegit que Ciutadans no permetrà que es "picotegin els drets de la majoria dels catalans". En aquest sentit, ha avisat també que la formació taronja ha demanat retirar l'anunci de TV3 que incentiva la participació al referèndum de l'1 d'octubre. "Prou d'utilitzar els diners de tots els catalans per fer propaganda de les bogeries de Puigdemont i Junqueras", ha assegurat.