Política26/04/2018

JxCat insta ERC a mantenir els compromisos i aprovar la reforma de la llei de la presidència la setmana vinent

Iceta reclama a JxCat i ERC que retirin el projecte de llei després del revés del Consell

Xavi Tedó
i Xavi Tedó

BarcelonaEl portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat), Eduard Pujol, ha instat ERC a mantenir els compromisos i a aprovar la reforma de la llei de la presidència al ple de la setmana vinent després que el TC hagi admès avui la impugnació del govern espanyol i que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) també hagi dictaminat que la investidura a distància de Carles Puigdemont vulnera l'Estatut i la Constitució. "No n'hem parlat amb ERC i mantindrem les converses que calguin amb qui tenim una sèrie de compromisos, però no em fa patir, parlant la gent s'entén", ha afirmat en relació a la possibilitat que els republicans facin marxa enrere en la reforma de la llei de la presidència.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d'ERC, que en cap moment s'han mostrat partidaris a impulsar la reforma d'aquesta llei, ha reaccionat a través del diputat Ernest Maragall. En declaracions a RNE, ha optat per "valorar i tenir en compte" el posicionament del CGE i ha remarcat que "no és partidari de prendre decisions explícitament alternatives o contradictòries amb els criteris del Consell de Garanties". Fonts republicanes puntualitzen a l'ARA que es debatrà, però que l'escenari més probable és que s'acabi aprovant la llei de la presidència la setmana vinent.

Cargando
No hay anuncios

Pujol s'ha mostrat molt dur amb el dictamen del CGE, que ha titllat de "polític", i ha deixat clar que el candidat segueix sent Puigdemont. "La majoria d'aquest país vol Puigdemont de president i la millor garantia estatutària és respectar el resultat de les urnes, protegir la democràcia i els drets de tots els diputats", ha anotat Pujol, que ha reiterat que "la millor garantia és poder plasmar els que ens van encarregar les urnes i el president Puigdemont està legitimitat per ser president".

"Estem convençuts que la reforma de la llei és correcta, no s'aguanta per enlloc aquest dictamen polític perquè només es modifiquen dos articles que ja existeixen i no és massa complicada com diuen perquè matèries més complexes s'han canviat per lectura única, com la mateixa llei del CGE, i per aquest motiu aquest dictamen genera perplexitat", ha subratllat Pujol. El portaveu no ha amagat la seva contrarietat amb la decisió dels lletrats del Parlament: "Ens ha causat sorpresa, la reforma del reglament del Parlament també va dir que no era correcta i el TC va acabar dient que sí que ho era incorporant un període d'esmenes", ha defensat Pujol, que ha insistit que "aquests dictàmens no són vinculants" i que hi ha "possibilitats d'esmenes fins a abans del ple".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la resolució del TC, Pujol ha afirmat: "Per desgràcia no ens sorprèn perquè és una prova més de la falta de separació de poders i la demostració de la instrumentalització del TC, entossudit a violentar la voluntat de les urnes i alterar la majoria parlamentària". "Es vol guanyar als tribunals el que el poble de Catalunya no va dir a les urnes el 21-D. Tenen por de la investidura de Puigdemont i per això han llençat a la paperera la decisió del Consell d'Estat i el veredicte dels lletrats del TC que ho validaven", ha afegit el dirigent de JxCat. "Per què surt precisament ara quan fa tres mesos que es va impugnar i una setmana abans que es debati la reforma de la llei de la presidència", s'ha preguntat irònicament Pujol.

"El TC no permet investir un candidat, però aquesta prohibició no només afecta els drets d'un diputat sinó els de tots, que veuen lesionats els seus drets", ha opinat el portaveu de JxCat., "Tot i que el TC vol que renunciem d'entrada a la investidura de Puigdemont, ens mantenim fidels i no renunciem a la presidència de Puigdemont perquè la democràcia es basa en la legitimitat i el veredicte de les urnes va ser clar", ha reiterat.

Cargando
No hay anuncios

El PSC, en canvi i com era d'esperar, ha avalat el dictamen. "La investidura no és viable per sentit comú i per una qüestió de legalitat, com ha recordat avui el TC admetent a tràmit del recurs del govern d'Espanya i amb el dictamen del CGE", ha sentenciat el president del grup socialista al Parlament, Miquel Iceta. "Ara JxCat i ERC farien bé de retirar el projecte de llei perquè el dictamen no deixa cap marge de dubte, la investidura i el govern a distància no són possibles", ha afegit el màxim dirigent del PSC.

Pel que fa a la possibilitat que el president del Parlament, Roger Torrent, inclogui a l'ordre del dia del ple de dijous i divendres la reforma de la llei de la presidència, Iceta ho ha qualificat de lògic: "No pot fer una altra cosa, la titularitat dels projectes és dels grups parlamentaris que els presenten, però m'adreço a aquests dos partits perquè el CGE ho ha desaconsellat", ha afirmat Iceta, que ha recordat que la candidatura de Puigdemont no està de moment sobre la taula. "Fins que no es produeixi la resolució del TC, la mesa del Parlament ha de tenir present que no es pot proposar una votació d'investidura de Puigdemont", ha assenyalat també sobre la responsabilitat que pot recaure als seus membres si tira endavant la investidura del president.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes consideren que la decisió del CGE recull les tesis del grup PSC-Units. "La teleinvestidura no es pot fer perquè vulnera l'Estatut i la Constitució espanyola", ha afirmat prèviament el portaveu adjunt, Ferran Pedret. El PSC destaca que el "dictamen considera que no es pot tramitar en lectura única, ni per la naturalesa de la matèria ni per la senzillesa de la formulació". En aquest sentit, Pedret subratlla que "el procediment de lectura única no és apte per modificar aspectes substancials de les lleis de desenvolupament bàsic de l'Estatut". Els socialistes apunten que només es podria regular el funcionament del Govern fora de Catalunya des d'una reforma del reglament a partir dels articles 129 i 130, que són els que s'haurien d'aplicar per a la reforma de la investidura.