El PSC debatrà la seva "reconstrucció" en un acte obert a finals de gener
Ho ha anunciat el seu primer secretari, Miquel Iceta: "Obrirem un procés per escoltar no només les bases, sinó tota aquesta gent que vulgui col·laborar o només dir-nos què espera de nosaltres"
BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha anunciat la celebració a finals de gener d'un gran acte obert a militants i ciutadans per impulsar un debat profund abans del congrés ordinari del 2015, que serà el de més abast des de 1982, i que el partit afrontarà amb el repte de "refer" i "reconstruir" el seu projecte.
"Som conscients que els partits hem de ser instruments al servei de la ciutadania i, si un vol ser-ho, el primer que ha de fer és escoltar-la. Obrirem un procés per escoltar no només les bases, sinó tota aquesta gent que vulgui col·laborar o només dir-nos què espera de nosaltres", ha explicat Iceta.
En una entrevista concedida a Efe, el dirigent socialista ha avançat així que, a final del mes que ve, el PSC farà un primer acte en aquest sentit, que, si bé "no és precongressual", té l'objectiu de preparar el terreny perquè el debat en el pròxim congrés "no sigui rutinari, sinó d'escoltar molt profundament la societat".
Els socialistes catalans planegen així un gran acte que serà "una invitació a la participació de militants i tots els catalans que vulguin aportar coses al debat socialista".
Iceta és conscient que el congrés ordinari de l'any que ve "serà tot menys ordinari", ja que "s'hauran de replantejar moltes coses", amb "molta ambició de debat i de reconstrucció d'un projecte que el temps ha erosionat i desgastat, i ha d'enfortir-se sobre la base d'una gran sacsejada".
Segons el seu parer, el PSC "ha de refer el seu projecte de dalt a baix, buscant gent nova, per la qual cosa ha de fer un procés molt obert, molt ampli, de definició política, programàtica i ideològica".
"Hem de ser capaços de respondre a la gent què vol dir ser socialista al segle XXI, quina Europa volem, quina Catalunya volem, quines relacions amb la resta d'Espanya o com es fa justícia social en un món en què augmenten de forma dramàtica les desigualtats. Tenim molts debats sobre la taula i la nostra idea és fer-los", ha asseverat Iceta.
És per això que la seva intenció és "començar relativament aviat" a afrontar les esmentades qüestions i, a més d'aquesta gran cita de gener, el PSC ja ha impulsat internament la comissió encarregada de "començar a pensar com hem d'articular el debat congressual".
En qualsevol cas, ha recordat que no serà un congrés "reconstituent", com el que van celebrar el 1978, i malgrat reconèixer que "els principis establerts difícilment canviaran", ha matisat que "només amb principis no es fa política".
"És veritat que la societat del 2014 és molt diferent de la del 78 –ha apuntat–, per això s'ha de fer un esforç d'actualitzar els nostres plantejaments, precisament per ser fidels als nostres valors i principis".
Per Iceta, el seu partit ha de ser capaç d'"aplicar els seus principis a la realitat per transformar-la", per la qual cosa l'"esforç de posada a punt, actualització, obertura, debat i reconstrucció del partit en el pròxim congrés serà més gran que en qualsevol dels congressos que hem viscut des de 1982 fins aquí".
D'altra banda, Iceta ha deixat clar que si es produeix un avançament electoral abrupte en els pròxims mesos que no permeti celebrar unes primàries en el PSC, ell està "disposat a assumir" la candidatura del partit a la presidència de la Generalitat.
"Vaig demostrar que, en un moment de dificultat per al meu partit, no tenia cap inconvenient a donar un pas endavant, i ara la veritat és que em sento amb capacitat i amb forces", ha assenyalat. "Des que vaig assumir la primera secretaria, he tingut l'oportunitat d'afrontar debats i fer una posició política que crec que és la que el PSC ha de defensar en aquests moments".
Tot i així, ha recordat que en qualsevol cas la seva idea és pilotar el partit com a primer secretari fins al pròxim congrés i, "a partir d'aquí, que el partit pugui decidir amb total llibertat i sense cap tipus d'hipoteca o inèrcia".
Finalment, Iceta ha admès que la marxa de molts membres dels corrents crítics "ha produït potser una certa clarificació", ja que "els que consideren que el federalisme no té futur i que el futur és la independència han arribat a la conclusió que el PSC no és el seu instrument i en necessiten d'altres".